Back to top

A jó magyar kenyér

„Adalékanyag felhasználása nélkül is lehet kiváló minőségű kenyeret sütni magyar búzából őrőlt lisztből”- szögezte le Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója a Sumi Agro Hungary Kft. által Visegrádon szervezett XVIII. Kalászos Gabona Fórumon beszélt a hazai malomipar jelenéről és jövőjéről.

Napjainkban a magyar malomipar 39 százaléka külföldi tulajdonban van, s a szakember véleménye szerint nem szabad odáig eljutnunk, hogy ez a szám meghaladja az 50 százalékot. Két évtizede még 142 malom – 92 tulajdonossal - zakatolt az országban, ma már az őrlést 52-ben is el tudják végezni. Az ügyvezető elmondta, a koncentráció egyértelmű oka, az uniós versenytársakkal folytatott harc.

Ma 10-15 malom le tudná az egész ország búzáját őrölni, de szükség van a kisebb, helyi igényeket kielégítő üzemekre is.

Tudunk acélos búzát termelni
Fotó: viniczai

A hazai éves fogyasztás fejenként 8 kiló körül alakul, de a felöntés az elmúlt évek 1,6 millió tonnájáról 1,2 millióra csökkent. Szerencsére a románok „kisegítenek” minket, a legnagyobb mennyiséget keleti szomszédunknak szállítunk.

Viszik 600-700 kilométerre is a magyar javító minőségű búzát.

Az idei évben ez különösen fontos piacnak számít, hiszen az eső – akárcsak a bolgároknál – elverte a búzát, különösen gyenge lett a minőség. Akár 50 százalékkal is több lisztet tudnánk őrölni, ám ennek a plusz mennyiségnek sajnos nincsen meg a piaca.

A szakember megemlítette, hogy az ágazat magasnak tartja a 27 százalékos liszt ÁFA-t. Ezt különösen annak tükrében, hogy a lakossági forgalom a teljes őrlés alig 10 százalékát teszi ki, az 5 százalék inkább kifehérítené a gazdaságot, mintsem az így kieső összeg megterhelné az államkasszát. Emellett a legnagyobb problémát az okozza, hogy a gazdák – az árra hivatkozva – inkább takarmánybúzát termelnek, mintsem étkezési minőséget. Ráadásul – fogalmazta meg véleményét Lakatos Zoltán – egyre több gondot okoz a szakember képzés hiánya.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Porosodó pálinkafőzőkkel lenne tele az ország?

Nem tartja életszerűnek a NAV-hoz befolyó adatokat a Pálinka Nemzeti Tanács, a magánfőzésről szóló 2018-as adóhatósági adatokból ugyanis az derül ki, hogy az országban nyilvántartott, magánfőzésre szolgáló lepárlókészülékeknek csak mintegy egyharmadát használták 2018-ban.

Szárnyal a prémium sörök forgalma

Hetvenhatezer hektoliterrel több sört adtak el tavaly a vezető sörgyárak a hazai piacon. A felsőkategóriás sörök értékesítése 2018-ban messze az átlag felett, összesen 24 százalékkal nőtt. Szintén átlag feletti növekedést ért el az alkoholmentes és az ízesített sörök forgalma is.

Problémás csiliolajat és őrölt gyömbért találtak

Határérték feletti benzo(a)pirént és PAH-ot mértek Kínából származó őrölt gyömbérben, illetve határérték feletti lágyítószert, úgynevezett epoxidált szójaolajat (ESBO) mutatott ki kínai, csirke ízesítésű, tofus, chili olajban. Mindkét esetről a RASFF-on keresztül szerzett tudomást a Nébih.

Még nem lehet drónnal permetezni

A drónok mezőgazdaságban történő, növényvédelmi célú alkalmazása új jelenség. A Nébih felhívja az érdeklődők és érintettek figyelmét, hogy e célú használatuk jelenleg nem engedélyezett, arra csak a jogi környezet kialakítását követően nyílik lehetőség.

A növénytermesztők most elmondhatják a véleményüket

Az Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) kérdőíves felmérést indít a magyarországi szaporítóanyag-felhasználási szokások, stratégiák, választást segítő tényezők megismerése érdekében.

A tavaszias idő megzavarja a növényeket

A túl korán érkező enyhe idő bár jól esik az embernek, de a tavaszi fagykárok esélyét jelentősen növeli. Az előttünk álló hét első felében sokfelé 10 fok fölé emelkedik a hőmérséklet, mely a vegetáció egy részét már megindíthatja. A tartósabban ködös területeken ezzel szemben nem melegszik föl ennyire a levegő, nyugalomban marad a vegetáció.

Elszállnak az élelmiszerárak Ausztriában

Nyugati szomszédainknál 2011 óta 6 százalékponttal gyorsabban emelkedtek az árak az euró-övezet átlagánál, s e különbséghez a regionális élelmiszerek jelentős drágulása is hozzájárult.

Kipusztulás fenyegeti a hasznos rovarfajokat

Globálisan a rovarok teljes tömege évente 2,5 százalékkal csökken – állapította megy egy friss tanulmány. Nyolcszor olyan gyors a rovarfajok kihalása, mint az emlősöké, a madaraké vagy a hüllőké, ráadásul a fajok egyharmada veszélyeztetett kategóriába tartozik.

Nem áll végrehajtás alatt a HELL ENERGY

A megindított végrehajtás során a 12 millió forint értékű követelés a társaság részéről január közepén teljes mértékben kiegyenlítésre került. A végrehajtó az eljárását 2019. január 31. napján befejezetté nyilvánította. Mindezekből okszerűen következik, hogy a cégnyilvántartásban 2019. február 4-én megjelent végrehajtási jog bejegyzésére törvénytelenül került sor.

Sajtbírálói tanfolyam indul

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács támogatásával, március 22-i kezdettel sajtbírálói képzést indít a Magyar Sajtkészítők Egyesülete.