Back to top

A hibás testtartáson is segít a lovaglás

Különleges lehetőséget kaptak a túrkevei gyerekek Gyarmatiné Laskai Anikónak köszönhetően. A gyógytornász-lovasoktató lovas mozgásterápiát szervez számukra, melynek célja az egészségesebb mozgás, jobb tartás.

Donáthné Forgács Boglárka gyógytornász tíz esztendővel ezelőtt hozta létre a Mozgásterápia lóháton programot - írja a szoljon.hu.

Nagyszerű lehetőség ez mind az egészséges, mind a tartási problémákkal vagy gerincferdüléssel küzdő gyerekek, fiatalok számára a szabadidő hasznos és kellemes eltöltéséhez.

Gyarmatiné Laskai Anikó nem sokkal később csatlakozott a programhoz.

– Ez egy olyan különleges fejlesztési lehetőség, amelyet a megelőzésben, gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt alkalmazhatunk – mondja Anikó, aki gyermekkora óta „lóháton él”.

– A ló ebben az esetben nemcsak egy terápiás eszköz, hanem aktív résztvevő, aminek mozgása segítségével érhetjük el a kívánt terápiás hatást. Fontos, hogy a mozgásterápia lóháton foglakozásra kizárólag szellemileg ép gyerekek és felnőttek járhatnak.

– A terápia célja itt elsődlegesen a hibás testtartás, illetve gerincferdülés korrekciója, a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. Másodlagos célunk az izmok erősítése, nyújtása egy instabil helyzetben, valamint az egyensúlyérzék, koordináció, koncentráció fejlesztése – teszi hozzá.

Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Fotó: Mészáros János

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen speciális foglalkozáshoz különleges hátasra van szükség. Az egyik legalkalmasabb lónak erre a célra Anikó pónija, Bambi bizonyult.

– Bambi hátán szó szerint fát lehet vágni – nevet az oktató. – Annak is örül, ha egyszerre tízen fésülik, simogatják. Ráadásul nagyon jól tud koncentrálni, az sem zökkenti ki a munkából, ha más lovak vannak körülötte. A mérete miatt pedig sokkal nagyobb bizalmat kelt a gyerekekben, mint nagyobb társai.

Amint Anikó hangsúlyozza, ez a lovasterápia ráadásul teljesen veszélytelen. Ennek köszönhetően a komolyabb mozgásproblémákkal küzdők számára is elérhető, nem okoz problémát a gyakorlatok elvégzése.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Szalmonellával szennyezett fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl 

Pizza fűszerkeveréket hívott vissza a Lidl Magyarország, mert a cég saját minőségellenőrzési vizsgálatai során szalmonella-szennyezettséget mutatott ki a Mikadó elnevezésű termékben.

A lovas foglalkozások pozitívan hatnak az iskolai teljesítményre is

Huszonöt éve foglalkozik kezdő lovasok és lovak oktatásával a bükkösdi Szabó Zoltán. Négy éve, 2015 óta nem csak nyári táborokban lovagolhatnak nála a gyerekek, lovasoktatáson vehetnek részt az iskolások.

Nehogy kártérítést kelljen fizetnünk! A lótartás árnyoldalai

Az állattartás nemcsak örömet okoz vagy hasznot hajt az állattartónak, hanem felelősséggel is jár. A állatokkal kapcsolatos jogi felelősség egy olyan örökzöld téma, amihez többször vissza kell térnünk, mivel Kistermelők Lapjának olvasói is keresnek minket ebbe a körbe tartozó konkrét kérdésekkel.

Fűszerezzünk! A kurkuma és a chili kedvező hatásai

Néhány fűszer nem csak ízt és aromát kölcsönöz az ételeinknek, hanem meglepő módon olyan, az egészségünkre jótékony hatással bírhatnak, mint a mentális egészség javítása és a rák elleni védelem. A kurkumát, vagy a chilit sokan használják a főzéshez anélkül, hogy tudnának a szervezetükre gyakorolt jótékony hatásairól.

Egy az egészség - három tudományos terület összefog

A Magyar Tudomány Ünnepe rendezvénysorozat keretében a Magyar Orvosi Kamara, a Magyar Állatorvosi Kamara, a Magyar Növényvédő Mérnöki és Növényorvosi Kamara és az MTA Agrártudományok Osztálya „Egy az egészség – One health” címmel rendezi meg a humánorvosok, állatorvosok, és növényorvosok második országos fórumát az MTA dísztermében, november 29-én.

Szarvasagancs segíthet a csonttörésnél

A szarvasok különleges tulajdonsága, hogy minden évben elhullajtják majd újranövesztik agancsukat – ami nem más, mint csont. Mindez olyan gyorsasággal történik, ami az emlősök világában példa nélküli. Ezért is figyeltek fel a Stanford Egyetem Gyógyszerészeti Karának tudósai a jelenségre, és célul tűzték ki a gyors csont-növekedésért felelős gének azonosítását.

Meglepő karrier

Sjef Janssen a mai díjlovaglósport egyik legsikeresebb, ám annál megosztóbb személyisége. A híresztelésekkel ellentétben egy nagyon nyitott, kedves embert ismertem meg, másrészt sok olyan érdekes információval lettem gazdagabb, amelyek árnyaltabbá tették a róla kialakult képet számomra. Az idei díjlovagló országos bajnokság alkalmával látogatott hazánkba, mint Yom Tov Jázmin edzője.

Kávéval az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen?

Egy kanadai kutatás szerint a kávéfogyasztás bizonyos fokú védelmet nyújthat az Alzheimer- és a Parkinson-kór ellen - írta a ScienceDaily.com online tudományos portál.

Egészségtelen élelmiszerek: milyen reklámokat lát a gyerek?

Az Egészségügyi Világszervezet legutóbbi jelentése szerint a jelenlegi szabályozások, melyek korlátok közé szoríthatnák, hogyan lehet egészségtelen ételeket reklámozni, teljes mértékben hatástalanok.