Back to top

A szomszédban is feszült a burgonyapiac

Ausztriában és Németországban is jó termést szedtek fel korai burgonyából, és importáru is van a pultokon, így elég nagy a nyomás az árakon. Németországban a fő fajták hozamára viszont már rányomja a bélyegét az aszály, úgyhogy változhat a felállás.

Az osztrák aiz.info agrárhír-szolgálat tájékoztatása szerint az összes ausztriai tartományban a korai burgonyát szedik még egyelőre, és „több mint elég” a felhozatal a hazai termesztésű áruból.

A burgonyatermesztők érdekképviselete szerint ez nem is különösen meglepő, miután a tavalyihoz képest 14%-kal nagyobb felületen termesztenek burgonyát, és a hozamok is jól alakultak.

A minőség is többnyire rendben van, csak elvétve fordult elő drótféreg vagy magas zöldgumó-arány.

Az értékesítés a nyárias időben, a szabadságolós időszak alatt nyugodt mederben zajlik, némi exportra is sor került már, a piac tehermentesítése érdekében. A termelői árak viszont folyamatosan nyomottak: Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban 18-20 eurót fizettek száz kiló burgonyáért (kb. 50-65 Ft/kg), csak Felső-Ausztriában magasabb kicsit az árszint, ott átlagosan 25 euróért értékesítenek a termesztők (kb. 80 Ft/kg).

Mindeközben Németországban is erős nyomás alatt zajlik a korai burgonya kereskedelme. Az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok polcain még számottevő mértékben foglal helyet a mediterrán országokból érkezett import, Közben egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a hazai áru is – főként a Délnyugat-Németországban –, ám csak lassan csordogál az értékesítése, és egyre nagyobb a nyomás az árakon.

A július első hetében lezajlott nagyobbfajta árzuhanás után a június 9-ével kezdődő héten 28 euró lett 100 kg burgonya országos átlagára (közel 90 Ft/kg).

Középtávon azonban valószínűleg észrevehetően oldódik a feszültség, mivel a csapadékhiányos időben az érési sor következő fajtáiból már lényegesen kisebb lesz a hozam – számol be róla az aiz.info.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Stuttgartban a kertészeti innováció krémje

Szakmai berkekben köztudott, hogy a szőlészet-borászat, a gyümölcsfeldolgozó- illetve szeszipar egyik legjelentősebb szakkiállításának számít a Stuttgart új vásárközpontjában tartott IVIFHO - az Intervitis Interfructa HortiTechnika - kiállítás. Az első rendezvény méretei is imponálóak voltak, amikor közel öt hektárnyi területen mutatták be a kiállítók termékeiket, illetve szolgáltatásait .

Ökotudatos évelőkertészet

A Magyar Kertépítők Országos Szövetsége (Makeosz) idei őszi szakmai útját Németországba szervezte. A tanulmányút során fölkeresték a Gaißmayer évelőkertészetet is. Egyik tulajdonosa, Dieter Gaißmayer mutatta be az üzemet a huszonöt magyar szakembernek.

Gabonatermesztők: jól haladnak az őszi munkák

Jó ütemben haladnak az őszi betakarítási és a vetési munkák is a száraz időjárásnak köszönhetően, ugyanakkor a megfelelő keléshez szükség lenne a csapadékra - mondta Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének (GOSZ) elnöke hétfőn az MTI-nek.

Kétségbeesett aratás: versenyfutás egy hurrikánnal

Az előző hurikán valósággal letarolta a dohány- és gyapotültetvényeket, milliós nagyságrendben pusztított el csirkéket és sertéseket, most a Michael névre keresztelt szörnyeteg még nagyobb erővel készül lecsapni Észak- és Dél-Karolinára.

Nagyon gyenge az idei krumplitermés

Még tart a burgonya betakarítása, nagyjából 80 százalékos a betakarítási terület aránya. Az időjárás miatt gyenge termés várható – emelte ki az Országos Burgonya Szövetség és Terméktanács elnöke.

Rekord mennyiségű szőlő Németországban

Németországban a kedvező időjárás hatására közel húsz éve a legtöbb szőlőt takarítják be az idén - közölte a Német Borintézet (DWI) csütörtökön.

Közel felére csökkent a burgonya termésátlaga

Végéhez közeledik a burgonya betakarítása az országban – derül ki a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara körképéből. A növénynek idén az aszály majd a későbbi nagy esőzések és a burgonyabogarak sem kedveztek.

Vegánok lesznek a németek?

Németországban, nyugat-Európa legnépesebb országának polgárai az elmúlt évben fejenként 59,73 kilogramm húst fogyasztottak, s ez a mennyiség évről évre csökkenő tendenciát mutat.

Magyar Napok Düsseldorfban

Az Agrárminisztérium (AM) nemzetközi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hazánk kiváló minőségű mezőgazdasági termékeinek németországi piacra jutásáról egyeztetett az Észak-Rajna-Vesztfáliai tartomány fővárosában.

A burgonya vékony héja

Az idei extrém időjárás a hazai burgonyatermesztőket is megizzasztotta. Szárazság itt, túl sok csapadék ott, az ország különböző részein eltérő viszonyokhoz nehéz volt alkalmazkodni. Mindez azon a Berzencén megtartott Burgonyás Napon hangzott el, melyet nagy érdeklődés mellett a Solánum Kft. szervez már évek óta.