0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Vendégmunkásstop a brexit után

A brit zöldség- és gyümölcstermelők az új, egységes bevándorlási szabályozás értelmében a brexit után már nem tudnak könnyített engedélyezési eljárásban alacsonyan képzett, olcsó vendégmunkásokat alkalmazni az Európai Unió területéről.

Az erre vonatkozó javaslatot az Egyesült Királyság Bevándorlási Tanácsadó Testülete dolgozta ki. Elnöke, Alan Manning szerint az új szabályozásnak nem lesz számottevő negatív hatása a brit gazdaságra nézve. Úgy véli, nem a könnyített engedélyezési eljárásban alkalmazott olcsó és szakképzetlen munkaerő a kulcsa a brit mezőgazdaság teljesítményének javulásának. Az, hogy kedvezőbb feltételekkel alkalmazhatnak vendégmunkásokat, nem növeli a termelékenységet. Az élelmiszer-termelő cégek vagy fizessenek magasabb bért dolgozóiknak, vagy fizessenek be többet azért, ha külföldi vendégmunkásokat akarnak alkalmazni.

A brit kormány által előkészített, az EU-tagság megszűnése utáni időszakra szóló új, egységes bevándorlási szabályozás nem tesz különbséges abban, hogy honnan érkeznek a vendégmunkások, és a magasan szakképzett külföldi munkaerő alkalmazását részesíti előnyben a brexit után. A hosszú távon dolgozni kívánó külföldi munkavállalók számára a vízum fejében évi 30 ezer font minimálkeresetet ír elő a rendelettervezet.

A brit kormány a múlt hónapban kísérleti idénymunka-programot dolgozott ki annak érdekében, hogy a zöldség- és gyümölcstermelőket EU-n kívüli munkavállalók foglalkoztatására ösztönözze. Ennek keretében 2019 tavasza és 2020 decembere közötti időszakban hat hónapos időtartamra 2500 EU-n kívüli munkavállaló kaphat vízumot. A Nemzeti Farmerszövetség ezt régóta szorgalmazza, mivel az idén nem volt, aki leszedje a termést. A font gyengülése miatt az idei szezonban nem érkezett annyi vendégmunkás az EU-ból, mint amennyire a brit mezőgazdaságnak szüksége lett volna.

Forrás: neweurope.eu