0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Kétmilliárdos program Törökszentmiklóson

Pannon Breeding Programot indított a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

A Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vezetésével alakult konzorcium 2016. szeptemberében pályázatot nyújtott be a Nemzeti Kutatási Fejlesztési és Innovációs Hivatalhoz, és a GINOP keretében vissza nem térítendő támogatásban részesült.

A program, amely 2017. augusztus 18-án kezdődött, és 2021. szeptember 30-áig tart, teljes költségvetése 1.9 milliárd forint, a támogatás mértéke 1.6 milliárd forint, a fennmaradó közel 300 millió forint a Törökszentmiklósi Mezőgazdasági Zrt. vállalt hozzájárulása.

A TM Zrt. vezetésével megalakult konzorciumban a Debreceni Egyetem, a Szent István Egyetem, a Gabonakutató Nonprofit Kft. és a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ Erdészeti Tudományos Intézete vesz részt.

A program megvalósításának első állomására került sor szeptember 20-án Törökszentmiklóson: átadták a Tudásparkot, ahol labor, klímaház, konténertelep és törzsültetvény, valamint bemutatókert szolgálja majd a kiválasztott 22 témában kutató csoport tagjait. Az eseményen, amelyen Tacopulosz Péter cégvezető köszöntötte a vendégeket, részt vett Greinstetter Balázs, a Pénzügyminisztérium gazdaságfejlesztési programok végrehajtásáért felelős helyettes államtitkára, Fazekas Sándor országgyűlési képviselő, a Mezőgazdasági Bizottság tagja, Kovács Sándor országgyűlési képviselő, Fehér Petra, a Jász-Nagykun-Szolnok Megyei Közgyűlés alelnöke, Boldog István, a térség országgyűlési képviselője és Markót Imre, Törökszentmiklós polgármestere.

A Pannon Breeding Program a klímaváltozás okozta problémákra keres megoldást, tájékoztatta a résztvevőket dr. Orlóci László, a program szakmai vezetője. A kutatók a projekt során olyan technológiákat, módszereket fejlesztenek, amelyek a korszerű és innovatív gazdálkodásra leginkább alkalmasak.

A „Pannon régió növényeinek genetikai hasznosítása” című pályázatuk 6 fontos célkitűzés, a zöldfelület-gazdálkodás; az érzékeny ökológiájú területek szántóföldi hasznosításra alkalmas növényeinek genetikai kutatása; a fitoremediáció és energianövények, talajremediáció; a hatóanyagáért termesztett növények; a növényvédelem; az informatika és az agrárökonómia köré épül.

A projekt további fontos célja a hazai növények genetikai forrásainak piacosítása, elsősorban olyan területeken, amelyeknek a klímája hasonló a Pannon régióéhoz.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu