Back to top

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Nem hangoztatjuk, de a forint gyengülése nekünk nem jön rosszul. Ugyan a munkagépeink beszerzési ára is emelkedik, de többet exportálunk, mint amennyi hátrányt a vásárlásoknál emiatt elszenvedünk. Az uniós támogatásokat euróban állapítják meg, és sok termelő euróban köti a búzaeladási szerződéseit is.

A mostani árfolyamon számolva nagyjából 8 százalékos többletbevétellel számolhatnak a termelők a gyengébb forint miatt. Nekünk pedig minden kicsi fillérre szükségünk van. A búzatermesztés nem nyereséges, inkább mínuszos. Hiába mondjuk, hogy ha kevesebb termett, magasabb lesz majd az ára, dehogy.

Normális termésre és legalább kilónként 50 forintos árra lenne szükségünk, hogy fennmaradjunk. Az ötven forintos felvásárlási árral pedig még mindig csak a pénzünknél vagyunk.

De ez is egy felemás, nehéz év lesz, ahogy az utóbbi időben szinte mindegyik volt.  A termés 10 százalékkal kevesebb, mint amennyit vártunk, 4-5 millió tonna között alakul majd. Kevés termelő mondhatja magát szerencsésnek az idén, aki jó körülmények között tudott gazdálkodni, akinek nem verte el a jég, nem borította el a vihar, a szél a gabonáját, akinek igazán jó minőségű búzája termett.

Persze azért annyi jó minőségű búza lesz, amennyi a magyar fogyasztáshoz szükséges. Az étkezési célra itthon megőrölt, 1 millió tonna búza mindig a legjobb minőségből kerül ki. A kevésbé jót, például amelyiknek a fehérjetartalma magas, de a tömege csak 72 kg/hl lesz, és nem éri el a 80 vagy 76 hektolitersúlyt, azt takarmányozásra adjuk el. Ebből közel 2 millió tonnát itthon etetünk meg, és nagyjából ugyan ennyit exportálunk. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

20 millió embernek elég búzát tudunk termeszteni

A magyar mezőgazdaság a jelenlegi lakosság dupláját, azaz 20 millió embert képes ellátni búzával, ami óriási eredmény - mondta Nagy István agrárminiszter az M1 aktuális csatornán kedden este.

Kiemelkedő a búzatermés a tamási járásban

Az országos átlagot meghaladó mennyiségű termést takarítottak be eddig Tolna megyében őszi árpából, őszi búzából és repcéből, a búza minősége azonban elmarad a várttól – mondta a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Tolna megyei igazgatója.

Több termett meggyből és a főbb növényekből Vas megyében

Magyarországon tavalyhoz képest, a szélsőséges időjárás miatt, minden szántóföldi növényből 200–300 ezer tonnával kevesebb termett. Vas megyében szinte mindenből több termett, mint az országos átlag, meggyből különösen jól teljesítettek a helyi gazdálkodók.

Háromszor annyi almát exportált Ukrajna

A 2017-2018-as exportidőszakban Ukrajna 40,9 ezer tonna almát exportált, 3,2-szer többet, mint az előző év ugyanezen időszakában, ez utóbbi ugyanis csak 12,8 ezer tonna volt - hozta nyilvánosságra vasárnap az ukrán kormány hivatalos Facebook-oldalán.

Mi lesz az árrobbanás nélkül is nehéz helyzetben lévő malomiparral?

Az aszályos idő és a kevesebb búzatermés hajthatja fel az árakat, de még nem tudni, hogy mennyivel – mondta az Inforádiónak az Erste Agrárközpontjának vezető agrárszakértője. Az iparág nagyon érzékenyen fogadna egy nagyarányú áremelést.

Gigászi összeget buknak a meleg miatt

Csillagászati összegekben mérhető az aszály miatt a mezőgazdaságot ért kár Dániában is. Észak- és Nyugat-Európát korábban nem látott hőhullám sújtotta az elmúlt hetekben, a termelők csaknem mindenen rajtavesztettek.

Bajban a baromfitermelők: drága a takarmány, de a hús ára nem nő

Hihetetlenül megugrott a búza ára Németországban. A helyi baromfitartók nem bírják egyedül viselni a terheket, az állam segítsége mellett a kiskereskedelmi láncok együttműködésére is számítanak.

Egy millió tonnával kevesebb búza: a franciákat sem kímélte a hőség

A francia agrárminisztérium keddi előrejelzése szerint a helyi búza- és a kukoricatermelők is megszenvedték az egész Európára jellemző szélsőséges időjárás hatásait.

Aratókoszorú a Szent István bazilikában

Idén első alkalommal a Szent István bazilikában állították ki a Magyarok kenyere – 15 millió búzaszem program keretében elkészült - aratókoszorút, mely a 19 magyarországi megyéből, valamint a határon túli magyarlakta területekről származó búzából font erdélyi motívumokat magában foglaló mű.

5 millió tonna búza kerül idén a magtárakba

Mintegy 1,7 millió hektárról 7,6 millió tonna termést takarítottak be a gazdák, amely – elsősorban az időjárási helyzetnek köszönhetően – akár a tavalyi évvel, illetve az elmúlt öt év átlagával összevetve, csaknem 7-8 százalékkal kisebb.