Back to top

Farmer-Expo: az öntözéstől az almakérdésig

Nincs almakrízis - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XXVII. Farmer-Expo megnyitóján, Debrecenben. Azonban hozzátette, hogy van gond és feladat, melyet csak összefogással lehet megoldani. Ez meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal.

Augusztus 17-én megnyílt Debrecenben a XXVII. Farmer-Expo. Az eseményen mások mellett részt vett Nagy István agrárminiszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke. Ugyanezen az eseményen szentelték meg a nemzet kenyerét, amelynek kapcsán Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke bejelentette, hogy ebben az évben a felajánlások meghaladták a 700 tonnát.

Nagy István agrárminiszter köszönetét fejezte ki a gazdáknak azért, amit eddig megtettek, amit eddig elértek. Az idén 4,84 millió tonna búza termett, ami a vetőmagon és a takarmányon felül 20 millió ember számára elegendő. Utalva a hely szellemére, a Debreceni Egyetem Agrárközpontjára, rámutatott, hogy tudás nélkül előrejutni a gazdálkodóknak sem lehetséges.

Az agrároktatást 150 évvel ezelőtt alapították meg a városban, most Debrecen hasonló fordulat előtt áll, mert a technológiai fejlesztés jegyében betelepül a járműipar is.

Ez nekünk nem lehet gond, hanem sokkal inkább azt veti fel, hogy tudjuk-e azt a technológiai színvonalat magunk is felmutatni, tudunk-e fejlődni, vagy lemaradunk. A járműipar ugyanis szemléletével motorja lehet a magyar agrárgazdálkodásnak.

Óriási értékünk az 5,7 millió hektár megművelhető terület. Ugyanakkor fel kell készülnünk a klímaváltozásra, mert az időjárás és a csapadékgondok egyre több nehézséget okoznak a gazdálkodóknak országszerte. A klímaváltozás arra figyelmeztet bennünket, hogy miként tudjuk az öntözéses gazdálkodásunkat magasabb szinten, fejlettebb módon megvalósítani.

A víz körül különböző fórumokon zajlik a vita. Ennek jelenleg három gazdája létezik, és általában másként közelítenek ehhez a kérdéshez. A Belügyminisztériumban a katasztrófavédelemhez tartozik, viszont a mezőgazdaságban öntözéses gazdálkodás nélkül nem létezik versenyképes termelés. Az ivóvíz, amit sokan féltenek, valóban nagy kincs, amit meg kell őriznünk, ugyanakkor a lehetőségeink kihasználásával rövid időn belül 200 ezer hektárra növelhetjük az öntözhető területek nagyságát.

Minekünk úgy kell gazdálkodni az öntözővízzel, hogy ne veszélyeztessük a vízbázist, és erre adottak a lehetőségeink.

Mivel Magyarországról több víz folyik ki (122 köbkilométer), mint amennyi beérkezik (116 köbkilométer), így minden erkölcsi alapunk és jogunk megvan az öntözéshez. Az a feladatunk, hogy a vízügyi egyeztetéseket gyorsan folytassuk le és cselekedjünk.

Az öntözés mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a technológiában a talajvíz megőrzésére. Ehhez az azonnali reagálásra több gépre van szükségünk, és ebben már döntések születtek. Kijelentette, hogy

10 éven belül megoldják a Hajdúság komplex vízgazdálkodását, az öntözést, és ez a soron következő uniós programban prioritást élvez.

A napi időszerű kérdések kapcsán a miniszter kijelentette, hogy nincs almakrízis. Van gond és feladat, amit meg kell oldani, nekünk 730 ezer tonna almával meg kell tudnunk birkózni. Igaz, ehhez össze kell fogni, ami ezúttal meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal. Egyaránt nem fair, hogy mindig a termelő viseli a legnagyobb kockázatot, miközben ehhez most kirívóan tisztességtelen ajánlatot (kilogrammonként 13 forintot a léalmáért) adtak a felvásárlók.

A gazdáknak nem az az érdeke, hogy a feldolgozók tönkremenjenek, hanem, arra kérnek garanciát, hogy az ő megélhetésük is garantált legyen

- mondta végül a miniszter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Végre esik, és még hideg is van

A hosszan tartó aszályos idő miatt az őszi vetések már sokfelé maradandó károsodást szenvedtek, sok a hiányos, alacsony tőszámú kelés, sőt egyes táblákon kiszáradt repce foltokat is látni. Az időjárás a hét legvégén végre átalakult térségünkben: nyugatira, délnyugatira fordult az áramlás, mellyel hosszú idő után csapadék is érkezik.

Ahol más nem terem: a csicsóka hasznosítási lehetőségei

A jól bevált növényfajok mellett a globális vagy éppen a lokális kihívások, törvényi szabályozás, illetve a fogyasztói preferenciák teret engedhetnek némely növényfaj át- vagy újraértékelésének. Az egyik ilyen növény az észak-amerikai géncentrumból származó csicsóka.

Kiskert a téli ablakban

A mikrosalátához nem kell kert, csak egy világos ablakpárkányra van szükség. Egy tálcára némi földet, vagy kókuszrostot kell önteni, benedvesíteni, rászórni a magokat, nedvesen tartani, és egy hét múlva vághatjuk is a saját, vegyszermentes, friss minisalátákat, azaz a mikrozöldeket.

Olcsóbb banánt enni, mint almát

A gyümölcsök ára átlagosan alacsonyabb, mint tavaly, ám még így is sok hazai fajta drágább, mint több egzotikus gyümölcs.

Kevés a biogazda Magyarországon

Miközben az ökológiai gazdálkodásra alkalmas táblák összterülete egyre nagyobb, a biogazdaságokban tartott jószágok száma több fajta esetében jelentősen visszaesett az utóbbi időben.

Növelni kell a talajok széntartalmát

Európában ugyanakkor mintegy 12 millió hektárnyi területet érint a talaj minőségének romlása. Ehhez hasonló mértékű az a globális tendencia, amely az élelmiszer-ellátást és a természeti erőforrásokat, rajtuk keresztül pedig az emberi jólétet fenyegeti – figyelmeztet új jelentésében az Európai Akadémiák Tudományos Tanácsadó Testülete, az EASAC.

A mezőgazdaság teljesítménye is segítette a GDP növekedést

Kiugróan jól teljesített a magyar gazdaság a harmadik negyedévben. A bruttó hazai termék (GDP) 5,0 százalékkal nőtt ebben az időszakban az előző év azonos időszakához viszonyítva. Az eredményhez a mezőgazdaság is hozzájárult – derült ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) tájékoztatójából. A mezőgazdaság mely területe volt ennyire sikeres - kérdeztük a szakminisztériumtól?

Gesztenye és aszalt szilva

A gesztenyére keresleti piac van, az árak folyamatosan emelkednek, érdemes termelni - hangzott el a Pölöskén tartott aszalt szilva és gesztenye szakmai napon. Gesztenyéből jelenleg mintegy 300-400 hektárnyi területen körülbelül 1000 tonna terem az országban.

Testünk őrei, a bioflavonoidok a fiatalság titkát rejtik

A citrusfélékben is megtalálható bioflavonoidok nemcsak a gyümölcsök és fűszerek ízét adják, de sejtjeink felett is őrködnek. Antioxidáns hatásuk pedig segít megőrizni a bőr fiatalságát.

Örökölt örökzöldek

Keskeny kis szerpentinen kapaszkodunk föl a Badacsonyörs fölött magasodó Örsi-hegyre, ahol az ország egyetlen teraszos arborétuma található. A világ minden tájáról származó örökzöld különlegességek élnek itt, gyűjteményüket a Folly család négy generációja hozta létre, gyarapította, őrizte és fejleszti a mai napig is.