Back to top

Japán szállítja a csúcstechnológiát a földekre

A legmodernebb agrártechnológiai fejlesztéseken dolgozik Thaiföld számára egy japán egyetem. Az oktatási és kutatási intézmény, valamint a thai kormány együttműködése sokat lendíthet az ázsiai térség mezőgazdasági hatékonyságán.

A japán Hokkaido University a thai kormánnyal közösen együttműködésben fejleszt modern mezőgazdasági technológiákat annak érdekében, hogy a két ázsiai ország agrártechnológiai kapcsolatait tovább erősítsék. A Hokkaido University és Thaiföld kormánya által kedden aláírt megállapodásról az Nhk.or.jp japán hírportál számol be.

Az együttműködés célja a tapasztalatcserén túl a legmodernebb, elsősorban a növénytermesztésre koncentráló eljárások további fejlesztése. Ennek érdekében a japán oktatási és kutatási intézmény a műholdas technológia, az önvezető traktorok, és a megművelt földek ellenőrzését szolgáló megoldások terén kíván továbbhaladni.

Fotó: Stock

A thai agrárminisztérium államtitkára, Lertviroj Kowattana a megállapodás alkalmával elmondta: a thai gazdák számos ponton kötődnek még a hagyományos művelési formákhoz, ám reméli, hogy a japán egyetemmel kötött egyezség segít javítani a hatékonyságon. A Hokkaido University elnöke Toyoharu Nawa hozzátette:

az innováció nem csupán a thai mezőgazdaságnak kedvez majd, hanem a későbbiekben más ázsiai országokban is megjelenhetnek az együttműködés során kifejlesztett új technológiák.

A thai mezőgazdaság az ország lakosságának mintegy 40 százalékát foglalkoztatja, ám a megtermelt érték csupán az ország GDP-jének 10 százalékát adja. A hatékonyság javításával jelentősen növelhető lenne ez az arány.

Forrás: 
Nhk.or.jp

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Generációváltás a családi gazdaságokban

Az idei évben a generációváltás került terítékre a Bonafarm-Bábolna Takarmány Kft. partnertalálkozóján. A cég által évente megszervezett „A szakma napja” című rendezvényen most is a takarmányozástól kissé távolabbi, ám égető kérdést tárgyaltak meg neves szakemberek segítségével.

Ötlet és fiatalok kellenek a mezőgazdaságba

A fiatalokon múlik az agrárium sikeres átalakulása, amelyben teret nyer a technológia, az új fogyasztói elvárásokra való megfelelő reagálás és az innováció. A legfontosabb a kiinduló ötlet lenne – hangzott el egy a generációváltásról szóló szakmai konferencián.

Mogyoróval az allergia ellen?

A kisgyerekkortól folyamatosan fogyasztott mogyoró véd a maggal szembeni allergiával szemben – következtet egy brit kutatás alapján a Business Insider. Bár a tanulmány önmagában még nem bizonyítja a feltevést, az eredmény szignifikáns, és jól beilleszthető az allergiáról szerzett eddigi ismereteinkbe.

Hallotta már a gyökerek növekedését?

A gyökerek növekedését meg lehet hallani, sőt, a talajban élő giliszták mozgását is. Az ETH Zürich és a Francia Nemzeti Mezőgazdasági Kutatóintézet egy új módszerrel állt elő a talajok vizsgálatához.

Paul McCartney a vegetarianizmus mellett kampányol

Duettet énekelhet Paul McCartney-val az a szerencsés nyertes, aki néhány dollárral támogatja a zenész családja által indított Húsmentes Hétfő mozgalmat. A cél a nagyüzemi állattartás környezeti hatásainak mérséklése.

Foltosszárnyú muslica szamócában

Hazánkban is mind nagyobb gondot okoz a nemrégiben megtelepedett foltosszárnyú muslica kártétele. A Magyarországon is tevékenykedő holland szaktanácsadó, Klaas Plas tanácsait adjuk közre szamócatermesztőknek. Európában mindenütt terjed a kártevő, és az érőfélben lévő, ép gyümölcsöt károsítja. Szamócában különösen nehezen vehető észre, csak a szedéskor könnyen nyomódó gyümölcsök árulkodnak róla.

Virtuóz módon költöttek el kétszázmilliót az egyetemisták

Az egy hónapos selejtező után végre elérkezett az Agrovirtus döntője: az agrárhallgatókból álló nyolc csapatnak négy órája volt virtuális gazdaságuk fejlesztéseinek tökéletesítésére. A versengést szakmai programokkal színesítették a szervezők.

Földvásárlási tájékoztató fiatal gazdáknak

A földvásárlás kérdéseit, jogi buktatóit járta körbe az AGRYA keddi Fiatal Gazda Klubja Keszthelyen. Az eseményen kiderült: több részletre is figyelni kell a sima ügymenet érdekében.

Sok szőlőt vettek, de olcsón

A tavalyinál több, jó minőségű szőlő, alacsony felvásárlási árak, korai szüret jellemezte az idei évjáratot. A felvásárlók erejükön felül vették át a szőlőt, és a nagy tömegben érkező alapanyag elhelyezésére régi tárolóikat is újra munkába állították. Így sem volt azonban zökkenőmentes a szüret, derült ki az Országgyűlés Mezőgazdasági Bizottsága Szőlő, bor és pálinka albizottságának mai ülésén.

Európa nyerhet Trump háborújával

Az EU és más régiók nyerhetnek azzal, hogy az USA és Kína kereskedelmi háborúba bonyolódik – hangzott el egy szakmai rendezvényen Milánóban. A cirok fontosságát hangsúlyozó kongresszuson kiderült: a szárazságtűrő növény előtt nagy jövő állhat.