2019-ben még jelentős mennyiségű elérhető pénz lesz a hazai innovációs piacon a GINOP és egyéb pályázati forrásoknak köszönhetően, 2020-ban azonban ezek a források jelentősen szűkülnek, így az innováció finanszírozásának egyik nagyon fontos pillére lényegében kiesik – fejtette ki a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal (NKFI Hivatal) elnöke szerdán Budapesten.
Birkner Zoltán erről az idei Magyar Innovációs Nagydíj pályázatának meghirdetésének alkalmával megtartott innovációs konferencián beszélt a Magyar Tudományos Akadémián. A változás miatt felértékelődik a támogatási összeg hatékony felhasználása – tette hozzá. A legfontosabb, hogy
A regisztrált innovációs eredmények mindeddig ezermilliárd forintot meghaladó többleteredményt értek el a gazdaságban – mondta el az eseményen Pakucs János, a Magyar Innovációs Szövetség tiszteletbeli elnöke. Előadásában kitért az eddigi eredményekre is:
a 2018-ban 27. alkalommal meghirdetett nagydíjra összesen 1186 pályázat érkezett, és minden kategóriát belevéve eddig 202 innovációs díjat osztottak ki.
Pakucs János elmondta azt is: tévedés azt gondolni, hogy az innováció csak a nagy, tőkeerős vállalatok terepe, hiszen eddig nagydíjat nyert többek között 2 kutatóintézet, valamint 14 kis- és közepes vállalkozás is. Az eseményen elhangzott:
a pályázatok beadási határideje február 13., 15.00 óra, az elismeréseket pedig 2019 márciusában adják át.
A rendezvényen bemutatkozott több eddigi díjazott is, köztük a mezőgazdasághoz, élelmiszeriparhoz kapcsolódó díjazottak. A KITE legutóbb a Földművelésügyi Minisztérium (FM) Agrárinnovációs Díját kapta a KITEstart Liquid NP folyékony foszfor starter kifejlesztéséért. A technológia megoldást nyújt a széles sortávú kultúrák startertrágyázására abban az esetben is, amikor mikrogranulátum szórása műszakilag nem megoldott.
Az élelmiszeripari bemutatkozó a Kőröstej Csoport volt, amely a Hajdú üveges krémsajttal a Szellemi Tulajdon Nemzeti Hivatalának Innovációs Díját nyerte el a 2017. évi Magyar Innovációs Díj pályázatán. A Kőröstej az üveges és poharas krémsajtok bevezetésével egyszerre valósított meg termék-, technológiai és műszaki fejlesztést. A klasszikus ömlesztett sajt gyártása során a sajtokat ugyanis jellemzően egyéb tejalapú és nem tejeredetű összetevőkből főzik, majd ezt adagolják és hűtik. A most bevezetett technológiának köszönhetően a Kőröstej közvetlenül a tejből készült friss sajtot használ alapanyagként a Hajdú üveges és poharas krémsajtokhoz – szólt a díjazott eljárás méltatása.