Back to top

Hogyan lesz az olívamagból csomagolóanyag?

A mérgező műanyag hulladékok a világon óriási méreteket öltenek, azonban egy török ​​kutató csapat, egy kissé szokatlan - de ízletes forrás - innovatív felhasználását dolgozta ki a műanyaggyártás alternatívájaként. Olívamagból készítenek műanyagot, amely az élet számos területén felhasználható.

A műanyag, amelyet minden nap használunk és eldobunk, egyre nagyobb méretekben károsítja bolygónkat. Minden évben millió tonnányi műanyaghulladék végzi a természetes vizekben és az óceánokban, mely hatására elpusztulnak a vízi állattok természetes élőhelyei és felborul a tápláléklánc.

Három török ​​kutató létrehozott egy olyan -eldobható műanyagot helyettesítő- terméket, amely fenntartható és megújuló forrásból származik- az olívából.

Hogyan készül az olívamagból polimer anyag?

Egy isztambuli kutató csapat új módszert dolgozott ki a bioműanyag gyártás területén, mégpedig úgy, hogy az olíva magokban található cellulóz anyagot használják fel.

A technológia segítségével műanyag granulátumokat állítanak elő olívaolaj gyárakból származó, hulladékként kezelt olívamagok polimer szerkezetté való átalakításával.

"Az teszi egyedülállóvá a termékünket, hogy az olívaolaj gyárakból származó hulladékot újrahasznosítjuk. Ezáltal hozzájárulunk a fenntartható ökoszisztéma kialakításához."

-mondta Mehmet Emim Oz, a Biolive vállalat pénzügyi igazgatója

Termékeiket főleg elektronikai- és élelmiszeripari csomagolásokban alkalmazzák. Az általuk gyártott 1 kg bioműanyag 6 kg-al csökkenti a széndioxid kibocsátást.

Ahmet Fatih Ayas, a vállalat technológiai vezetője elmondta, hogy az otthonunkban állítottak fel egy labort, ahol a kezdeti kísérleteik eredménytelennek bizonyultak, de nem adták fel és addig próbálkoztak, amíg sikerült előállítani egy minta terméket.

"Idén elvittük a termékünket a Szilikon Völgybe, ahol számos díjat és a projekt fejlesztéséhez szükséges támogatást nyertünk."- tette hozzá a pénzügyi igazgató.

A csapat 3,5 tonna műanyagot gyártott 5 tonna olíva magból.

"Ha nem változtatunk a rendszeren 2050-re nem lesz fenntartható élet a tengereinkben. Ez a tény ébresztett rá minket arra, hogy a projektünk nemcsak nekünk, hanem az egész emberiség és az ökoszisztéma számára is mennyire fontos."

- hangsúlyozta Ahmet Fatih Ayas.

Forrás: 
www.bbc.com/future

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kecskesajt és turizmus: farm a Mátra-alján

Nagy utat tett meg a kecsketej és sajt, mire megjelent a piacon, vagy a neves éttermekben. Aki ma fog a kecsketartásába, annak már könnyebb a helyzete, bár a kitartás és az elhivatottság nélkül kódolva van a kudarc. A Nagyrédei Kecskefarm tulajdonosa, Sánta Judit nem tíz, vagy tizenöt évvel ezelőtt kezdte a szakmát, amikor már kezdett a köztudatban megjelenni a kecskesajt, hanem jóval korábban.

Pásztorkutyákkal a farkasok ellen

A lengyelországi Mazur tóvidék a juhtenyésztői pásztorkutyákat kapnak, hogy segítségükre legyenek a nyájak védelmezésében a farkasoktól.

Online agrároktatás Afrikában

Kiemelten foglalkozik a mezőgazdasággal Afrika legnagyobb e-learning konferenciája, és várhatóan a kisvállalkozóknak szóló online tananyagokban is egyre hangsúlyosabban jelenik meg az agrárismeret. Az okostelefonok és tabletek terjedésével ez rendkívül hatékony módszer az afrikai gazdák oktatására.

A betiltott lóbab

Az olaszországi Sesto Fiorentino polgármestere, Lorenzo Falchi megtiltotta a lóbab termesztését egy beteg gyermek védelmében. A gyermek házától 300 méteres körzetben rendelte el a növények felszámolását.

Világhírű, minőségi, mégsem esszük

A vad a természet része, megújítható természeti forrás, amelynek bölcs hasznosítása minden ágazat egyforma érdeke. A hazai vadhús nem csak kiváló minőségű alapanyag, de emellett kifejezetten egészséges is. Mégis, attól függetlenül, hogy a magyar vadászkultúra régmúltban gyökeredző hagyományokkal rendelkezik, az ország vadhúsfogyasztása európai viszonylathoz képest meglehetősen alacsony.

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége

Nevet váltott az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) ezentúl Felelős Élelmiszergyártók Szövetségeként (FÉSZ) működik tovább - közölte a mintegy 500 hazai élelmiszeripari céget tömörítő szakmai szervezet szerdán az MTI-vel.

A vártnál jobb negyedévet zárt a Coca-Cola

Az amerikai Coca-Cola a vártnál nagyobb adózott eredményt és bevételadatot közölt kedden a március végén zárult negyedévéről.

Milliárdokért sütögetünk a grillszezonban

Csaknem három és fél milliárd forintot költ el a lakosság május és augusztus között a grillszezon termékeire, azaz grillkolbászra, -sajtra és -fűszerre.

Egyre több pékség és húsbolt zár be Németországban

Egyre több pékség és hús-, és hentesáru üzlet zár be Németországban a kisiparosok országos szövetségének (ZDH) kedden megjelent kimutatása szerint.

Csak a chili, mindenbe - erős madártej, csípős lekvár

Chili mindenbe és mindenhez! Ez akár a jelszava is lehetne Csordás Csabának, aki manapság párolt lila káposzta és tiramisu ízű chiliszósz megteremtésén töri a fejét. Ismerve eddigi munkásságát és elszántságát, biztosan sikerül kikísérleteznie az újabb termékeket.