Back to top

Mit tudnak a szőlőkombájnok?

A szőlőkombájnon belül különböző szállítóberendezések mozgatják az anyagot. A vízszintes irányú szállítást szállítószalagok, kaparószalagok, a ferde és függőleges irányú anyagmozgatást nyitott vagy zárt házban futó kaparóelemes, rekeszes szállítószalagok, illetve serleges felvonók biztosítják. A szállítóberendezések rendszert képeznek, a szállítás végpontja a gyűjtőtartály.

A szőlővel leválasztott leveleket, hajtásokat és egyéb szennyeződéseket tisztítóberendezés távolítja el, két szívóventilátor az alsó, kettő a felső szállítóberendezésnél.

A korszerű tisztítóberendezéseket a Pellenc Optimum 890 szőlőkombájn Selectiv Process berendezésén mutatjuk be, amely több szabadalmi oltalommal védett megoldást is tartalmaz. A leválasztott bogyók rövid úton jutnak a tartályba, az aktív tisztítószerkezetre csak a kocsányon maradt bogyók kerülnek.

1. ábra. Pellenc leválasztóés gyűjtőrendszer (kite.hu)
A dupla tisztítósor (1. ábra, a) a gép felső részén található, amely közelebbi képen is tanulmányozható (1. ábra, b). A fogadógaratba érkező szőlőt gumiujjas rácsos szállító viszi a tisztítóműbe (1. ábra, c). Ott a levált bogyók áthullanak és közvetlenül a tartályba jutnak. A fürtöket az ujjas szállító magas frekvenciájú aktív bogyóleválasztóba szállítja. A leválasztott bogyók a rácsos szállító résein átjutva profilhengeres válogatóra jutnak (1 ábra, d), amely háromfelé válogat. A kis profilméretű hengersoron átjutó magokat, éretlen bogyókat, kisebb szennyeződéseket csiga juttatja a talajra. A tartály tetejét képező nagyobb profilméretű hengersoron leválnak a bogyók és a tartályba hullnak. A továbbhaladó kocsány, levélnyél és levél a talajra kerül vissza.

A tisztítómű 99,8 százalékos tisztaságot tart, így a beszállított szőlő közvetlenül tartályba vagy présbe kerülhet, nem szükséges zúzó-bogyózógépen átengedni.

A szőlőkombájnoknak vontatott és magajáró változataik is vannak, leválasztó-, gyűjtő-, tisztító- és szállítószerkezeteik hasonlóak. Az eltérések miatt viszont az egyes típusokat külön is érdemes bemutatni.

Példák vontatott gépekre

2. ábra. Vontatott szőlőbetakarító gépek (pellenc.com, ero-geraetebau.de, almafrance. com, en.tec24.com)
A traktorvontatású gépek közül a Pellenc Towed 8030 (2. ábra, a), az ERO H1 TR (2. ábra, b), az Alma Selecta (2. ábra, c), és a Braud 524 (2. ábra, d) típusokat mutatjuk be.

A Pellenc Towed 8030 1,7 méter sortávolság fölött, 15 százalékos lejtőig alkalmazható, teljesítményigénye 40 kW (55 LE). Kétszer öt rázórúddal szerelt, tartálynagysága 2× 1500 liter.

Az ERO H1 TR két szállítószalagos gépnek két, 1400 liter befogadóképességű tartálya van. A tartályok ürítési magassága 2,5 méter.

Az Alma Selecta három változatban is kapható (L, XL, L Colli hegyvidékre) korszerű szüretelőfejjel. A rázópálcák száma 2×5-8, frekvenciája percenként 350-500. Gyűjtő- és felhordószerkezete 2×42 tálcás, rozsdamentes acél. Tartálytérfogata 2×1000-1300 liter. Teljesítményigénye 48 kW (65 LE).

A vontatott gépeket kisebb területen használják, feleannyi az áruk, mint a magajáróknak, munkaminőségük, leválasztó- és tisztítószerkezetük viszont hasonló.

3. ábra. Magajáró szőlőbetakarító gépek (agriculture1.newholland.com, tractorhouse.com, kite.hu)
Magajáró gépek

A magajáró gépek közül a Braud SB64 szőlőkombájn röntgenképét (3. ábra, a) mutatjuk be. A rázópálcák (1) által leválasztott bogyók, fürtök a serleges szállító vízszintes ágába jutnak (2). A könnyebb szennyeződéseket ventilátor (3) távolítja el. A végtelenített serleges szállító függőleges ágán (4) át jut a termény a tisztítószerkezetre, ahol szívóventilátor (5) távolítja el a még benne lévő szennyeződéseket. Tisztítóhenger-sor (6) választja el a bogyókat a kocsánytól és egyéb szennyeződésektől. A tisztított bogyók a gép gyűjtőtartályába (7) jutnak.

A Gregoire szőlőkombájn (3. ábra, b) hasmagassága 60 centiméterrel állítható. Összkerékhajtású, elektronikus erőszabályzóval és kipörgésgátlóval is ellátta a gyártója. Hatékony tisztítószerkezete a tisztítás 98-99 százalékát szüretelés közben elvégzi. Opciós tételként külön tisztító-bogyózó berendezéssel (Cleantech Vario) egészíthető ki. A bogyózást végző ujjas rotor és háló kíméletesen bánik a bogyókkal. A tisztítást két ventilátor segíti. A cég G6, G7 és G8 néven különböző teljesítménykategóriájú gépeket gyárt. Erőforrásuk Deutz-Fahr motor, 95 kW (130 LE) legkisebb és 128 kW (175 LE) legnagyobb teljesítménnyel.

A New Holland – Braud közös fejlesztésében készült szőlőkombájn (3. ábra, c) multifunkcionális, a betakarítóegységek leszerelésével sokrétű feladatra alkalmas. A 9000M és L jelzésű gépek négy motorteljesítmény-kategóriát képviselnek 104 kW (141 LE) és 128 kW (175 LE) között. Három különböző tisztító- és válogatórendszert kínál a cég. A gépek szabadmagassága 2-2,6, állíthatósága 0,6 méter. Lejtős területen hosszirányban 40, keresztirányban 30 százalékig tartják a vízszinteset. Felfogó- és felhordórendszerük egységesített.

Gyűjtőtartályuk 3200 literes. Járókerekeik hidrosztatikus hajtásúak, nyomatékelosztó rendszerrel. Két-két alsó és felső, hidraulikus motorral hajtott, változtatható fordulatszámú ventilátor tisztítja a terményt. Opciós tételként bogyózó-, illetve Opti-Grape szelektív válogatórendszerrel egészíthetők ki, amely kiszűri a másodérésű vagy elszáradt bogyókat. A New Holland – Braud gép háromféle tisztítórendszerrel vásárolható: bogyózó nélkül, bogyózóval és Opti-Grape rendszerrel.

Az alap bogyózóval 99,5 százalékos tisztaság érhető el. A prémium minőségű szőlők szüreteléséhez Opti-Grape bogyózóval ajánlják,

amely mindent eltávolít a válogatóasztalról, ami nem gömb alakú. A gép két gyűjtőtartálya egyszerre is billenthető, amelyekből 2,75 méter magas pótkocsira is áttölthető a termény néhány másodperc alatt. A gép rázó- és tisztítórendszere optimális esetben 99,9 százalékos hatékonyságú. SDC betakarítóegysége 14 dinamikus vezérlésű, gyorscsatlakozóval ellátott rázórudat tartalmaz. A két végükön befogott és megfeszített, rugalmas rázórudak kíméletesek a támrendszerrel. A gép szállítórendszerének sebessége automatikusan beáll a menetsebességhez, 8 óra alatt 7 hektár területteljesítményre képes.

A Pellenc szőlőkombájnok (3. ábra, d) legújabb változata a Pellenc Optimum 890. Leválasztó- és tisztítószerkezetét már ismertettük. A tisztított termés egy központi, vagy két oldalt elhelyezett, osztott, rozsdamentes acéltartályba jut. A központi tartályok 2500-3000, az osztott tartályok 2×1200-1800 literesek. A tartályok oldalra vagy hátra billenthetők. Magas elhelyezésük miatt közvetlenül a szállítójárműbe ürítik a szőlőt. A gép erőforrása 100-130 kW. A motor hidraulikaszivattyút működtet, a kombájn járószerkezetét, valamint forgó részeit hidraulikus motorok hajtják. A járószerkezet hidrosztatikus hajtása jó kapaszkodó- és manőverezőképességet, valamint fokozatmentes sebességváltoztatást tesz lehetővé.

A Pellenc kombájnok fordulási sugara gyakran kisebb mint 3 méter, és egy méter sortávolságú ültetvényben is dolgozhatnak.

Sebességük közúton 25 km/h. Szabadmagasságuk 2-2,7 méter. Hosszirányban 40, keresztirányban 30 százalékos lejtő esetén is vízszintesen maradnak, hasmagasságuk 70 centiméterrel állítható.

4. ábra. Szőlőbetakarító gépek üzemeltetése (agriculture1.newholland. com, kite.hu)
A saját tartállyal szerelt gépek hátrafelé vagy oldalra üríthetők. Az osztott tartályokat hátrafelé külön-külön, vagy egyszerre lehet üríteni (4. ábra, a, b). A tartály nélküli gépeknél a függőleges felhordók keresztszalagra adagolják a termést, majd az onnan jut a konzolos kihordószalagra, amely a gép mellett haladó szállítójárműbe tölti (4. ábra, c). A szállítójármű ebben az esetben a szomszédos sorban halad.

A szállító- és tisztítószerkezetek vízszintes helyzetben végeznek optimális munkát, ezért a szőlőbetakarító gépeken automata szintszabályzót helyeznek el, amely így általában hosszirányban 40, keresztirányban 30 százalékos lejtőig tartja a vízszintest (4. ábra, d).

A szőlőkombájnok hatékony munkájához egyenletes, barázda-, bakhát- és gyommentes talajfelszín szükséges. Előnyös a kedvezően elhelyezkedő termőzóna, a szellős, szimmetrikus lombfal. A gép beállításánál fontos a rázóelemek távolsága, frekvenciája, a szállítószalagok sebessége, a ventilátorok tömegárama, a gép haladási sebessége (1-3 km/h), ezzel a leválasztási veszteség 2-6 százalék alatt tartható.

A szőlő szállítása

A termés szállításánál fontos a nagy térfogattömeg (800-1000 kg/m3), és figyelembe kell venni a szállítás során fellépő minőségi romlás, illetve a mustkiválás lehetőségét, a szállítás speciális feltételeit (pl. kis sortáv, úthálózat minősége, domborzat és terepviszonyok). Borszőlő esetén a szállítási technológia lehet közvetlen, vagy átrakással történő szállítás.

Közvetlen szállításnál a sorközi gyűjtés és szállítás, valamint a feldolgozóhelyre szállítás ugyanazzal az eszközzel történik.

Átrakással történő szállításnál a sorközi gyűjtést és kiszállítást átrakás követi, tehát a feldolgozóhelyre más járművel viszik a szőlőt. A két technológia közötti választás a helyi adottságok függvénye. A szőlő sorközi gyűjtéséhez és kiszállításához használhatók a kézi szüret eszközei (csúszólap, szedőkocsi, gépi puttony, szőlőgyűjtők, speciális felépítményű pótkocsik, robotok); illetve a gépi betakarításkor megfelelő felépítményű, magasra emelve billentő pótkocsi.

5. ábra. Szőlőszállító gépek (tankonyvtar.hu)
Tehergépkocsival szállítható konténer is használható (5. ábra, a, Karai–Mészáros, 1980). Az 5-8 köbméter űrtartalmú, festéssel rozsdátlanított acéllemezből készült konténert a tábla szélén helyezik el, a megtelt konténert pedig tehergépkocsival szállítják a feldolgozás helyére. Szőlőkombájnnal történő betakarításnál a kombájn billenthető tartályából jut a szőlő a szállítójárműbe. A borszőlő szállítására rozsdamentes acéltartállyal szerelt szállítójárművet használnak (5. ábra, b). Ezek terhelhetősége 2000-8400 kilogramm. Csigaszivattyúval vagy csigával ürítik ki a termést a ferde felhordóra, majd a présbe. A tartály az ürítés idejére megemelhető (5. ábra, c), illetve emelhető és billenthető (5. ábra, d).

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Egri Borműhely: közös célok

Az Egri Borműhelyt tíz egri borász közös gondolkodása, együttműködésre való törekvése hozta létre. Világos volt számukra, hogy egymással összefogva messzebbre jutnak el, és így érhetnek el eredményeket a borvidék ismertségének növelésében.

Történetekkel teli borospalackok Vidáéktól

A szekszárdi családi pincészet és egy spanyol dizájner közös, egyéves munkájával megszületett új címkék, arculat és portfólió egy következő fejezetet nyitnak meg a Vida Borbirtoknál.

Egyszerűbb lesz a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevők elleni támogatás igénylése

Az Agrárminisztérium a szőlőültetvényeket veszélyeztető kártevőkkel szemben - mint például az amerikai szőlőkabóca - fontosnak tartja a megelőzést, amelyhez jelentős összegben támogatást nyújt. A támogatás igénylése egyszerűsödik, a kérelmek 2019. március 1-31. között nyújthatók be postai úton a Magyar Államkincstárhoz.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

Kukoricabetakarítási rekord: 8 óra alatt 1110 tonna

Egy Amerikában összeszerelt 503 LE-s motorral szerelt CLAAS Lexion 760 Terra Trac RotoPlus APS hibrid cséplőszerkezetű kombájn 8 óra alatt 1110 tonna kukoricát takarított be,

Szezonális vendégmunkások: kik dolgoznak a német földeken?

Évente 300 ezer, főként lengyel és román mezőgazdasági vendégmunkás érkezik Németországba, hogy – olykor embert próbáló feltételek között – részt vegyen a spárga vagy az eper és más zöldség- és gyümölcsfélék betakarításában.

Élményközpontú OMÉK három helyszínen

A legkiválóbb magyar mezőgazdasági és élelmiszer-ipari termékek bemutatója az OMÉK, amely az idén a fiatalokra és az innovációkra fókuszál. A négynapos kiállítás első napját szakmai rendezvényeknek szentelik. Nagy István agrárminiszter bejelentette, hogy az idén 1,2 milliárd forintos költségvetéssel, vidéki társrendezvényekkel együtt szervezik meg a nagyszabású kiállítást szeptember 26-29. között.

Nő a bioszőlők területe

A világ biotermékpiacát 2016-ban 84,7 milliárd euró értékűre becsülték, ennek 40%-át az Európai Unió teszi ki kb. 34 milliárd euróval. Igen dinamikusan fejlődő piacról van szó, hiszen tíz év alatt megháromszorozódott a világon a biotermékek iránti kereslet.

Mezőgazdasági gépekre licitáltak Somogyjádon

Bár továbbra is dinamikusan nő az új mezőgazdasági eszközök, gépek forgalma, ezzel párhuzamosan a használt piac is folyamatosan bővül. A nagyobb gazdaságok és a pályázatok nyertesei az új eszközöket keresik, míg a kisebb gazdaságoknak inkább a másodpiac a realitás.

Még mindig nő az agrárlízing

Rekordösszeggel zárta a múlt évet a magyar lízingpiac. A teljes lízingpiacot érintő erőteljes növekedés az egyes szegmenseken belül eltérően érvényesül. Az agrárlízing piacán nem növekedett ilyen látványosan a kihelyezés, de szégyenkezésre így sincs ok.