Back to top

A hibás testtartáson is segít a lovaglás

Különleges lehetőséget kaptak a túrkevei gyerekek Gyarmatiné Laskai Anikónak köszönhetően. A gyógytornász-lovasoktató lovas mozgásterápiát szervez számukra, melynek célja az egészségesebb mozgás, jobb tartás.

Donáthné Forgács Boglárka gyógytornász tíz esztendővel ezelőtt hozta létre a Mozgásterápia lóháton programot - írja a szoljon.hu.

Nagyszerű lehetőség ez mind az egészséges, mind a tartási problémákkal vagy gerincferdüléssel küzdő gyerekek, fiatalok számára a szabadidő hasznos és kellemes eltöltéséhez.

Gyarmatiné Laskai Anikó nem sokkal később csatlakozott a programhoz.

– Ez egy olyan különleges fejlesztési lehetőség, amelyet a megelőzésben, gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt alkalmazhatunk – mondja Anikó, aki gyermekkora óta „lóháton él”.

– A ló ebben az esetben nemcsak egy terápiás eszköz, hanem aktív résztvevő, aminek mozgása segítségével érhetjük el a kívánt terápiás hatást. Fontos, hogy a mozgásterápia lóháton foglakozásra kizárólag szellemileg ép gyerekek és felnőttek járhatnak.

– A terápia célja itt elsődlegesen a hibás testtartás, illetve gerincferdülés korrekciója, a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. Másodlagos célunk az izmok erősítése, nyújtása egy instabil helyzetben, valamint az egyensúlyérzék, koordináció, koncentráció fejlesztése – teszi hozzá.

Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Fotó: Mészáros János

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen speciális foglalkozáshoz különleges hátasra van szükség. Az egyik legalkalmasabb lónak erre a célra Anikó pónija, Bambi bizonyult.

– Bambi hátán szó szerint fát lehet vágni – nevet az oktató. – Annak is örül, ha egyszerre tízen fésülik, simogatják. Ráadásul nagyon jól tud koncentrálni, az sem zökkenti ki a munkából, ha más lovak vannak körülötte. A mérete miatt pedig sokkal nagyobb bizalmat kelt a gyerekekben, mint nagyobb társai.

Amint Anikó hangsúlyozza, ez a lovasterápia ráadásul teljesen veszélytelen. Ennek köszönhetően a komolyabb mozgásproblémákkal küzdők számára is elérhető, nem okoz problémát a gyakorlatok elvégzése.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lovasrendőrök versenyeztek Mezőhegyesen - videóval

A Magyar Készenléti Rendőrség a Nemzeti Ménesbirtok és Tangazdaság Zrt. versenypályáján rendezte meg a IV. nemzetközi rendőr lovasversenyt több nemzet lovas rendőreinek a részvételével. A szlovák, a szerb és a lengyel nemzetiségű csapatok mellett az Országos Polgárőr Szövetség, a Hajdú-Bihar és a Szabolcs-Szatmár-Bereg Megyei Rendőr-főkapitányság, valamint a készenléti rendőrség lovas rendőrei vettek részt.

Másodszor Mágocson

A Távlovagló és Távhajtó Szakág ob II. versenysorozatának második fordulóját július első szombatján tartották a Baranya megyei Mágocson. Kontár Gergőt, a Mágocs Kupa ötletgazdáját, rendezőjét kérdeztük az előzményekről, illetve a némi kihívást is rejtegető szervezéséről.

Vitaminoktól a rovarokig: mit is eszünk?

Új élelmiszerekről és komponensekről, valamint innovatív technológiákról tanácskoznak az Európai Unió táplálkozástudományi szakemberei a Debreceni Egyetemen. A 3. Food Structure Design Konferencián tradicionális helyi termékeket is bemutatnak a külföldi kutatóknak.

Az utolsó permetezés

A növényvédőszer-maradvány kérdése mind a termelők, mind a borászok, mind a fogyasztók szempontjából kardinális kérdés. A kijuttatott növényvédő szereknél az élelmezés-egészségügyi és munkaegészségügyi várakozási idők betartása kötelező nemcsak az egészség és a környezet veszélyeztetése miatt, hanem az erjedés és a bor minősége szempontjából is.

Újabb "gyógytanösvényt" adtak át

Kardióösvényt alakítottak ki Budapest XII. kerületében, a Normafán, a túraútvonal elsősorban szív- és érrendszeri vagy magas vérnyomás betegséggel élők, valamint cukorbetegek számára készült, de egészséges embereknek is ajánlják betegségmegelőzés vagy állapotfelmérés céljából.

Ukrán-magyar összefogás a rókaveszettség ellen

Három évre szóló megállapodást kötött az Agrárminisztérium és az ukrán szaktárca a rókaveszettség-felszámolási program végrehajtásáról.

Ikercsikók születtek Egyházasrádócon

Két hét eltelt az előrejelzett időponthoz képest, mikor megindult az ellés, de végül minden rendben ment. A tulajdonos nagyon büszke vagyok a lovára, hogy könnyen, egyedül a világra hozta az ikreket.

Védjük lovainkat a Nyugat-nílusi láztól!

A nyár és az ősz folyamán az Európai Unió több tagállamában, köztük Magyarországon is jelentették a lovak Nyugat-nílusi lázzal történő megfertőződését. 2018-ban a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) laboratóriuma hazánk 64 állattartó telepén mutatta ki a fertőzést.

Temerin lovasa nyerte a 11. Nemzeti Vágtát

Nagy Arnold, Temerin lovasa Fantázia nevű lován nyerte a 11. Nemzeti Vágta döntőjét vasárnap este a budapesti Hősök terén.

Készen állsz egy fiatal lóra?

Európában csupán kevés ember olyan szerencsés, hogy lovas, gazdálkodó, esetleg tenyésztő szülei révén lovak között nőhet fel. A legtöbben lovasiskolákon, póniklubokon keresztül kapcsolódnak be a lovassportba, iskolalovakon tanulják meg az alapokat.