Back to top

Farmer-Expo: az öntözéstől az almakérdésig

Nincs almakrízis - jelentette ki Nagy István agrárminiszter a XXVII. Farmer-Expo megnyitóján, Debrecenben. Azonban hozzátette, hogy van gond és feladat, melyet csak összefogással lehet megoldani. Ez meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal.

Augusztus 17-én megnyílt Debrecenben a XXVII. Farmer-Expo. Az eseményen mások mellett részt vett Nagy István agrárminiszter, Papp László, Debrecen polgármestere és Éder Tamás, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara élelmiszeriparért felelős országos alelnöke. Ugyanezen az eseményen szentelték meg a nemzet kenyerét, amelynek kapcsán Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magosz elnöke bejelentette, hogy ebben az évben a felajánlások meghaladták a 700 tonnát.

Nagy István agrárminiszter köszönetét fejezte ki a gazdáknak azért, amit eddig megtettek, amit eddig elértek. Az idén 4,84 millió tonna búza termett, ami a vetőmagon és a takarmányon felül 20 millió ember számára elegendő. Utalva a hely szellemére, a Debreceni Egyetem Agrárközpontjára, rámutatott, hogy tudás nélkül előrejutni a gazdálkodóknak sem lehetséges.

Az agrároktatást 150 évvel ezelőtt alapították meg a városban, most Debrecen hasonló fordulat előtt áll, mert a technológiai fejlesztés jegyében betelepül a járműipar is.

Ez nekünk nem lehet gond, hanem sokkal inkább azt veti fel, hogy tudjuk-e azt a technológiai színvonalat magunk is felmutatni, tudunk-e fejlődni, vagy lemaradunk. A járműipar ugyanis szemléletével motorja lehet a magyar agrárgazdálkodásnak.

Óriási értékünk az 5,7 millió hektár megművelhető terület. Ugyanakkor fel kell készülnünk a klímaváltozásra, mert az időjárás és a csapadékgondok egyre több nehézséget okoznak a gazdálkodóknak országszerte. A klímaváltozás arra figyelmeztet bennünket, hogy miként tudjuk az öntözéses gazdálkodásunkat magasabb szinten, fejlettebb módon megvalósítani.

A víz körül különböző fórumokon zajlik a vita. Ennek jelenleg három gazdája létezik, és általában másként közelítenek ehhez a kérdéshez. A Belügyminisztériumban a katasztrófavédelemhez tartozik, viszont a mezőgazdaságban öntözéses gazdálkodás nélkül nem létezik versenyképes termelés. Az ivóvíz, amit sokan féltenek, valóban nagy kincs, amit meg kell őriznünk, ugyanakkor a lehetőségeink kihasználásával rövid időn belül 200 ezer hektárra növelhetjük az öntözhető területek nagyságát.

Minekünk úgy kell gazdálkodni az öntözővízzel, hogy ne veszélyeztessük a vízbázist, és erre adottak a lehetőségeink.

Mivel Magyarországról több víz folyik ki (122 köbkilométer), mint amennyi beérkezik (116 köbkilométer), így minden erkölcsi alapunk és jogunk megvan az öntözéshez. Az a feladatunk, hogy a vízügyi egyeztetéseket gyorsan folytassuk le és cselekedjünk.

Az öntözés mellett kiemelt figyelmet kell fordítani a technológiában a talajvíz megőrzésére. Ehhez az azonnali reagálásra több gépre van szükségünk, és ebben már döntések születtek. Kijelentette, hogy

10 éven belül megoldják a Hajdúság komplex vízgazdálkodását, az öntözést, és ez a soron következő uniós programban prioritást élvez.

A napi időszerű kérdések kapcsán a miniszter kijelentette, hogy nincs almakrízis. Van gond és feladat, amit meg kell oldani, nekünk 730 ezer tonna almával meg kell tudnunk birkózni. Igaz, ehhez össze kell fogni, ami ezúttal meg is történt, és ezért a gazdák képviselői eredményesen tudnak tárgyalni a felvásárlókkal és a feldolgozókkal. Egyaránt nem fair, hogy mindig a termelő viseli a legnagyobb kockázatot, miközben ehhez most kirívóan tisztességtelen ajánlatot (kilogrammonként 13 forintot a léalmáért) adtak a felvásárlók.

A gazdáknak nem az az érdeke, hogy a feldolgozók tönkremenjenek, hanem, arra kérnek garanciát, hogy az ő megélhetésük is garantált legyen

- mondta végül a miniszter.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Segítség a természetből

A biológiai alapú növényvédelem olyan természetbarát módszer, amivel csökkenthető a környezet és a fogyasztók vegyszerterhelése, ugyanakkor a termesztők számára is megnyugvást hoz, ha néhány károsítót kémiai növényvédelem nélkül tud kiiktatni. A mind szigorúbb szermaradék-határértékek miatt mind többek figyelme fordul az ilyen módszerek felé.

Nagy-Somló a bio útra lép - az ÖMKi oktatással segíti az átállást

Magyarország legkisebb történelmi borvidéke márciustól többek között az Ökológiai Mezőgazdasági Kutatóintézet közreműködésével tér át ökológiai művelésre.A folyamat eredményeként Magyarország olyan történelmi borvidékkel gazdagodik, amelyen itthon úttörő módon egységesen ökológiai módon termelnek borszőlőt.

Megdőlt a sörre bor népi bölcsesség

Mindegy milyen sorrendben, ha sokat iszunk, berúgunk, ezt állapították meg egy kísérlet eredményeképpen német és angol tudósok. Ezzel évszázados népi bölcsességet döntöttek meg.

Az elmúlt 26 év legrosszabb termését takarították be tavaly Finnországban

Két egymást követő évben is siralmas volt az aratás, erősítette meg a Finnországi Természeti Erőforrások Intézete (Luke) múlt hét csütörtökön. A jelentés szerint az összes betakarított gabona 2,7 millió tonna volt. Az elmúlt 26 évben ez volt a legrosszabb termés.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.

Kelet-Közép-Európa legkorszerűbb zöldség-gyümölcs termelő beruházása

Mosonmagyaróváron március 19-én közös sajtótájékoztató keretében jelentette be az Agrárminisztérium és a FAKT AG, hogy egy közel egymilliárd eurós mezőgazdasági és infrastruktúra-fejlesztési beruházás valósul meg hamarosan Hegyeshalom-Bezenye települések határában. A beruházás jelentős mérföldkő mind a cég, mind Magyarország életében.

Kevesen tudnak a növényvédőszer-hamisításról

A hazai fogyasztók kevesebb mint fele (40%) számára számít csak ismert jelenségnek az illegális növényvédőszer-kereskedelem, illetve a növényvédőszer-hamisítás, derül ki a Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) legfrissebb kutatásából. A szervezet 500 főt kérdezett meg online felmérés formájában a zöldség-gyümölcs vásárlási szokásairól és preferenciáiról.

Őszibarackból az Y-korona a legjobb

Hagyományos termőtájunkon, Szatymazon az őszibarackot még mindig a legtöbben tányérkoronával nevelik, pedig a jobb lenne egyszerűbben kezelhető fákra váltani, derült ki a Dél-alföldi Őszibarack-termesztők Szövetsége szakmai napján. Gyuris Mihály szerint az Y-korona nemcsak könnyebben művelhető, hanem többet is terem, mint a hagyományos. Metszését ezúttal olasz szakember, Gianluca Pasi mutatta be.

Növényvédelmi előrejelzés – itt az utolsó pillanat a tél végi lemosó permetezésekre

Aki még nem tette meg, az most még gyorsan szakíthat időt a lemosó permetezésre, de már legyünk óvatosak a töménységgel, mert bimbósak a gyümölcsfák. Az örökzöldeket is érdemes lemosni réztartalmú készítménnyel, a puszpángbokraink belsejét pedig alaposan nézzük át, mert már várható a puszpángmoly éledése.

Zöldségeken zenélnek

Ha a világ bármely táján piacon járunk, és azt látjuk, hogy valaki úgy vásárol babot, hogy megzörgeti a tenyerében, vagy kopogtatással választ sütőtököt, és összegyűjti a hagymahéjat, akkor az illető bizonyára a bécsi Vegetable Orchestra tagja. A Zöldség Zenekar 1998-ban alakult, azóta több mint 300 koncertet adott a világ számos országában, kizárólag zöldségekből készült hangszereken.