Back to top

Szálka nélkül: divat lehet a halétel

A halfogyasztás növelését szorgalmazzák szakemberek: az akciók és új recepteken kívül kampányok hozhatják meg a várva várt eredményt.

Somogyban közel 4500 hektárnyi halastó található, s családi gazdaságokon kívül a vendéglátósok is lépést tartanak a változással: az egyik kaposvári étteremben már az őszi étlapot állítják össze, s új halétellel lepik meg a vendégeket - írha a sonline.hu.

"A bajaiak és a környékbeliek tízszer több halat fogyasztanak, mint az ország más részein élők: évente 80 kilogrammot."

– mondta a távirati iroda beszámolója szerint Nagy István agrárminiszter. Szerinte ezt a példát mindenkinek követnie kellene, mivel a hal nagyon egészséges, s a magyar tavi gazdaságok kiválóak, tehát olyan termék és lehetőség van a kezünkben, amellyel élni kell. Gombos Sándor, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara somogyi elnöke rámutatott:

megyénkben minden lehetőség adott, hogy rövid időn belül megduplázzuk a halfogyasztást.

– Közel négy és fél ezer hektárnyi halastó található Somogyban – mondta. Hozzátette: legnagyobb mennyiségben pontyot értékesítenek a gazdaságok, de ezen kívül egyre több ragadozóhalat is is keresnek a megrendelők. Annak érdekében, hogy érezhető mértékben emelkedjen a lakossági halfogyasztás, kóstoltatással egybekötött bemutatókra, akciókra is szükség van.

Lényeges, hogy minél szélesebb körben, így a gyermekek körében is ismertté váljon a hal, mely nem csak egészséges és rendkívül ízletes, hanem változatosan, kreatívan feldolgozható.

A halászlé, a hagyományos sült és a rántott finomságokon kívül van, aki pástétomot, fasírtot készít halból. Nagy Gyula, az egyik kaposvári étterem tulajdonosa amondó: a harcsapaprikás, a fogasfilé és a pisztráng náluk szinte folyamatosan étlapon van, ám időről időre szükség van a váltásra. Már elkezdték az őszi kínálat összeállítását, s ebben olyan, eddig nem készített halételt is terveznek, ami reményük szerint az újdonság erejével hat.  Pitz András szőlősgyöröki haltermelő úgy látja:

a hazai halfogyasztás várhatóan akkor emelkedik érdemben, ha a termékpálya szereplői összefognak, s közösen állnak elő új ötletekkel.

A haláfa-csökkenés kedvező változást hozhat, ám döntő, hogy a vásárlók tartósan is kedvező árakkal találkozzanak a boltokban és a piacokon.

– Mi is fejlesztjük gazdaságunkat, a szőlősgyöröki tavat csaknem három hektárral bővítjük, javában tart az építkezés – mondta. – Jelenleg 40 hektárnyi vízfelületen gazdálkodunk, Bárdudvarnokon is van tavunk, s az állomány 90 százaléka egy, kettő, illetve három nyaras ponty, melynek zömét horgászegyesületek rendelik meg.

Forrás: 
sonline.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Elhallgatott magyar minőség?

A rendszerváltozás után érdekes módon, keveset hallani a magyar sajtról. Mintha csak a külföldről érkezett és a külföldiek által Magyarországon készített sajtok lennének. A média hallgat, miközben nemzetközi színtéren egyre másra elismerik a magyar sajtkészítő kistermelők termékeit.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.

Drágulhatnak az élelmiszerek a mezőgazdasági árak emelkedése nyomán

Az élelmiszerárak emelkedését vetíti előre, hogy augusztusban 6 százalékkal nőttek a mezőgazdasági termelői árak éves összehasonlításban - írta a szombati Népszava.

Mandulatej - pro és kontra

Szinte minden nap hallunk olyan új típusú ételekről, amelyek egészségesebbé teszik az életünket, mégis néhány trendi fittness élelmiszer sokkal bonyolultabb módon hat az életünkre, mint gondolnánk.

Magyarországon még mindig alacsony a halfogyasztás

Magyarországon a 6 kilogrammos fejenkénti, éves halfogyasztás még mindig jelentősen elmarad a 20 kilogramm körüli európai átlagtól, ezért is fontosak a fogyasztást népszerűsítő rendezvények - mondta Lévai Ferenc.

Sporthalnak szánták - rémálom lett belőle

Elődeink úgy vélték, igazi kincsre leltek a törpeharcsákban, így boldogan telepítették őket a 20. század derekán a kontinens vizeibe. Ekkoriban még nem sejtették: az Amerikából származó faj elképesztő szaporaságával és mohóságával nemcsak az őshonos fajokra, hanem önmagára is veszélyt jelent majd.

Kidobjuk az ételt, nem hordjuk a ruhát

Elég tudatosan vásárolunk vagy pazarolunk? Gondolunk a holnapra, a jövőnkre is vagy csak jelen szükségleteink kielégítésére? Többek között ezekre a kérdésekre kereste a választ a Generali legfrissebb, egész országra kiterjedő reprezentatív kutatása. Az eredményekből kiderül, hogy bár a legtöbben tudatos vásárlónak vallják magukat, a valóságban az élelmiszer- és a ruhapazarlás is jellemző ránk.

Édes kis semmiség - a cukor káros, vagy a szokásaink?

A világ fejlett országaiban rengetegen küzdenek elhízottsággal, illetve túlsúllyal. Azoknál az embereknél, akik több édességet fogyasztanak nagyobb valószínűséggel alakul ki kettes típusú cukorbetegség, szívrendellenesség vagy rák…de lehet nem is a cukor a hibás.

Édesipari összefogás a szakképzett utánpótlásért

Három édesipari cég összefogásával, valamint a helyi önkormányzat támogatásával többféle duális képzés indul a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szerencsen – jelentették be a városban megrendezett sajtótájékoztatón, csütörtökön.