Back to top

Szálka nélkül: divat lehet a halétel

A halfogyasztás növelését szorgalmazzák szakemberek: az akciók és új recepteken kívül kampányok hozhatják meg a várva várt eredményt.

Somogyban közel 4500 hektárnyi halastó található, s családi gazdaságokon kívül a vendéglátósok is lépést tartanak a változással: az egyik kaposvári étteremben már az őszi étlapot állítják össze, s új halétellel lepik meg a vendégeket - írha a sonline.hu.

"A bajaiak és a környékbeliek tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente 80 kilogrammot."

– mondta a távirati iroda beszámolója szerint Nagy István agrárminiszter. Szerinte ezt a példát mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, s a magyar tavi gazdaságok kiválóak, tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke rámutatott:

megyénkben minden lehetőség adott, hogy rövid időn belül megduplázzuk a halfogyasztást.

– Közel négy és fél ezer hektárnyi halastó található Somogyban – mondta. Hozzátette: legnagyobb mennyiségben pontyot értékesítenek a gazdaságok, de ezen kívül egyre több ragadozóhalat is is keresnek a megrendelők. Annak érdekében, hogy érezhető mértékben emelkedjen a lakossági halfogyasztás, kóstoltatással egybekötött bemutatókra, akciókra is szükség van.

Lényeges, hogy minél szélesebb körben, így a gyermekek körében is ismertté váljon a hal, mely nem csak egészséges és rendkívül ízletes, hanem változatosan, kreatívan feldolgozható.

A halászlé, a hagyományos sült és a rántott finomságokon kívül van, aki pástétomot, fasírtot készít halból. Nagy Gyula, az egyik kaposvári étterem tulajdonosa amondó: a harcsapaprikás, a fogasfilé és a pisztráng náluk szinte folyamatosan étlapon van, ám időről időre szükség van a váltásra. Már elkezdték az őszi kínálat összeállítását, s ebben olyan, eddig nem készített halételt is terveznek, ami reményük szerint az újdonság erejével hat.  Pitz András szőlősgyöröki haltermelő úgy látja:

a hazai halfogyasztás várhatóan akkor emelkedik érdemben, ha a termékpálya szereplői összefognak, s közösen állnak elő új ötletekkel.

A haláfa-csökkenés kedvező változást hozhat, ám döntő, hogy a vásárlók tartósan is kedvező árakkal találkozzanak a boltokban és a piacokon.

– Mi is fejlesztjük gazdaságunkat, a szőlősgyöröki tavat csaknem három hektárral bővítjük, javában tart az építkezés – mondta. – Jelenleg 40 hektárnyi vízfelületen gazdálkodunk, Bárdudvarnokon is van tavunk, s az állomány 90 százaléka egy, kettő, illetve három nyaras ponty, melynek zömét horgászegyesületek rendelik meg.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hajnalig álltak lesben a halőrök: elfogták a rapsicot

Augusztusban újabb orvhalász került a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Állami Halőri Szolgálatának (ÁHSZ) kezére. A jogosulatlanul halászó személyre ez alkalommal a Tisza Borsod-Abaúj-Zemplén megyei szakaszán, Ároktő térségében csaptak le az állami halászati őrök. A rapsictól több mint 7 kg össztömegben koboztak el halakat a hatósági szakemberek.

Iszonyatos pazarlás: a zöldség és gyümölcs 30 százaléka végzi a kukában

Az Európai Unió polgárai évente több mint 17 milliárd kilogramm friss gyümölcsöt és zöldséget dobnak ki. Ez fejenként 35,3 kilogrammot jelent, amelyből 14,2 kilogramm kidobása elkerülhető lenne, 21,4 kilogrammé azonban elkerülhetetlen - derítette ki az Európai Bizottság Közös Kutatóközpontjának kutatása.

Ínyencek figyelem: hétvégén nyílik a Magyar Ízek Utcája

A Magyar Ízek Utcájában, a Szent István-napi ünnepségekhez kapcsolódó gasztronómiai programon a Kárpát-medence jellegzetes ételei mellett meg lehet majd kóstolni Magyarország születésnapi tortáját, valamint a Szent István-napi kenyérverseny győztes cipóit is augusztus 18. és 20. között - hangzott el az M1 aktuális csatorna kedd reggeli műsorában.

Talán nem is divathóbort a gluténmentes diéta?

Egyre többen választják a gluténmentes diétát, köztük olyanok is, akiknek semmilyen orvosilag igazolható érzékenysége nincs a rettegett gabonafehérjére. De hogy vált egy évezredek óta fogyasztott élelmiszer közellenséggé?

A buborék dicsérete

A napsütéses órák számával párhuzamosan nő a buborékláz, ahol életérzés, divat és szomjúság együtt diktál. Most nem a sört vesszük elő, a fröccs is a hétköznapok italává vált, beszéljünk inkább a boralapú széndioxidos italokról. A habzóbort, a gyöngyözőbort és a pezsgőt sokan szinonimaként használják, holott mindhárom szó jelentése más és más fogalmat és eljárást jelent.

A hazai termelőket és feldolgozókat rosszul érinti az árak változása

A mezőgazdasági árak változása a gabonafeldolgozók és a gyümölcstermesztők számára igen komoly problémát okozhat – figyelmeztet a K&H. A malom és gabonafeldolgozó ipar részéről a jelenlegi, indokolatlanul magas árszint nagyon megfontolt készletpolitikát kíván. A gyümölcstermesztők esetében viszont a drasztikusan visszaeső árak mellett a munkaerőhiány is súlyos következményekkel járhat.

Nincs egyezség a léalma felvásárlási áráról

Eredménytelenül zárult a léalma drasztikusan alacsony felvásárlási áráról az Austria Juice képviselőivel folytatott keddi tárgyalás Szabolcs-Szatmár-Bereg megyében - közölte a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (Magosz).

Rákaptak a Szigeten a halakra!

Egyebek közt pontychips-szel és harcsafasírttal várták az idei Sziget Fesztivál látogatóit a "Kapj rá!" standon, amely nyolc napig hirdette a halfogyasztás fontosságát s az abban rejlő megannyi lehetőséget a fiatalok számára. Az akció ugyanakkor hamarosan újra megtalálja őket - ezúttal immáron az online térben.

Két hónap alatt több ásványvíz fogyott, mint tíz éve egész évben

A magyar ásványvízpiac 2018 I. félévében 7,7 százalékkal nőtt az előző év azonos időszakához mérten a Nielsen felmérése szerint, az értékesített darabszámot tekintve. Június végéig az összesen eladott ásványvíz Magyarországon 553 millió liter volt, ami 371,6 millió palackot jelent.

Zalai-somogyi "fogás" lett idén az Év Strandétele

Megszavazták az idei strand legjobb, újraértelmezett ételét. A hagyományos zalai-somogyi ételre tejfölhab, szárított paradicsom, ementáli és kecskesajt, pirított vöröshagyma és lilahagyma kerül...