Back to top

Szálka nélkül: divat lehet a halétel

A halfogyasztás növelését szorgalmazzák szakemberek: az akciók és új recepteken kívül kampányok hozhatják meg a várva várt eredményt.

Somogyban közel 4500 hektárnyi halastó található, s családi gazdaságokon kívül a vendéglátósok is lépést tartanak a változással: az egyik kaposvári étteremben már az őszi étlapot állítják össze, s új halétellel lepik meg a vendégeket - írha a sonline.hu.

"A bajaiak és a környékbeliek tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente 80 kilogrammot."

– mondta a távirati iroda beszámolója szerint Nagy István agrárminiszter. Szerinte ezt a példát mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, s a magyar tavi gazdaságok kiválóak, tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke rámutatott:

megyénkben minden lehetőség adott, hogy rövid időn belül megduplázzuk a halfogyasztást.

– Közel négy és fél ezer hektárnyi halastó található Somogyban – mondta. Hozzátette: legnagyobb mennyiségben pontyot értékesítenek a gazdaságok, de ezen kívül egyre több ragadozóhalat is is keresnek a megrendelők. Annak érdekében, hogy érezhető mértékben emelkedjen a lakossági halfogyasztás, kóstoltatással egybekötött bemutatókra, akciókra is szükség van.

Lényeges, hogy minél szélesebb körben, így a gyermekek körében is ismertté váljon a hal, mely nem csak egészséges és rendkívül ízletes, hanem változatosan, kreatívan feldolgozható.

A halászlé, a hagyományos sült és a rántott finomságokon kívül van, aki pástétomot, fasírtot készít halból. Nagy Gyula, az egyik kaposvári étterem tulajdonosa amondó: a harcsapaprikás, a fogasfilé és a pisztráng náluk szinte folyamatosan étlapon van, ám időről időre szükség van a váltásra. Már elkezdték az őszi kínálat összeállítását, s ebben olyan, eddig nem készített halételt is terveznek, ami reményük szerint az újdonság erejével hat.  Pitz András szőlősgyöröki haltermelő úgy látja:

a hazai halfogyasztás várhatóan akkor emelkedik érdemben, ha a termékpálya szereplői összefognak, s közösen állnak elő új ötletekkel.

A haláfa-csökkenés kedvező változást hozhat, ám döntő, hogy a vásárlók tartósan is kedvező árakkal találkozzanak a boltokban és a piacokon.

– Mi is fejlesztjük gazdaságunkat, a szőlősgyöröki tavat csaknem három hektárral bővítjük, javában tart az építkezés – mondta. – Jelenleg 40 hektárnyi vízfelületen gazdálkodunk, Bárdudvarnokon is van tavunk, s az állomány 90 százaléka egy, kettő, illetve három nyaras ponty, melynek zömét horgászegyesületek rendelik meg.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hidrokultúrás veresegyházi paradicsom télen-nyáron

December 14-én pénteken, Veresegyházon a Veresi Paradicsom Kft. új üvegházának átadásán Nagy István agrárminiszter a rendezvény fővédnökeként mondott köszöntő beszédet, melyben Magyarország versenyképes élelmiszer termelését, továbbá a kertészet mezőgazdaságban betöltött szerepét és támogatásának jelentőségét részletezte.

Már biotea is van

Zöldségek, tojás, tej és hús után már az élvezeti cikkek piacán is egyre terjednek a bioélelmiszerek, így hamarosan a biotea, valamint a biominősítésű egyéb termékek is az asztalra kerülnek.

Egy gyengéd szer a halaknak

Új készítményt fejlesztettek ki halak számára a krakkói Jagelló Egyetem kutatói. A kutatók nemrég szabadalmaztatták a halbetegségek megelőzésére és a betegségek kezelésére szolgáló innovatív készítményt. A termék már a piacon van és felhasználható mind az akváriumi halak mind a fogyasztásra szánt pikkelyesek számára.

Vegák lesznek a svédek?

A svédországi Mezőgazdasági Bizottság adatai szerint a svédek egyre kevesebb húst fogyasztanak. 2018 első 9 hónapjában több mint egy kilóval csökkent az egy főre jutó húsfogyasztás.

A magas vérnyomás csökkenthető - ezeket együk!

A magas vérnyomás népbetegségnek számít manapság, pedig egyszerű életmódváltással és helyes, kiegyensúlyozott étkezéssel megelőzhető, gyógyítható lenne a probléma. Az alábbi 7 élelmiszer fogyasztása javasolt a magas vérnyomással küzdőknek.

Nébih vizsgálat: nem mindegyik citrom állta ki a próbát

Citromokat vizsgált a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) Szupermenta programjában. A szakemberek 10 különböző, hálós kiszerelésű déligyümölcsöt vontak komplex ellenőrzés alá.

Ne a kártevők fogyasszák el a salátánkat

A salátát elő- vagy utónövényként hajtatják, rendszerint a melegigényes növények előterményeként. Termesztőberendezésünk fűtési szintjétől függően ősztől tavaszig bármikor ültethetjük. Nem tartozik a hőigényes primőrök közé, fényigénye viszont fajtánként változó. A szélsőséges klimatikus viszonyokra érzékenyen reagál, ezért nagy odafigyelést igényel.

Másfél tonnás fogással büszkélkedhet a szerencsés magyar horgász

Nyereményjáték-sorsolással zárult a Magyar Horgászkártya igénylésének opcionális időszaka: az addig regisztráltak egyebek mellett autóval és nagy értékű külföldi horgászutazásokkal gazdagodtak. A MOHOSZ adatai szerint eddig 163 500-an igényelték a januártól kötelezővé váló kártyát.

Menő a fair trade azaz a méltányos kereskedelem

Sosem látott növekedést produkált 2017-ben a méltányos kereskedelmi (fair trade)termékek forgalma hazánkban. A növekedés nyolcszoros az előző évhez képest – derül ki a Tudatos Vásárlók Egyesületének jelentéséből.

Saját sztorikkal jobban eladható a marhahús

Nagyszabású húsmarhatenyésztési tanácskozás zajlott Lengyelországban, amelyen a Magyar Állattenyésztők Szövetsége is képviseltette magát. A segítségükkel készült el az elhangzottakról szóló összefoglaló második része.