Back to top

A jó magyar kenyér

„Adalékanyag felhasználása nélkül is lehet kiváló minőségű kenyeret sütni magyar búzából őrőlt lisztből”- szögezte le Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója a Sumi Agro Hungary Kft. által Visegrádon szervezett XVIII. Kalászos Gabona Fórumon beszélt a hazai malomipar jelenéről és jövőjéről.

Napjainkban a magyar malomipar 39 százaléka külföldi tulajdonban van, s a szakember véleménye szerint nem szabad odáig eljutnunk, hogy ez a szám meghaladja az 50 százalékot. Két évtizede még 142 malom – 92 tulajdonossal - zakatolt az országban, ma már az őrlést 52-ben is el tudják végezni. Az ügyvezető elmondta, a koncentráció egyértelmű oka, az uniós versenytársakkal folytatott harc.

Ma 10-15 malom le tudná az egész ország búzáját őrölni, de szükség van a kisebb, helyi igényeket kielégítő üzemekre is.

Tudunk acélos búzát termelni
Fotó: viniczai

A hazai éves fogyasztás fejenként 8 kiló körül alakul, de a felöntés az elmúlt évek 1,6 millió tonnájáról 1,2 millióra csökkent. Szerencsére a románok „kisegítenek” minket, a legnagyobb mennyiséget keleti szomszédunknak szállítunk.

Viszik 600-700 kilométerre is a magyar javító minőségű búzát.

Az idei évben ez különösen fontos piacnak számít, hiszen az eső – akárcsak a bolgároknál – elverte a búzát, különösen gyenge lett a minőség. Akár 50 százalékkal is több lisztet tudnánk őrölni, ám ennek a plusz mennyiségnek sajnos nincsen meg a piaca.

A szakember megemlítette, hogy az ágazat magasnak tartja a 27 százalékos liszt ÁFA-t. Ezt különösen annak tükrében, hogy a lakossági forgalom a teljes őrlés alig 10 százalékát teszi ki, az 5 százalék inkább kifehérítené a gazdaságot, mintsem az így kieső összeg megterhelné az államkasszát. Emellett a legnagyobb problémát az okozza, hogy a gazdák – az árra hivatkozva – inkább takarmánybúzát termelnek, mintsem étkezési minőséget. Ráadásul – fogalmazta meg véleményét Lakatos Zoltán – egyre több gondot okoz a szakember képzés hiánya.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Mézhamisítás: újratanulni Kínát

Magyarországon a méhészek körében a „kínai hamisított méz" egyfajta szitokszóvá vált, aminek már a közvéleményben is érzékelhető hatása van. Számos fogyasztó és méhész egyaránt úgy véli: a magyar méz értékesítésének egyik akadálya, hogy kínai méz „jön be" az országba. Ez persze jórészt a figyelem elterelése más, égetőbb gondokról.

Emelkedtek a karácsonyfa árak, nem is kevéssel

Megkezdődött a karácsonyfavásár, a fő kérdés pedig nyilván minden médiumban az, hogy mennyibe fog kerülni az idén, drágább lesz-e mint tavaly. Erre évek óta az volt a válasz, hogy nem. Az idén azonban némi áremelkedésről kell beszámolnunk.

Tények a Talaj Világnapja alkalmából

Az ENSZ Élelmezési és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) kezdeményezte a Talaj Világnapja létrejöttét, melynek célja hogy felhívja figyelmünket arra a fontos szerepre, amit a talaj betölt az életünkben. Mik is ezek?

A sörgyártók is felkészültek a karácsonyi rohamra

Az ágazat előrejelzése alapján a sörpiac forgalma a tavalyi évhez hasonlóan alakulhat 2018-ban is, az ünnepek alatti megnövekvő forgalomra felkészültek a gyártók - közölte a Magyar Sörgyártók Szövetsége az MTI-vel pénteken.

Három magyar sütemény a világ 50 legfinomabb édessége közt

A karácsony az édességek és desszertek időszaka is - a magyarok is sokat költenek ilyenkor élelmiszerre, azon belül süteményekre. A karácsonyi időszak hagyományos nagyágyúja a bejgli és a hókifli, a világ különböző tájain azonban más és más édességeket fogyasztanak.

Bárány napok a hétvégén

A bárány- és juhhúst igyekszik népszerűsíteni országszerte a péntektől vasárnapig tartó Bárány napok elnevezésű kezdeményezés - közölték a szervezők az MTI-vel.

Többet kapnak vissza a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák

Nagyobb arányú visszatérítést kapnak idén a támogatott agrárbiztosítást kötő gazdák, mivel idén nyáron 4 milliárd forintról 5 milliárd forintra emelték az agrárbiztosítások díjtámogatási keretét - hívta fel a figyelmet a Független Biztosítási Alkuszok Magyarországi Szövetsége (FBAMSZ).

Új fejezet nyílik a magyar-libanoni agrár-külkereskedelmi kapcsolatokban

Kétoldalú egyeztetést folytatott Nagy István agrárminiszter a Libanoni Köztársaság agrárminiszterével Budapesten, az Agrárminisztériumban. A felek mezőgazdasági együttműködésről szóló tárcaközi egyetértési szándéknyilatkozatot is aláírtak, valamint megnyitották az első Magyarországon rendezett libanoni termékbemutatót.

Az alma héjától a magjáig minden része hasznos

Fő almatermő területeink egyik legismertebb városában, Békéscsabán tartotta meg az Agrármarketing Centrum (AMC) idei évi almafogyasztást ösztönző kampányának következő állomását. Az „ALMA, a természet oltalma” szlogennel októberben indított promóció során több vidéki nagyvárosban, almapiaccal egybekötött kóstoltatással támogatják a termelők és a fogyasztók közvetlen egymásra találását.

Megállj a jégverésnek!

„A klímaváltozás egyik kézzel fogható hatása a szélsőséges időjárási tényezők gyakoribb észlelése”- fogalmazta meg tapasztalatát Győrffy Balázs, hogy emberi erővel csak a jégkár és a szárazság ellen lehet hatásosan küzdeni. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara elnöke az országos jégkármérséklő-rendszer üzemelésének első évében szerzett tapasztalatairól számolt be újságírók körében.