Back to top

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!

Banán

Amikor banánt vásárolunk, célszerű várni néhány napot, mielőtt betesszük a hűtőbe. A banán trópusi éghajlatról származó gyümölcs, ezért nem képes természetes módon védekezni a hideg ellen. Ha a még zöld banánt azonnal hűtőbe tesszük, nem fog megérni, hanem feketévé és puhává válik, mivel enzimjei lebontják a tápanyagokat. A már érett banánt viszont nyugodtan tárolhatjuk hűtőben.

Paradicsom

Akik szeretik a friss cseresznyét, szilvát, paradicsomot, azt gondolhatják, hogy frissentartásuk módja az, ha hűtőbe teszik őket. De valóban így van? Harold McGee, az On Food and Cooking című könyv szerzője szerint ha a paradicsomot hűtőbe tesszük, károsodik a belső szerkezete, ezáltal megváltozik az íze és a textúrája. Ha nem akarjuk, hogy a paradicsom vízízűvé váljon, hagyjuk a konyhapulton, és akár több napig is megőrzi finom ízét.

Kenyér

A kenyeret nem szabad a hűtőben tárolni, mert hamar megszárad és ehetetlenné válik. Tároljuk száraz, hűvös helyen, kenyértartó dobozban vagy zsákban.

Dinnye

A dinnyét csak akkor érdemes hűtőbe tenni, amikor már felvágtuk. Ilyenkor célszerű a hűtő kevésbé hűvös részén tárolni, mivel a 6-7 Celsius-fok alatti hőmérséklet már károsíthatja a dinnye húsát.

Burgonya

A burgonya az az élelmiszer, amit soha nem szabad hűtőbe tenni, mert ennek veszélyes következményei lehetnek – hívja fel a figyelmet a Foods Standards Agency. Ha a burgonyát a hűtőben tartjuk, a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Később a sütés alkalmával ezek a cukrok az aszparagin aminosavval kombinálva kémiai akrilamidot eredményeznek, amely nagyon veszélyes.

Sütemény

Ha süteményünk gyorsan romló krémet tartalmaz, természetesen hűtőben kell tartani. Amennyiben viszont nem, úgy érdemes légmentesen záródó süteményes dobozban tárolni, így sokáig megőrzi finom ízét.

Kávé

Ha valakinek az a szokása, hogy a hűtőben tárolja a kávétartó dobozát, célszerű mihamarabb leszoknia erről. Ugyanis a kávé átveszi a körülötte lévő ételek szagát – és ki szeretne ételszagú kávét inni? Tartsuk inkább légmentesen záródó dobozban, távol a hűtőtől.

Méz

A méz nem romlik meg, miért is tartanánk hűtőben? Ezenkívül az alacsony hőmérséklet hatására a méz kristályosodni kezd és hamarosan egy nagydarab cukorgolyóvá válik.

Hagyma és fokhagyma

A hagymát száraz, jól szellőző és sötét helyen kell tárolni, különben hamar csírázni kezd. Nem célszerű tehát hűtőbe tenni – azért sem, mert a szagát átveszi a többi étel.

Avokádó

Az alacsony hőmérséklet akadályozza az érési folyamatot, ezért az avokádót nem tanácsos a hűtőben tartani. Tartsuk inkább nyitott szájú barna zsákban, amíg megérik.

Forrás: 
www.bristolpost.co.uk/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Látszólag ok nélkül pusztulnak az észak-amerikai almafák

Hat évvel ezelőtt kellemetlen meglepetést érte Kari Peter növényorvost, aki egy pennsylvaniai almaültetvényen vizsgálódott. A fiatal almafák igen gyorsan pusztultak. Elsőre valamilyen kórokozóra gyanakodott, azonban a kémiai kezelések nem vezettek eredményre. A következő évre pedig USA és Kanada szerte az ültetvények 80 százalékáról jelentettek fapusztulást.

Gyanúsan olcsó import tej került forgalomba

A Penny Market Kft. – többszörös előzetes egyeztetés ellenére – drasztikusan alacsony, 135 forintos áron dobott piacra egy szlovákiai import UHT tejet 2019. március 21-én, az üzletlánc ezzel a lépéssel a hazai tejfeldolgozóknak és tejtermelőknek hosszabb távon is jelentős károkat okozhat. A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács (TTT) ezért hatósági ellenőrzést kezdeményezett.

Már az élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszer is intelligens

Eredményesen lebonyolította a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) az „Intelligens Élelmiszerlánc-biztonsági Elemző Rendszer létrehozása” (INTEL) című, kétéves projektjét, amely a hivatal élelmiszerlánc-biztonsági elemző rendszerének korszerűsítését és az ügyfelek elektronikus ügyintézésének egyszerűsítését tette lehetővé.

Ízesített ásványvizek és újfajta likőrök fejlesztéséről állapodtak meg

Stratégiai együttműködési megállapodást kötött a Szent István Egyetem (SZIE) és a Miskolci Likőrgyár Zrt. a magyar szeszesital-gyártás értéknövelő és fenntartható fejlesztése érdekében szerdán Budapesten.

Indul a medvehagymaszezon: nem mindegy, honnan és mennyit szedünk!

A medvehagyma – a hóvirág mellett – a kora tavaszi erdő egyik jellegzetes növénye. A vadfokhagymaként is ismert, jótékony hatású növény gyűjtési szezonja március végére, április elejére esik. Azonban nem mindegy, honnan és mennyit gyűjtünk ebből az erdei csemegéből.

A kormány is a minőségi sörök mellé állt

A sörágazat dinamikus fejlődésének fenntartása mellett a kormány törekszik a minőségi sörök piacának élénkítésére és a kézműves sörök szegmensének szélesítésére - mondta Zsigó Róbert, az Agrárminisztérium (AM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára szerdán, a XIII. Nemzetközi Sörverseny és Sörmustra beharangozó sajtótájékoztatón, Budapesten.

Népszerűsítik a vadhúsból készülő ételeket

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Országos Magyar Vadászkamara Baranya Megyei Szervezetei által közösen útjára indított eseménysorozat keretében a vadhúsfogyasztás népszerűsítésére gasztronómiai bemutatót tart Pécsett március 22-én – jelentették be az esemény szervezői közösen tartott sajtótájékoztató keretében.

Professzor: kevesebb sót használjon az élelmiszeripar!

Újabb tudós figyelmeztetett a sóbevitel mérséklésének hatására, Paul Elliott, az Imperial College London professzora ráadásul rendszerszintű változást sürget. Szerinte ha az élelmiszeripar nagyarányú sócsökkentést lépne meg, az emberéleteket menthetne.

Léüzemekben végzi az étkezési alma

Olyan mértékben szenvedtek minőségromlást az ősszel étkezési almaként a hűtőházakba tárolt gyümölcsök, hogy - kármentés gyanánt - Magyarországon is újraindultak a léüzemek, de az árak az őszihez hasonlóan a mélyben vannak - írta a Világgazdaság.

Zöldség- és gyümölcsfeldolgozási továbbképzés a NAK-nál

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága – az ingyenes szakmai programsorozata keretein belül – meghirdeti a „Tanuljunk együtt! - Zöldség-gyümölcs feldolgozás” elnevezésű rendezvényét.