Back to top

11 élelmiszer, amit ne tartsunk hűtőben!

Egyes élelmiszereket tilos hűtőben tárolni, mivel ízük és állaguk romlik általa, sőt bizonyos esetekben az egészségre is ártalmassá válnak. Vegyük sorra azt a tizenegy élelmiszert, amit nem célszerű betenni a hűtőbe!

Banán

Amikor banánt vásárolunk, célszerű várni néhány napot, mielőtt betesszük a hűtőbe. A banán trópusi éghajlatról származó gyümölcs, ezért nem képes természetes módon védekezni a hideg ellen. Ha a még zöld banánt azonnal hűtőbe tesszük, nem fog megérni, hanem feketévé és puhává válik, mivel enzimjei lebontják a tápanyagokat. A már érett banánt viszont nyugodtan tárolhatjuk hűtőben.

Paradicsom

Akik szeretik a friss cseresznyét, szilvát, paradicsomot, azt gondolhatják, hogy frissentartásuk módja az, ha hűtőbe teszik őket. De valóban így van? Harold McGee, az On Food and Cooking című könyv szerzője szerint ha a paradicsomot hűtőbe tesszük, károsodik a belső szerkezete, ezáltal megváltozik az íze és a textúrája. Ha nem akarjuk, hogy a paradicsom vízízűvé váljon, hagyjuk a konyhapulton, és akár több napig is megőrzi finom ízét.

Kenyér

A kenyeret nem szabad a hűtőben tárolni, mert hamar megszárad és ehetetlenné válik. Tároljuk száraz, hűvös helyen, kenyértartó dobozban vagy zsákban.

Dinnye

A dinnyét csak akkor érdemes hűtőbe tenni, amikor már felvágtuk. Ilyenkor célszerű a hűtő kevésbé hűvös részén tárolni, mivel a 6-7 Celsius-fok alatti hőmérséklet már károsíthatja a dinnye húsát.

Burgonya

A burgonya az az élelmiszer, amit soha nem szabad hűtőbe tenni, mert ennek veszélyes következményei lehetnek – hívja fel a figyelmet a Foods Standards Agency. Ha a burgonyát a hűtőben tartjuk, a benne lévő keményítő cukorrá alakul. Később a sütés alkalmával ezek a cukrok az aszparagin aminosavval kombinálva kémiai akrilamidot eredményeznek, amely nagyon veszélyes.

Sütemény

Ha süteményünk gyorsan romló krémet tartalmaz, természetesen hűtőben kell tartani. Amennyiben viszont nem, úgy érdemes légmentesen záródó süteményes dobozban tárolni, így sokáig megőrzi finom ízét.

Kávé

Ha valakinek az a szokása, hogy a hűtőben tárolja a kávétartó dobozát, célszerű mihamarabb leszoknia erről. Ugyanis a kávé átveszi a körülötte lévő ételek szagát – és ki szeretne ételszagú kávét inni? Tartsuk inkább légmentesen záródó dobozban, távol a hűtőtől.

Méz

A méz nem romlik meg, miért is tartanánk hűtőben? Ezenkívül az alacsony hőmérséklet hatására a méz kristályosodni kezd és hamarosan egy nagydarab cukorgolyóvá válik.

Hagyma és fokhagyma

A hagymát száraz, jól szellőző és sötét helyen kell tárolni, különben hamar csírázni kezd. Nem célszerű tehát hűtőbe tenni – azért sem, mert a szagát átveszi a többi étel.

Avokádó

Az alacsony hőmérséklet akadályozza az érési folyamatot, ezért az avokádót nem tanácsos a hűtőben tartani. Tartsuk inkább nyitott szájú barna zsákban, amíg megérik.

Forrás: 
www.bristolpost.co.uk/

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Csonthéjba zárt egészség

Ki ne szeretne karcsú alakot, szép és egészséges hajat, selymes tapintású, rugalmas bőrt és friss memóriát? A csipszek, édességek és egyéb „rágcsák” helyett fogyasszanak dióféléket és olajos magvakat. Hogy melyek felelnek meg a legjobban a fent vázolt céloknak?

"Bébiétel minőségű" TÉSZ termelés: talpra állás a gáncs után

A Penta Família Szövetkezet bizonyára jól dolgozik. Tevékenységük hasznosságának talán az a legerősebb bizonyítéka, hogy a szövetkezetbe többen is szeretnének belépni – csakhogy erre nincs mód egy ideje. Nem zárkóznak el előle, de ahhoz ragaszkodnak, hogy az új jelentkezőnek két ajánlója legyen, és hogy meggyőződhessenek róla, hogy nem csupán afféle „támogatásvadász” a jelentkező, hanem valódi termelő.

Ipari mennyiségek: az almasűrítmény számai

A világon 1,6 millió tonna almasűrítményt készítenek, körülbelül a harmadát Európában. Kontinensünkön 12 millió tonna alma terem, annak a harmada ipari. A legnagyobb almatermést Lengyelország hozza, náluk 300-350 ezer tonna sűrítmény készül, hazánkban 50 ezer tonna. Ennek a mennyiségnek a gazdaságossági oldalát járta körül előadásában Apáti Ferenc a FruitVeB tanácskozásán, Mátraházán.

Sok az alma és nem fogy

Az egy évvel ezelőttinél 30-50 százalékkal alacsonyabb árakon is a szokásosnál jóval kisebb ütemben fogy a hűtőházakból az étkezési alma, ráadásul nagy tételekről derül ki, hogy a minőségük romlása miatt már csak ipari célú felhasználásra alkalmasak - mondta Ledó Ferenc, a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke a Világgazdaságnak.

Téli felkészülés a gyümölcsösökben

Még a tél közepén járunk, de a nagy kertekben megkezdődött a munka. Néhol még látni a száraz ágakon szüretkor fennmaradt almamúmiát, de az örök körforgás nem áll meg, sokfelé megkezdődött az idei termés előkészítése a gyümölcsösökben és a szőlőkben. A metszés.

Olcsóbb gyümölcs, drágább zöldség, és a munkaerőhiány

Tavaly sokféle nyavalya sújtotta a mezőgazdaságot és annak egyik nagyon fontos ágát, a kertészetet is. Az ezutáni kilátásokról foglaltuk össze szakértőnk, ifjabb Csizmadia György álláspontját.

Az egészséges táplálkozásban is van helyük a tésztaféléknek

A tésztafélék annak ellenére is a rendszeresen fogyasztott élelmiszereink közé tartoznak, hogy mi magyarok nem számítunk igazi „tésztás” nemzetnek. Azonban minden családnak van legalább egy kedvenc tésztaétele, és persze a levesek jelentős részét is tésztabetéttel tesszük tartalmasabbá. De szedhetünk-e egy kicsit többet a tányérunkra, ha az egészségünkre is figyelni akarunk?

Bárány: kijózanodás következhet a Brexit folyamatában

Ébresztőként szolgálhat a brit politikai elit számára a May-féle tervezet keddi bukása, amelynek eredménye egy sokkal enyhébb forgatókönyv megvalósulása lehet – mondta el lapunknak az egyik legnagyobb baromfihús-exportőr vállalat tulajdonosa.

Elismert az uniós élelmiszerbiztonsági modell, de nem elég ambíciózus

Az Európai Számvevőszék új jelentése szerint, noha a fogyasztókat az élelmiszerekben található veszélyes vegyi anyagoktól megvédő uniós rendszer kellően megalapozott, jelenleg túl ambiciózusnak bizonyul. Az Európai Bizottság és a tagállamok nem rendelkeznek kellő kapacitással ahhoz, hogy a rendszer működését maradéktalanul biztosítsák.

Péntektől vámot kell fizetni az egyik rizsfajta behozatalánál

A Kambodzsából és Mianmarból származó indica rizs uniós behozatala jelentősen megemelkedett, gazdasági károkat okozva az európai termelőknek, ezért az Európai Bizottság úgy döntött, hogy behozatali vámokat ír elő az érintett rizsfajtára - közölte az uniós bizottság szerdán.