Back to top

Gyengébb forint, nagyobb bevétel

Az elmúlt hetekben több alkalommal is 330 forint felett járt az euró árfolyama. A nyaralni indulóknak ez nem jó hír, ám a gazdáknak akár pluszbevételt is hozhat az átváltási arány változása. Igaz-e ez - kérdeztük Vancsura Józseftől, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének tiszteletbeli elnökétől.

Nem hangoztatjuk, de a forint gyengülése nekünk nem jön rosszul. Ugyan a munkagépeink beszerzési ára is emelkedik, de többet exportálunk, mint amennyi hátrányt a vásárlásoknál emiatt elszenvedünk. Az uniós támogatásokat euróban állapítják meg, és sok termelő euróban köti a búzaeladási szerződéseit is.

A mostani árfolyamon számolva nagyjából 8 százalékos többletbevétellel számolhatnak a termelők a gyengébb forint miatt. Nekünk pedig minden kicsi fillérre szükségünk van. A búzatermesztés nem nyereséges, inkább mínuszos. Hiába mondjuk, hogy ha kevesebb termett, magasabb lesz majd az ára, dehogy.

Normális termésre és legalább kilónként 50 forintos árra lenne szükségünk, hogy fennmaradjunk. Az ötven forintos felvásárlási árral pedig még mindig csak a pénzünknél vagyunk.

De ez is egy felemás, nehéz év lesz, ahogy az utóbbi időben szinte mindegyik volt.  A termés 10 százalékkal kevesebb, mint amennyit vártunk, 4-5 millió tonna között alakul majd. Kevés termelő mondhatja magát szerencsésnek az idén, aki jó körülmények között tudott gazdálkodni, akinek nem verte el a jég, nem borította el a vihar, a szél a gabonáját, akinek igazán jó minőségű búzája termett.

Persze azért annyi jó minőségű búza lesz, amennyi a magyar fogyasztáshoz szükséges. Az étkezési célra itthon megőrölt, 1 millió tonna búza mindig a legjobb minőségből kerül ki. A kevésbé jót, például amelyiknek a fehérjetartalma magas, de a tömege csak 72 kg/hl lesz, és nem éri el a 80 vagy 76 hektolitersúlyt, azt takarmányozásra adjuk el. Ebből közel 2 millió tonnát itthon etetünk meg, és nagyjából ugyan ennyit exportálunk. 

 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Átadták az ország egyetlen búzakeményítő üzemét Visontán

Magyarország egyetlen és Közép-Európa legmodernebb búzakeményítő üzemét avatták hétfőn Visontán. Az Opus Global Nyrt. többségi tulajdonában lévő, 33 milliárd forintból megvalósult gyár a beszállítókkal együtt mintegy 700 embernek ad munkát a térségben.

Itt az újabb lisztdrágulás

Legutóbb no­vember tájékán emelték áraikat a malmok, akkor 7-8 százalékos áremelést sikerült keresztülvinniük – mondta a Világgazdaságnak Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója.

Drágulnak az élelmiszerek

A tejtermékek, a növényi olajok és a cukor hajtotta az áremelkedést januárban a globális piacokon, míg a búza és a kukorica esetében csendes hónap volt a legutóbbi. Az ENSZ élelmezésügyi szervezete szerint ugyanakkor az átlagárak 1,8 százalékkal nőttek.

Idén csökken az orosz részesedés a globális búzapiacon

Oroszország részesedése a globális búzapiacon 19 százalékra csökken a június végéig tartó folyó mezőgazdasági évben az egy évvel korábbi 23 százalékról.

Ez a négy növény lepi el a világot

Világszerte csökken a nagyüzemek által termesztett növények száma, ezért mind egyhangúbbá válik a mezőgazdasági termesztés. Mára ott tartunk, hogy az agrárterületek felén négy növény osztozik.

Rekordforróságra készülnek a gazdák

Ausztráliában elképesztő méreteket ölt a forróság, amely az ország búzatermelésében kulcsfontosságúnak számító nyugati területeket sem kíméli majd az idén – vetítik elő a meteorológiai szakemberek. Az ország jelentős búzaexportőrnek számít, így a hírek miatt sokan aggódnak.

Fékezhetik-e pókok egy búzabetegség terjedését?

Az MTA Agrártudományi Kutatóközpont kutatói elsőként mutatták ki, hogy ehhez elég a ragadozó ízeltlábúak puszta jelenléte.

Aktualitások a magyar agrárgazdaságban

Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) elnöke köszöntötte az egybegyűlteket, majd „Aktualitások a magyar agrárgazdaságban” címmel hangzott el Dr. Feldman Zsoltnak, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért felelős államtitkárának bevezető előadása az AGROmashEXPOn, a GOSZ szakmai napján.

Kihívások a növényvédelemben

Milyen kihívások érik a termelőket a növényvédelem terén, kereste a választ a Gabonatermesztők Országos Szövetsége az AGROmashEXPO-n rendezett Szántóföldi Szakmai Nap Konferencián. Nagy gyártók és a növényegészségügyi hatóság képviselője beszélt az uniós szabályozás okozta gondokról, új készítményekről, technológiákról és digitális eszközökről, valamint a növényvédőszer-hamisítás kockázatairól.

Gabonaár: merre indul el?

Viszonylagos csend honol a világ és azon belül Magyarország gabonapiacain, amiből egyelőre nem következik sem árzuhanás, sem érdemi drágulás. Azonban a holtszezonnak számító januárban érdemes a kínai-amerikai kereskedelmi tárgyalásokra figyelni, amelyek kimenetele befolyásolhatja az egyelőre bőséges termésűnek ígérkező 2019-es szezon gabonaárait.