0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Először díjazták a leginnovatívabb termékek fejlesztőit

Hagyományteremtő céllal indították útjára a szervezők a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági estet, amelyen mások mellett elismerést kapott a „világító növények”, illetve a futószalagos növénytermesztési rendszer kiötlője is.

A történelem folyamán számos világhírű magyar feltaláló neve hagyott nyomot, ahogy nem szűkölködünk tehetséges fejlesztőkből napjainkban sem. Utóbbiak legjavát igyekszik bemutatni széles közönség előtt a Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági est, amelyet idén első alkalommal rendezett meg az Innoexpo Kft. a Valor Hungariae Zrt.-vel karöltve.

A Stefánia Palota – Honvéd Kulturális Központban tartott eseményen köszöntőt mondott Birkner Zoltán, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke is, aki úgy fogalmazott, a világban óriási technológiai átalakulás zajlik, amivel hazánknak is tartani kell a lépést. Mint mondta,

egyre többen vannak köztünk azok, akik ötleteikkel, fejlesztéseikkel és nemzetközi hírű termékeikkel erős vállalkozásokat építenek ki, amelyek a magyar gazdaság erősödésében is rendkívül fontos tényezők.

„A kormány a kutatás-fejlesztési ráfordításokat a GDP 1,8%-ára szeretné növelni, ami duplája a 10 évvel ezelőtti értékhez képest” – folytatta Birkner Zoltán, aki szerint van mit behozni e téren, hiszen a legfejlettebb országok a GDP-jük legalább 3%-át állítják az innováció elősegítésének szolgálatába. A hivatal elnöke beszéde végén hangsúlyozta, a gálán átadott díjak gazdáiknak elismerést, mindenki másnak pedig ösztönzést adhatnak.

A most elindult kezdeményezés hátteréről és céljairól Kiss Attila, az Innoexpo Kft. ügyvezető igazgatója beszélt. Mint mondta, a cég a tavalyi esztendőben jelentette meg a „100 legérdekesebb magyar innováció 2018” című kiadványát, amelyet hagyományteremtő céllal szerkesztettek. „Indulófélben lévő, illetve már elindult, eddig nem túl nagy nyilvánosságot kapott fejlesztéseket gyűjtöttünk össze a könyvben, amelyet egyaránt figyelmükbe ajánlunk a döntéshozóknak, a befektetőknek és a nagyközönségnek is” – hangsúlyozta.

Kiss Attila szavai szerint cégük fontos feladatként tekint az innovatív megoldásokra fogékony kis- és középvállalkozások felkutatására, adott esetben pedig mentorálására. A cél, hogy e cégek az anyagi forrásaikból minél többet áldozzanak kutatásra és fejlesztésre, ennek eredményeit pedig Magyarországon hasznosítsák.

„A rendezvényeinken szeretnénk bemutatni az innovátorokat minél több egyetemistának és szakiskolásnak, akik számára a fejlesztések bizonyíthatják, hogy van miért itthon maradni és tanulni”

– hangsúlyozta Kiss Attila. Az újszerű gondolkodás fontosságát hangsúlyozta Szőcs Géza, a Valor Hungariae Zrt. igazgatósági elnöke is, aki szerint a díjátadó segít abban, hogy széles körben válhassanak ismertté és érthetővé az úttörőnek tekinthető innovációk.

A 2019-es Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági esten az említett kiadvány legkiemelkedőbb fejlesztéseit tüntették ki a szervezők, több vállalkozás pedig különdíjat kapott ez alkalomból.

A Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) különdíját Dragovácz Nikoletta koordinációs főigazgató-helyettestől Schneider Tamás, a GREENWAVE Technology Kft. ügyvezető igazgatója vehette át, aki cégével a vízkultúrás növénytermesztési megoldásokat gondolta újra.

A fejlesztés egy, a korábbi technológiáknál hatékonyabban működtethető, automatikus üzemeltetésű növénytermesztési rendszer. Ennek lényege az iparban már bevált futószalagos termelési rendszer, amelyet nagy hatékonyságú mezőgazdasági növénytermesztésre tudtak átalakítani. A futószalag speciális felülete lehetővé teszi, hogy akár függőlegesen is termeszthessünk rajta növényeket – mindez új lehetőségeket nyithat meg a jövő vertikális farmépítői előtt. „A szalagon a növényt folyamatosan a legideálisabb körülmények érik; a tápanyagtól a fényhatásig mindent megkap, ami a növekedéséhez szükséges” – nyilatkozta lapunknak Schneider Tamás, aki maga találta ki e megoldást, a fejlesztésben azonban már többen vettek részt. Mint mondta, jó néhány vízkultúrás növénytermesztési technológiával kísérletezett addig, míg rátalált erre a megoldásra, amely kis alapterületen, energia-, tápanyag- és vízhatékonyan, magas élelmiszer-biztonság mellett teszi lehetővé a termelést.

 

 

 

youtube://v/SM5xywU-bPg

 

Az este folyamán különdíjat osztott ki a Valor Hungariae Zrt. is: Kun Richárd, a Floreande Kft. tulajdonosa és vezető fejlesztője kapott elismerést a flAVATAR – Varázslatos Virágok elnevezésű fejlesztésért.

Mint megtudtuk, a cég készített egy speciális, növényi eredetű anyagot, amellyel vágott virágot és cserepes növényeket kezelnek külsőleg, amelyek ezt követően világítanak a sötétben. Kun Richárd lapunknak elmondta, a fejlesztést nagyjából 3-4 éve kezdték, mostanra pedig elérték, hogy hat különböző színben tudják „megfesteni” a növényeket. „Számos felkérést kapunk rendezvényektől, hotelektől és éttermektől, ugyanakkor ajándékként, otthoni dekoráció céljára is sokan keresik a termékünket” – árulta el a cég vezető fejlesztője.

 

youtube://v/rrtsvJb0GnQ

A Top 10 legérdekesebb magyar innováció díjátadó gála és jótékonysági est kapcsán fontos megemlíteni még: a szervezők elmondták, minden évben kiválasztanak majd egy intézményt, amelyet az adott évben anyagi támogatással és gyűjtéssel segítenek. 2019-ben a törökbálinti Gyermekhospice – Tábitha Ház kapja ezt a segítséget, amelynek dolgozói rendkívül nehéz, ugyanakkor igazán példaértékű munkát végeznek.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu