Back to top

A szomszédban is feszült a burgonyapiac

Ausztriában és Németországban is jó termést szedtek fel korai burgonyából, és importáru is van a pultokon, így elég nagy a nyomás az árakon. Németországban a fő fajták hozamára viszont már rányomja a bélyegét az aszály, úgyhogy változhat a felállás.

Az osztrák aiz.info agrárhír-szolgálat tájékoztatása szerint az összes ausztriai tartományban a korai burgonyát szedik még egyelőre, és „több mint elég” a felhozatal a hazai termesztésű áruból.

A burgonyatermesztők érdekképviselete szerint ez nem is különösen meglepő, miután a tavalyihoz képest 14%-kal nagyobb felületen termesztenek burgonyát, és a hozamok is jól alakultak.

A minőség is többnyire rendben van, csak elvétve fordult elő drótféreg vagy magas zöldgumó-arány.

Az értékesítés a nyárias időben, a szabadságolós időszak alatt nyugodt mederben zajlik, némi exportra is sor került már, a piac tehermentesítése érdekében. A termelői árak viszont folyamatosan nyomottak: Alsó-Ausztriában, Burgenlandban és Stájerországban 18-20 eurót fizettek száz kiló burgonyáért (kb. 50-65 Ft/kg), csak Felső-Ausztriában magasabb kicsit az árszint, ott átlagosan 25 euróért értékesítenek a termesztők (kb. 80 Ft/kg).

Mindeközben Németországban is erős nyomás alatt zajlik a korai burgonya kereskedelme. Az élelmiszer-kiskereskedelmi láncok polcain még számottevő mértékben foglal helyet a mediterrán országokból érkezett import, Közben egyre nagyobb mennyiségben jelenik meg a hazai áru is – főként a Délnyugat-Németországban –, ám csak lassan csordogál az értékesítése, és egyre nagyobb a nyomás az árakon.

A július első hetében lezajlott nagyobbfajta árzuhanás után a június 9-ével kezdődő héten 28 euró lett 100 kg burgonya országos átlagára (közel 90 Ft/kg).

Középtávon azonban valószínűleg észrevehetően oldódik a feszültség, mivel a csapadékhiányos időben az érési sor következő fajtáiból már lényegesen kisebb lesz a hozam – számol be róla az aiz.info.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több kukorica termett idén

A kedvező időjárásnak köszönhetően a tavalyinál valamivel több kukorica teremhet az idén, napraforgóból pedig a múlt évihez hasonló mennyiséget takaríthatnak be a gazdák - mondta Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium (AM) mezőgazdaságért felelős államtitkára pénteken Budapesten, sajtótájékoztatón.

Ha a fele védett, az egész védett

Hatékonyan vissza lehet szorítani a burgonya fitoftórás betegségét, ha regionális szinten megszervezik, melyik parcellákon teremjenek rezisztens fajták. A teljes régió akkor tekinthető kellően védettnek, ha összességében a termőterület ötven százalékán fitoftórarezisztens burgonyát ültetnek – állítja doktori disszertációjában a Wageningen Egyetem kutatója, Francine Pacilly.

Népszerű volt a 15. Kanizsai Bor- és Dödöllefesztivál

Az önkormányzat, KonTuRplusz Egyesület és a keszthelyi Pannon Egyetem Burgonyakutatási Központ közös rendezvényét pénteken főleg kulturális programkavalkád színesítette. Estére úgy megtelt a tér emberekkel, hogy egy gombostűt sem lehetett volna leejteni.

Költséges a burgonyatermesztés, de jól is jövedelmezhet

Jelenleg a 9 ezer hektárt sem éri el az üzemi méretű burgonyatermesztés, és csökken a vetőgumó-termesztő terület is – hangzott el a nyírteleki szakmai, fajtabemutató tanácskozáson. Mint kiderült, a nehézségek ellenére jól is jövedelmezhet ez a munka.

Itt meríthet ihletet, aki bioburgonyát termesztene

Nem kis kihívás a bioburgonya-termesztés, azonban a burgonyabiznisz nagyszabású európai találkozóján, a Potato Europe szakmai napokon ezúttal minden egyben lesz, hogy erőt és információt meríthessen, aki újonnan vágna bele, és csiszolhassa a tudását, aki már régebb óta foglalkozik burgonyával ökológiai gazdálkodásban.

Soványak a hagymahozamok Németországban

Igaz, hogy egyes térségekben még éppen csak elkezdték szedni a tavaszi, magról vetett vöröshagymát, de már kétségtelenül megállapítható, hogy ez a kultúra is megsínylette a Németországban tomboló aszályt.

Rövid és drága lesz a hasábburgonya

Amíg hazánkban csak öntözéssel biztonságos burgonyát termeszteni, Európa északi burgonyás térségeiben eddig az égi áldás is elegendő volt, hogy rekordterméseket érjenek el. Az idén azonban csak a szokásos csapadékmennyiség töredéke esett ott is. Ez pedig megváltoztathatja a piacot.

Erdőtűz pusztít Berlin közelében, a füstfelhő elérte a várost

Erdőtűz pusztít Berlin közelében, a füstfelhő péntek reggelre elérte a német főváros területét. A hatóságok azt kérik a berliniektől, hogy tartsák zárva az ablakokat és az ajtókat. Az égett fa szaga városszerte érezhető.

Mentőöv a német gazdáknak: 110 milliárd forint az aszálykárok enyhítésére

Támogatási programot indít a német szövetségi kormány az utóbbi hónapok forró és csapadékszegény időjárása miatt csődveszélybe került mezőgazdasági termelők megmentésére, a szerdai kormányülésen hozott döntés szerint a tartományokkal együtt mintegy 340 millió eurót (110 milliárd forint) mozgósítanak.

Kiégett remények, felperzselt európai földek

Rég nem látott hőség és aszály sújtotta a nyár folyamán Nyugat- és Észak-Európát, amely nem egy esetben teljesen felkészületlenül érte az arrafelé máshoz szokott gazdákat. Egy-egy melegebb nyár persze az óceáni éghajlaton is előfordul, és voltak már aszálykárok arrafelé is, de idén a sarkkörön túl is meghaladta a hőmérséklet néhol a 30 fokot, a norvég tengerpart a dél-francia strandokra hasonlított.