Back to top

Új sörivó nemzetek

A meleg nyár máris érezteti hatását a magyar sörpiacon, idén tovább emelkedik a sörfogyasztás, de még nem döntötte meg a kilencvenes évek átlagos fogyasztói mennyiséget. A Sörszövetség tájékoztatása szerint az idei év második negyedében 2,5 százalékkal növekedett az értékesített sör mennyisége az előző év hasonló időszakához képest.

Ennek ellenére a magyar sörpiac meg sem közelíti régi csúcsait, amikor az egy főre eső éves átlag fogyasztás 100 liter körül volt, szemben a mai alig több mint 60 literrel. Az elmúlt évek adatai azt mutatják, hogy ahogy emelkedik nyáron a hőmérő higanyszála, úgy nő a sörfogyasztás is. Legutóbb 2015-ben dőltek sorra hőmérsékleti rekordok. Akkor 173 ezer hektoliterrel több sör fogyott Magyarországon az év harmadik negyedévében, mint az azt megelőző esztendőben. Ez mintegy 35 millió korsó sörnek felel meg.

Azon senki sem lepődik meg, hogy Csehország vezeti az egy főre jutó sörfogyasztás listáját, de Namíbia második helyezése több mint furcsa.

2018-ban augusztus 3. volt a Nemzetközi Sörnap, és a Telegraph ebből az alkalomból elkészítette a sörimádó nemzetek listáját. A legfrissebb, 2016-os statisztikák szerint a csehek 143,3 litert ittak meg fejenként egy év alatt. De mivel a kiskorúak valószínűleg nem járulnak hozzá ehhez az eredményhez, feltételezhetjük, hogy az átlagos sörivó ennél valószínűleg kicsit többet kortyolt el. Ausztria és Németország harmadik és negyedik, Lengyelország ötödik, Írország a hatodik. Ezeken a helyezéseken nem nagyon lepődünk meg, hiszen patinás sörgyártó múlttal rendelkező országokról van szó. Ám Namíbia második helye igazi meglepetés. Az itteni sörimádás eredetét még a régi német gyarmati időkre vezeti vissza a cikkíró.

A nyolcadik helyen a Seychelle-szigetek – mindjárt Románia mögött – előkelő helyezését a forró éghajlatnak és a turisták nagy számának köszönheti.

Az angolok – bár egyesek szerint a nagy mennyiségű sör fogyasztása nemzeti sportnak tűnik – csak a 25. helyen szerepelnek, jóval Belize vagy éppen Spanyolország mögött kullogva. A balti államok és a volt Jugoszlávia utódállamai is egyre jönnek felfelé, de Gabon 16. helye sokakat meglepett.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

AM-államtitkár: a Pálinkakiválóságok Könyve hozzájárul az ország imázsépítéséhez

A nemzeti pálinkakiválóság program küldetése, hogy megismertesse a minőségi magyar pálinkákat a belföldi és külföldi közönséggel, Magyarország imázsépítéséhez és a mértékletes fogyasztás ösztönzéséhez a Pálinkakiválóságok Könyve is hozzájárul.

A sörgyártók is felkészültek a karácsonyi rohamra

Az ágazat előrejelzése alapján a sörpiac forgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat 2018-ban is, az ünnepek alatti megnövekvő forgalomra felkészültek a gyártók - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége az MTI-vel pénteken.

A világ legjobbjai között a Kőszegi Sör

Bronzérmes lett a Kőszegi Sör Bécsi Lager terméke. Európa egyik legrangosabb sörversenyén, a Brussels Beer Challenge-n első alkalommal kapott magyar sör ilyen rangos elismerést.

Mi történik az üstben és toronyban?

2018. november 16-án zajlott a NAK Élelmiszeripari Igazgatóságának „Tanuljunk együtt! – Pálinka- és párlatkészítés” elnevezésű szakmai napja. A program a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara finanszírozásában valósult meg, melyen 10 fő vett részt.

Új vezére van a Coca-Cola magyarországi leányvállalatának

Kerekes Péter több mint 20 éves vezetői tapasztalattal rendelkezik az FMCG iparágban, többek között a Drehernél, a Reckitt Benckisernél, a SABMiller/AB-inbevnél és az Unilevernél töltött be hazai és nemzetközi vezetői pozíciókat.

Ha keveset süt a nap, többet iszunk

A hűvös éghajlaton élő és kevés napsütéssel találkozó emberek jóval hajlamosabbak a fokozott alkoholfogyasztásra - derült ki egy nagyszabású új amerikai tanulmányból.

A minőségi, édes pezsgőt keressük

Mindinkább a magasabb árfekvésű, minőségi pezsgők felé fordulnak a magyar fogyasztók – mondta a Világgazdaságnak Kovács György, a Törley Pezsgőpincészet ügyvezető igazgatója.

A pálinkafőzés veszélyei

Amennyi örömöt, annyi veszélyt is jelenthet a pálinkafőzés, ha nem szakszerűen járunk el, és nem megfelelően tároljuk és fogyasztjuk ezt a nemes italt. Ezt alátámasztja több, az elmúlt években történt tragédia és baleset is. A Pálinka Nemzeti Tanács és annak elnöke, Mihályi László ezért úgy döntött, hogy listába szedi a leggyakoribb okokat, valamint tanácsokat, megoldásokat is kínál az otthoni párlatbalesetek elkerülésére.

Földbe kerültek az első komlótövek Kastélyosdombón

Több mint két évtized után újra termelnek hazánkban komlót. A sör egyik ízesítő anyagaként szolgáló növény nagyüzemi termesztését Kastélyosdombón kezdték el.

Idén elfelejthetjük a barackpálinkát

Idén főleg alma-, körte- és törkölycefréből készül a pálinka, mivel a barackból a tavaszi fagyok miatt kevesebb termett. Tolnában azonban olyan kevés volt a gyümölcs, hogy alig főzettek le pálinkát.