Back to top

Japán szállítja a csúcstechnológiát a földekre

A legmodernebb agrártechnológiai fejlesztéseken dolgozik Thaiföld számára egy japán egyetem. Az oktatási és kutatási intézmény, valamint a thai kormány együttműködése sokat lendíthet az ázsiai térség mezőgazdasági hatékonyságán.

A japán Hokkaido University a thai kormánnyal közösen együttműködésben fejleszt modern mezőgazdasági technológiákat annak érdekében, hogy a két ázsiai ország agrártechnológiai kapcsolatait tovább erősítsék. A Hokkaido University és Thaiföld kormánya által kedden aláírt megállapodásról az Nhk.or.jp japán hírportál számol be.

Az együttműködés célja a tapasztalatcserén túl a legmodernebb, elsősorban a növénytermesztésre koncentráló eljárások további fejlesztése. Ennek érdekében a japán oktatási és kutatási intézmény a műholdas technológia, az önvezető traktorok, és a megművelt földek ellenőrzését szolgáló megoldások terén kíván továbbhaladni.

Fotó: Stock

A thai agrárminisztérium államtitkára, Lertviroj Kowattana a megállapodás alkalmával elmondta: a thai gazdák számos ponton kötődnek még a hagyományos művelési formákhoz, ám reméli, hogy a japán egyetemmel kötött egyezség segít javítani a hatékonyságon. A Hokkaido University elnöke Toyoharu Nawa hozzátette:

az innováció nem csupán a thai mezőgazdaságnak kedvez majd, hanem a későbbiekben más ázsiai országokban is megjelenhetnek az együttműködés során kifejlesztett új technológiák.

A thai mezőgazdaság az ország lakosságának mintegy 40 százalékát foglalkoztatja, ám a megtermelt érték csupán az ország GDP-jének 10 százalékát adja. A hatékonyság javításával jelentősen növelhető lenne ez az arány.

Forrás: 
Nhk.or.jp

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Itt van Kína válasza a lassulásra

A mérséklődő gazdasági növekedés és az Egyesült Államokkal folytatott kereskedelmi csatározásra válaszul Kína jelentősen bővítené mezőgazdaságát. A lépéssel egyszerre erősítenék a kínai megapoliszoktól egyelőre lemaradó vidéket, és csökkentenék az amerikai szójától való függőséget.

Okoseszközhöz okos használó is kell

Elengedhetetlen a fejlődés a mezőgazdaságban, ez azonban nem csupán az új technológiák megvásárlását jelenti, hanem azok helyes használatát is – ezt világította meg több felszólaló is a PREGA második napján a plenáris előadásokon.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Rengeteg pénzt hoz az új technológia

A precíziós technológia alkalmazásának szükségszerűségét hangsúlyozták a felszólalók a PREGA 2019 nyitónapján. A rendezvényen elhangzott: a magyar mezőgazdaság több száz milliárd forinttal lenne gazdagabb, ha a precíziós technológia teljesen elterjedne a termelésben.

Nő az állatorvosi praxisok száma

Egyre több cég nyújt állatorvosi szolgáltatásokat, míg 2015-ben 866 vállalkozás jelölte meg fő tevékenységeként az állategészségügyi ellátást, addig számuk tavaly elérte a 881-et az Opten céginformációs szolgáltató adatai szerint.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

Csúcsot döntött a skót whisky exportja

Kiemelkedően jó évet zártak a skót whiskyt előállítók és exportálók.Tavaly mind mennyiségében, mind értékében megdőlt az eddigi eladási rekord, s ezzel a kőolajat nem számítva, a brit exportbevétel 1 százaléka származott a skót whisky értékesítéséből.

Kína és India zöldíti a bolygónkat

A világ két legnagyobb szennyezője, Kína és India segíti a bolygó zöldülését is egy jelentés szerint – legalábbis egyelőre. Ez a hatás főleg abban gyökerezik, hogy Kínában igen ambiciózus faültetési kampány zajlik, illetve mindkét országban igen intenzív a mezőgazdasági termelés.

Csúcsra járatja az innovációt a magyar cég

Semmi olyan technológiát nem alkalmaznak, amelyre másutt ne lenne példa, azonban mégis kiemelkednek az átlagos hazai nagyüzemek sorából. A minden munkaterületet jellemző, ilyen magas fejlettségi szint egyelőre példa nélküli Magyarországon.

Szélesebb körben válhatnak ismertté a digitális technológiák

Kulcskérdés a gazdák bevezetése a digitális világba, hisz ez esetben jóval többről van szó, mint pusztán technológiai megújulásról – hangsúlyozta Feldman Zsolt mezőgazdaságért felelős államtitkár a közelgő PREGA konferencia és kiállítás beharangozóján.