Back to top

Szálka nélkül: divat lehet a halétel

A halfogyasztás növelését szorgalmazzák szakemberek: az akciók és új recepteken kívül kampányok hozhatják meg a várva várt eredményt.

Somogyban közel 4500 hektárnyi halastó található, s családi gazdaságokon kívül a vendéglátósok is lépést tartanak a változással: az egyik kaposvári étteremben már az őszi étlapot állítják össze, s új halétellel lepik meg a vendégeket - írha a sonline.hu.

"A bajaiak és a környékbeliek tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente 80 kilogrammot."

– mondta a távirati iroda beszámolója szerint Nagy István agrárminiszter. Szerinte ezt a példát mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, s a magyar tavi gazdaságok kiválóak, tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke rámutatott:

megyénkben minden lehetőség adott, hogy rövid időn belül megduplázzuk a halfogyasztást.

– Közel négy és fél ezer hektárnyi halastó található Somogyban – mondta. Hozzátette: legnagyobb mennyiségben pontyot értékesítenek a gazdaságok, de ezen kívül egyre több ragadozóhalat is is keresnek a megrendelők. Annak érdekében, hogy érezhető mértékben emelkedjen a lakossági halfogyasztás, kóstoltatással egybekötött bemutatókra, akciókra is szükség van.

Lényeges, hogy minél szélesebb körben, így a gyermekek körében is ismertté váljon a hal, mely nem csak egészséges és rendkívül ízletes, hanem változatosan, kreatívan feldolgozható.

A halászlé, a hagyományos sült és a rántott finomságokon kívül van, aki pástétomot, fasírtot készít halból. Nagy Gyula, az egyik kaposvári étterem tulajdonosa amondó: a harcsapaprikás, a fogasfilé és a pisztráng náluk szinte folyamatosan étlapon van, ám időről időre szükség van a váltásra. Már elkezdték az őszi kínálat összeállítását, s ebben olyan, eddig nem készített halételt is terveznek, ami reményük szerint az újdonság erejével hat.  Pitz András szőlősgyöröki haltermelő úgy látja:

a hazai halfogyasztás várhatóan akkor emelkedik érdemben, ha a termékpálya szereplői összefognak, s közösen állnak elő új ötletekkel.

A haláfa-csökkenés kedvező változást hozhat, ám döntő, hogy a vásárlók tartósan is kedvező árakkal találkozzanak a boltokban és a piacokon.

– Mi is fejlesztjük gazdaságunkat, a szőlősgyöröki tavat csaknem három hektárral bővítjük, javában tart az építkezés – mondta. – Jelenleg 40 hektárnyi vízfelületen gazdálkodunk, Bárdudvarnokon is van tavunk, s az állomány 90 százaléka egy, kettő, illetve három nyaras ponty, melynek zömét horgászegyesületek rendelik meg.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Hatékonyabban az élelmiszerhamisítás ellen

Sem az időnként nagy botrányokat okozó élelmiszerbűnözés, sem a potenciálisan komoly piaci zavarokat eredményező állatbetegségek fenyegetése nem múlt el Zsigó Róbert szerint. Az Agrárminisztérium élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára úgy véli, a hatóságok munkájának eredménye, hogy manapság viszonylag csend van ezen a téren a médiában.

A bio csokoládé, amit kézzel és lábbal készítenek

Ritkaságnak számít Elefántcsontparton Dana Mroueh csokoládégyártó műhelye. Nem csak azért, mert kiváló kézműves csokoládékat készít a világ legnagyobb kakaótermelő országában. A módszerei is egyedülállóak.

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Klímaváltozás: a halak is költöznek

A természetes vizek szennyezettsége vagy kiszáradása, sőt még egyes madarak is veszélyeztetik hazánk őshonos halait. A klímaváltozás miatt az alföldi fajok a hegyvidékre vándorolnak, Hajdú-Bihar megye termálvizeiben viszont új közösséget találtak a Debreceni Egyetem kutatói.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Kecsegéket telepítettek a Dunába

A teljes körű budapesti szennyvíztisztításnak köszönhetően egyre tisztább a Duna vize, ezáltal a folyó élővilága is megújult, ezt a folyamatot segíti a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt. (FCSM) és a Fővárosi Horgászegyesületek Szövetségének (FŐHESZ) közös szerdai haltelepítési akciója, amelyben 500 kilogramm kecsegét telepítettek a Dunába az FCSM Észak-pesti Szennyvíztisztító Telepénél.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.