Back to top

A hibás testtartáson is segít a lovaglás

Különleges lehetőséget kaptak a túrkevei gyerekek Gyarmatiné Laskai Anikónak köszönhetően. A gyógytornász-lovasoktató lovas mozgásterápiát szervez számukra, melynek célja az egészségesebb mozgás, jobb tartás.

Donáthné Forgács Boglárka gyógytornász tíz esztendővel ezelőtt hozta létre a Mozgásterápia lóháton programot - írja a szoljon.hu.

Nagyszerű lehetőség ez mind az egészséges, mind a tartási problémákkal vagy gerincferdüléssel küzdő gyerekek, fiatalok számára a szabadidő hasznos és kellemes eltöltéséhez.

Gyarmatiné Laskai Anikó nem sokkal később csatlakozott a programhoz.

– Ez egy olyan különleges fejlesztési lehetőség, amelyet a megelőzésben, gyógyításban és a rehabilitációban egyaránt alkalmazhatunk – mondja Anikó, aki gyermekkora óta „lóháton él”.

– A ló ebben az esetben nemcsak egy terápiás eszköz, hanem aktív résztvevő, aminek mozgása segítségével érhetjük el a kívánt terápiás hatást. Fontos, hogy a mozgásterápia lóháton foglakozásra kizárólag szellemileg ép gyerekek és felnőttek járhatnak.

– A terápia célja itt elsődlegesen a hibás testtartás, illetve gerincferdülés korrekciója, a csökkent működésű tüdőterületek aktiválása. Másodlagos célunk az izmok erősítése, nyújtása egy instabil helyzetben, valamint az egyensúlyérzék, koordináció, koncentráció fejlesztése – teszi hozzá.

Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Bambi kiváló a mozgásterápiára – mondja Anikó
Fotó: Mészáros János

Nyilvánvaló, hogy egy ilyen speciális foglalkozáshoz különleges hátasra van szükség. Az egyik legalkalmasabb lónak erre a célra Anikó pónija, Bambi bizonyult.

– Bambi hátán szó szerint fát lehet vágni – nevet az oktató. – Annak is örül, ha egyszerre tízen fésülik, simogatják. Ráadásul nagyon jól tud koncentrálni, az sem zökkenti ki a munkából, ha más lovak vannak körülötte. A mérete miatt pedig sokkal nagyobb bizalmat kelt a gyerekekben, mint nagyobb társai.

Amint Anikó hangsúlyozza, ez a lovasterápia ráadásul teljesen veszélytelen. Ennek köszönhetően a komolyabb mozgásproblémákkal küzdők számára is elérhető, nem okoz problémát a gyakorlatok elvégzése.

Forrás: 
szoljon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

Sok pénz bejött a chipsadóból, csak a népnevelés nem sikerült

Bevezetése óta közel 200 milliárd forint költségvetési rést tömött be a népegészségügyi termékadó. Adóként bevált, népnevelési eszközként viszont kétséges a hatása.

Lassan csökken az osztrák húsfogyasztás

Bár évről évre csökken, szakértői vélemények szerint még mindig rendkívül magas az ausztriai húsfogyasztás. Számokban kifejezve ez azt jelenti, hogy míg 2007-ben az egy főre jutó évi húsfogyasztás 66,8 kilogramm volt, ez a mennyiség 2017-re 63,4 kilogrammra mérséklődött.

A mogyoróvaj egészséges?

Állandóan fogyókúrázó világunkban szinte minden nap felröppen a hír egy-egy ételről, hogy az nem egészséges, hízlal, és egyéb negatív hatásai vannak. Ez a híresztelés igaz a mogyoróvajra is. Hányszor halljuk: „azért olyan kövérek az amerikai gyerekek, mert sok mogyoróvajat esznek!” Ez tévhit, ugyanis a mogyoróvaj kifejezetten egészséges étel.

Lelkesek a kis kertészek – hamar elfogytak a vetőmagcsomagok

A kiírás szerint február 15-ig lehetett a gyerekeknek a Vesd bele magad! programra jelentkezni, de jó egy héttel a megadott határidő lejárta előtt már minden vetőmagcsomag gazdára talált. Sokan későn kaptak észbe, és lekéstek az idei akcióról .

Miért érdemes avokádót enni minden nap?

Az avokádó egyre népszerűbb Magyarországon is. Rendkívül tápláló, tele van sok vitaminnal és ásványi anyaggal. Egészségünk megőrzésében nagy segítségünkre lehet. A belőle készített guacamole szósz pedig egyszerűen mennyei. Összefoglaljuk mindazt, amit az avokádóról tudni érdemes.

Változás az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumában

Megjelent az Európai Bizottság 2019/229/EU rendelete, amely az élelmiszerek mikrobiológiai kritériumairól szóló 2073/2005/EK rendeletnek a módosítása.

A tojás nélkülözhetetlen a gyerekek kiegyensúlyozott fejlődéséhez

A tojásról már többször beigazolódott, milyen komoly szerepe van egy-egy diétában. Új kutatások szerint azonban meghatározó lehet a csecsemők és a kicsi gyerekek fehérje-, vitamin-, és ásványianyag-bevitelének javításában is, hiszen – viszonylag alacsony kalóriatartalma ellenére - nagyban hozzájárul a gyerekek fejlődéséhez.

A nyolc leghatásosabb immunerősítő étel

Az év azon időszakában vagyunk, amikor legnagyobb szükségünk van az erős immunrendszerre. Egyre többen szenvednek a megfázástól vagy influenzától. Tegyünk meg minden tőlünk telhetőt, hogy felvértezzük magunkat. A rendszeres mozgás és elegendő alvás mellett rendkívül fontos az egészséges táplálkozás. Íme tíz étel, amivel felvehetjük a harcot a baktériumok és vírusok ellen.

Magával ragadó lendület

Arie Yom-Tov meghívására az idei évben is Magyarországra látogatott Nicolette van Leeuwen. A nagyszámú jelentkezőből végül 16 lovassal tudott foglalkozni. Így is szinte egész nap folytak az edzések.