Back to top

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Nem hangoztatjuk, de a forint gyengülése nekünk nem jön rosszul. Ugyan a munkagépeink beszerzési ára is emelkedik, de többet exportálunk, mint amennyi hátrányt a vásárlásoknál emiatt elszenvedünk. Az uniós támogatásokat euróban állapítják meg, és sok termelő euróban köti a búzaeladási szerződéseit is.

A mostani árfolyamon számolva nagyjából 8 százalékos többletbevétellel számolhatnak a termelők a gyengébb forint miatt. Nekünk pedig minden kicsi fillérre szükségünk van. A búzatermesztés nem nyereséges, inkább mínuszos. Hiába mondjuk, hogy ha kevesebb termett, magasabb lesz majd az ára, dehogy.

Normális termésre és legalább kilónként 50 forintos árra lenne szükségünk, hogy fennmaradjunk. Az ötven forintos felvásárlási árral pedig még mindig csak a pénzünknél vagyunk.

De ez is egy felemás, nehéz év lesz, ahogy az utóbbi időben szinte mindegyik volt.  A termés 10 százalékkal kevesebb, mint amennyit vártunk, 4-5 millió tonna között alakul majd. Kevés termelő mondhatja magát szerencsésnek az idén, aki jó körülmények között tudott gazdálkodni, akinek nem verte el a jég, nem borította el a vihar, a szél a gabonáját, akinek igazán jó minőségű búzája termett.

Persze azért annyi jó minőségű búza lesz, amennyi a magyar fogyasztáshoz szükséges. Az étkezési célra itthon megőrölt, 1 millió tonna búza mindig a legjobb minőségből kerül ki. A kevésbé jót, például amelyiknek a fehérjetartalma magas, de a tömege csak 72 kg/hl lesz, és nem éri el a 80 vagy 76 hektolitersúlyt, azt takarmányozásra adjuk el. Ebből közel 2 millió tonnát itthon etetünk meg, és nagyjából ugyan ennyit exportálunk. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Az őszi aszály tovább szárítja a vetéseket

Egyre kritikusabb a talajnedvesség az országban, elsősorban az Alföldön: az őszi vetések, az őszi talajmunkák mind-mind az esőt várják. Egyes helyeken a repce még ki sem tudott kelni, holott ilyenkor már 4-6 leveles állapotban kellene legyen. A középtávú csapadék-előrejelzések sem sok jót ígérnek, ugyanis egyelőre nem enyhül az aszály, leghamarabb a jövő hét közepén-végén jöhet számottevő eső.

Hamarosan kikötőt kap a bajai hajómalom

Hamarosan megépülhet Duna-parti kikötője a nemrég elkészült bajai hajómalomnak, amelyet az október 6-ai Hajómalom Ünnepen búzaőrlés közben is megnézhetnek az érdeklődők - közölte a Bajai Hajómalom Egyesület elnöke az MTI-vel.

Több kukorica és napraforgó termett az idén Zala megyében

Kukoricából és napraforgóból is több termett az idén Zala megyében, mint az elmúlt évben. A kukorica hektáronkénti átlaghozama 8,7 tonna lett, napraforgóból pedig átlagosan 2,9 tonna termést takarítottak be hektáronként - közölte a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnöke csütörtökön az MTI-vel.

A búza kivételével csökkent a kalászosok termésmennyisége

2018-ban az előző évinél 1,3 százalékkal nagyobb területen 5 százalékkal kevesebb, 6,9 millió tonna kalászos gabona termett. A változékony időjárás kedvezőtlenül befolyásolta az idei termésátlagokat. A zabon kívül mindegyik kalászos gabona hozama elmaradt a 2017. évi értékektől.

A MAGOSZ folytatja a Magyarok Kenyere Programot

Az idén nyolcadik éve megszervezett Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem jótékonysági programot az elindító és ötletgazda Korinek László, illetve a magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) megállapodása szerint a hazai gazdákat képviselő szervezet folytatja.

Aratják a kukoricát, de a logisztika kérdéses Békésben

A napraforgó területének 90, a kukorica 45 százalékán végeztek az aratással a Békés megyei gazdák. A tengerinél előfordulnak tárolási gondok, ennek egyik oka, hogy kevés a fuvarozási kapacitás. A repcénél a termelők már a 25 ezer hektáros tervezett terület 90 százalékán vetettek. Az őszi árpa és a búza vetése még az elején tart.

Baranyában rengeteg kukorica termett

Javában zajlik a mostanra beérő termények őszi aratása. Napraforgóval már alig találkozni a földeken, a betakarítással legfeljebb a hétvégi rossz időjárás miatt megcsúszó gazdák bajlódnak még az átnedvesedett talajon. A kukorica majdnem fele és a szója negyede is a raktárakban van már.

Tíz helyszínen tesztelték az őszi búzát

Összesen 46 őszi búza fajtát vizsgáltak a szakemberek a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tizenegyedik alkalommal szervezett posztregisztrációs fajtakísérletében.

Komplex öntözési programra van szükség

A magyar gazdákat nem érintette olyan súlyosan az idei aszály, mint nyugat-európai társaikat, ugyanakkor a kormány komplex öntözési program bevezetésével szeretné elejét venni a hasonló problémáknak – mondta a mezőgazdaságért felelős államtitkár Mezőhegyesen, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara szakmai napján.

Magyarország keményen küzd a GMO ellen

Hazánk stratégiai kérdésként kezeli a mezőgazdaság GMO-mentes státuszának megőrzését, és az elsők között ismerte fel a génmegőrzés fontosságát.