Back to top

A jó magyar kenyér

„Adalékanyag felhasználása nélkül is lehet kiváló minőségű kenyeret sütni magyar búzából őrőlt lisztből”- szögezte le Lakatos Zoltán. A Hajdú Gabona Zrt. vezérigazgatója a Sumi Agro Hungary Kft. által Visegrádon szervezett XVIII. Kalászos Gabona Fórumon beszélt a hazai malomipar jelenéről és jövőjéről.

Napjainkban a magyar malomipar 39 százaléka külföldi tulajdonban van, s a szakember véleménye szerint nem szabad odáig eljutnunk, hogy ez a szám meghaladja az 50 százalékot. Két évtizede még 142 malom – 92 tulajdonossal - zakatolt az országban, ma már az őrlést 52-ben is el tudják végezni. Az ügyvezető elmondta, a koncentráció egyértelmű oka, az uniós versenytársakkal folytatott harc.

Ma 10-15 malom le tudná az egész ország búzáját őrölni, de szükség van a kisebb, helyi igényeket kielégítő üzemekre is.

Tudunk acélos búzát termelni
Fotó: viniczai

A hazai éves fogyasztás fejenként 8 kiló körül alakul, de a felöntés az elmúlt évek 1,6 millió tonnájáról 1,2 millióra csökkent. Szerencsére a románok „kisegítenek” minket, a legnagyobb mennyiséget keleti szomszédunknak szállítunk.

Viszik 600-700 kilométerre is a magyar javító minőségű búzát.

Az idei évben ez különösen fontos piacnak számít, hiszen az eső – akárcsak a bolgároknál – elverte a búzát, különösen gyenge lett a minőség. Akár 50 százalékkal is több lisztet tudnánk őrölni, ám ennek a plusz mennyiségnek sajnos nincsen meg a piaca.

A szakember megemlítette, hogy az ágazat magasnak tartja a 27 százalékos liszt ÁFA-t. Ezt különösen annak tükrében, hogy a lakossági forgalom a teljes őrlés alig 10 százalékát teszi ki, az 5 százalék inkább kifehérítené a gazdaságot, mintsem az így kieső összeg megterhelné az államkasszát. Emellett a legnagyobb problémát az okozza, hogy a gazdák – az árra hivatkozva – inkább takarmánybúzát termelnek, mintsem étkezési minőséget. Ráadásul – fogalmazta meg véleményét Lakatos Zoltán – egyre több gondot okoz a szakember képzés hiánya.

Forrás: 
magyarmezogazdasag

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Többet pazarolnak a fogyasztók, mint a feldolgozók

Felmérések szerint az Európai Unióban a fogyasztók élen járnak az élelmiszerpazarlás tekintetében, azonban a feldolgozók számára is vannak lehetőségek a veszteségek csökkentésére. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara igyekszik a fejlődést elősegíteni az élelmiszer előállítók körében.

Európai dohánytermesztők: világszerte tovább csökken a cigarettatermelés

Az elmúlt öt évhez hasonlóan 2017-ben is tovább csökkent a világ cigarettatermelése: a csúcsot jelentő 2012-es adatokhoz képest mintegy tavaly 500 milliárd darabbal kevesebb, összesen 5894 milliárd darab cigarettaszálat állítottak elő a világon

Washington kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával és az EU-val

Az amerikai kormányzat kétoldalú kereskedelmi egyezményeket készül kötni Nagy-Britanniával, az Európai Unióval és Japánnal - közölte az amerikai törvényhozással kedden Robert Lighthizer, az Egyesült Államok kereskedelmi főtárgyalója.

Adománygyűjtő-konvojjal hívták fel a figyelmet a súlyos élelmezési problémákra

30 tonnányi élelmiszeradomány gurult keresztül Budapest belvárosán az Élelmezési világnap alkalmából: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület és az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezet (FAO) közös akciója amellett, hogy rászorulókon segít, rendkívül súlyos, globális problémákra is felhívta a figyelmet.

Bioropi és a feldolgozóipar

Évek óta nő a feldolgozott élelmiszerek forgalmazásának aránya, s az egyre élesedő ágazati versenyben a költségek optimalizálásával, csökkentésével igyekeznek nyerő helyzetbe kerülni. Egervári Márk, a Biopont Kft. ügyvezető igazgatójának cégbemutatkozójával kezdődött a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Élelmiszeripari Igazgatósága "Erősödő élelmiszergazdaság" címmel tartott sajtótájékoztatója Ercsiben.

EU kampány az uniós élelmiszerek népszerűsítésére

Az Európai Bizottság az Európai Unió (EU) mezőgazdasági költségvetéséből 172,5 millió euróval (mintegy 55,2 milliárd forint) finanszírozza az uniós agrár-élelmiszeripari termékek népszerűsítését Európában és világszerte - közölte az uniós bizottság.

Élénkülnek a magyar-kínai agrárkapcsolatok

Nagy István az Agrárminisztériumban fogadta a Kínai Népi Gyűlés Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Bizottságának delegációját. A találkozó során a felek a Magyarország és Kína agrárkapcsolatait érintő aktuális kérdéseket vitatták meg.

Élelmezési Világnap: Tetteink alakítják a jövőt

Az ENSZ Élelmezésügyi és Mezőgazdasági Szervezete (FAO) minden évben október 16-án – az Élelmezési világnapon – a szervezet 1945-ös alapítására emlékezik. Szerte a világon több mint 150 országban tesznek ugyanígy, ezzel az ENSZ egyik legjelentősebb napjává emelve az eseményt. A cél, felhívni a figyelmet az éhezőkre, hogy az élelem, a megfelelő táplálék még nem biztosított mindenki számára.

Elhallgatott magyar minőség?

A rendszerváltozás után érdekes módon, keveset hallani a magyar sajtról. Mintha csak a külföldről érkezett és a külföldiek által Magyarországon készített sajtok lennének. A média hallgat, miközben nemzetközi színtéren egyre másra elismerik a magyar sajtkészítő kistermelők termékeit.

A magyar bor a külföldi turisták kedvence

Legalábbis erre lehet következtetni abból, hogy 850 palack bor fogy el egyetlen nap alatt a budapesti repülőtér duty-free üzleteiben. Késői szüretelésű tokaji édes fehérborból fogy a legtöbb a Liszt Ferenc Repülőtér duty-free üzleteiben, mert ez legnépszerűbb bor a magyar fővárost repülőgépen elhagyó utazók körében.