Back to top

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Nem hangoztatjuk, de a forint gyengülése nekünk nem jön rosszul. Ugyan a munkagépeink beszerzési ára is emelkedik, de többet exportálunk, mint amennyi hátrányt a vásárlásoknál emiatt elszenvedünk. Az uniós támogatásokat euróban állapítják meg, és sok termelő euróban köti a búzaeladási szerződéseit is.

A mostani árfolyamon számolva nagyjából 8 százalékos többletbevétellel számolhatnak a termelők a gyengébb forint miatt. Nekünk pedig minden kicsi fillérre szükségünk van. A búzatermesztés nem nyereséges, inkább mínuszos. Hiába mondjuk, hogy ha kevesebb termett, magasabb lesz majd az ára, dehogy.

Normális termésre és legalább kilónként 50 forintos árra lenne szükségünk, hogy fennmaradjunk. Az ötven forintos felvásárlási árral pedig még mindig csak a pénzünknél vagyunk.

De ez is egy felemás, nehéz év lesz, ahogy az utóbbi időben szinte mindegyik volt.  A termés 10 százalékkal kevesebb, mint amennyit vártunk, 4-5 millió tonna között alakul majd. Kevés termelő mondhatja magát szerencsésnek az idén, aki jó körülmények között tudott gazdálkodni, akinek nem verte el a jég, nem borította el a vihar, a szél a gabonáját, akinek igazán jó minőségű búzája termett.

Persze azért annyi jó minőségű búza lesz, amennyi a magyar fogyasztáshoz szükséges. Az étkezési célra itthon megőrölt, 1 millió tonna búza mindig a legjobb minőségből kerül ki. A kevésbé jót, például amelyiknek a fehérjetartalma magas, de a tömege csak 72 kg/hl lesz, és nem éri el a 80 vagy 76 hektolitersúlyt, azt takarmányozásra adjuk el. Ebből közel 2 millió tonnát itthon etetünk meg, és nagyjából ugyan ennyit exportálunk. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Verseny a műtrágyapiacon

Elsősorban az energiahordozók, főképp a földgáz ára határozza meg a műtrágyák árát, és a terményárakkal való együtt mozgásuk arra utal, hogy mindkét áruféleségre befolyásoló tényező az energiaár, derült ki a siófoki Agrárszektor Konferencia első napján rendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Új szintre léptek a kukorica posztregisztrációs fajtakísérletek

A legújabb kísérleti eredmények részletei az eddiginél jóval szélesebb körben válhatnak ismertté: az AGROmashEXPO-n díjazzák a szakmaszervezetek a legkiválóbb fajtanemesítőket, akik munkásságáról a NAKlapban is olvashatnak majd a gazdák.

Kedvező volt a napraforgó- és a kukoricatermés

A Nemzeti Agrárkamara (NAK) közreműködésével begyűjtött adatok alapján az AKI elkészítette az őszi mezőgazdasági munkák állásáról szóló tájékoztatóját. Napraforgóból és kukoricából több termett, mint 2017-ben.

4600 Kárpát-medencei magyar gazda – 15 millió búzaszem

A „Magyarok Kenyere – 15 millió Búzaszem” program keretében 2018-ban minden eddiginél több, összesen négyezerhatszáz – 2700 magyarországi és 1900 határon túli – magyar gazda ajánlott fel búzaadományt. Az idei program zárásaként a horvátországi Eszéken tartottak adományozóünnepséget.

Kitettek magukért a nógrádi szántóföldek

Végeztek az idei betakarítási munkákkal a megyei gazdák. Az agrárkamara összesítése alapján a jelentősebb szántóföldi növények hozamai meghaladták a tavalyi évét.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Ezért kell emelni a kenyér árát

Újabb áremelkedésre számíthatunk a sütőipari ágazatban, akár 20–30 százalékkal is emelkedhet a kenyérgabona ára év végéig. Így persze a kenyér is többe kerül majd a boltokban.

Jön a hideg, de marad az aszály

Az elmúlt hét eseménytelen, csendes őszi időjárása után a héten két hidegfront is érinti térségünket, de számottevő csapadék sajnos továbbra sem várható.

Főként a repce szenved az enyhe, csapadék nélküli ősztől

A száraz, meleg időjárás következtében már befejeződött az őszi szántóföldi kultúrák – napraforgó, kukorica, szója - betakarítása, egyedül a cukorrépa mintegy 40 százaléka van még a földben, hangzott el az Aratási Koordinációs Bizottság ülését követő sajtótájékoztatón.

Nagy István: javítani kell a termőképességet

Agrárfórumot szervezett a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Vas megyei Igazgatósága Vasszécsenyben, ahol átadták a 4. Vas megyei Búza Termelési Verseny díjait is. Nagy István agrárminiszter előadásában kifejtette, hogy a hozamok javítása érdekében a korszerű technológiákon és genetikákon túl a talaj termőképességének fokozása alapvető feladat.