Back to top

Hogyan lesz az olívamagból csomagolóanyag?

A mérgező műanyag hulladékok a világon óriási méreteket öltenek, azonban egy török ​​kutató csapat, egy kissé szokatlan - de ízletes forrás - innovatív felhasználását dolgozta ki a műanyaggyártás alternatívájaként. Olívamagból készítenek műanyagot, amely az élet számos területén felhasználható.

A műanyag, amelyet minden nap használunk és eldobunk, egyre nagyobb méretekben károsítja bolygónkat. Minden évben millió tonnányi műanyaghulladék végzi a természetes vizekben és az óceánokban, mely hatására elpusztulnak a vízi állattok természetes élőhelyei és felborul a tápláléklánc.

Három török ​​kutató létrehozott egy olyan -eldobható műanyagot helyettesítő- terméket, amely fenntartható és megújuló forrásból származik- az olívából.

Hogyan készül az olívamagból polimer anyag?

Egy isztambuli kutató csapat új módszert dolgozott ki a bioműanyag gyártás területén, mégpedig úgy, hogy az olíva magokban található cellulóz anyagot használják fel.

A technológia segítségével műanyag granulátumokat állítanak elő olívaolaj gyárakból származó, hulladékként kezelt olívamagok polimer szerkezetté való átalakításával.

"Az teszi egyedülállóvá a termékünket, hogy az olívaolaj gyárakból származó hulladékot újrahasznosítjuk. Ezáltal hozzájárulunk a fenntartható ökoszisztéma kialakításához."

-mondta Mehmet Emim Oz, a Biolive vállalat pénzügyi igazgatója

Termékeiket főleg elektronikai- és élelmiszeripari csomagolásokban alkalmazzák. Az általuk gyártott 1 kg bioműanyag 6 kg-al csökkenti a széndioxid kibocsátást.

Ahmet Fatih Ayas, a vállalat technológiai vezetője elmondta, hogy az otthonunkban állítottak fel egy labort, ahol a kezdeti kísérleteik eredménytelennek bizonyultak, de nem adták fel és addig próbálkoztak, amíg sikerült előállítani egy minta terméket.

"Idén elvittük a termékünket a Szilikon Völgybe, ahol számos díjat és a projekt fejlesztéséhez szükséges támogatást nyertünk."- tette hozzá a pénzügyi igazgató.

A csapat 3,5 tonna műanyagot gyártott 5 tonna olíva magból.

"Ha nem változtatunk a rendszeren 2050-re nem lesz fenntartható élet a tengereinkben. Ez a tény ébresztett rá minket arra, hogy a projektünk nemcsak nekünk, hanem az egész emberiség és az ökoszisztéma számára is mennyire fontos."

- hangsúlyozta Ahmet Fatih Ayas.

Forrás: 
www.bbc.com/future

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Lengyel marhahús-botrány: a csehek bizalmatlanok

A cseh agrárminiszter szerint Prága továbbra is szükségesnek tartja a lengyel marhahús szigorú ellenőrzését, mert nem bízik a lengyelországi élelmiszerellenőrzési rendszerben.

Felére csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása

Ötvenkét százalékkal csökkent a cukrozott üdítők fogyasztása három év alatt Kalifornia államban, ahol 2015-ben vezették be az egészséget károsító italok megadóztatását - derítették ki a Kaliforniai Egyetem kutatói.

Élelmiszer-Higiéniai és –biztonsági rendezvénysorozatot tart a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Élelmiszeripari Igazgatósága az „Együtt az élelmiszeriparért” konferenciasorozat keretében „Élelmiszer-higiénia és -biztonság kis- és közepes vállalkozásoknak” című rendezvényt tart három helyszínen.

6 százalékkal nőtt a kiskereskedelmi forgalom

A kiskereskedelmi üzletek forgalma tavaly decemberben a nyers adat szerint 3,7 százalékkal, naptárhatástól megtisztítva 4,1 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit. Ezen belül az élelmiszer- és élelmiszer jellegű vegyes kiskereskedelmi üzletekben 3,4 százalékkal nőtt a forgalom.

Többet költünk élelmiszerre, mint bármi másra

A magyarok közel fele (46 százalék) úgy véli, jobban áll anyagilag, mint öt évvel korábban. A pénztöbbletből leginkább a kiskereskedelem profitált: 100-ból 42 magyar fogyasztó, saját bevallása szerint, többet költ élelmiszerre, mint öt évvel ezelőtt.

A németek megfeleznék a kidobott élelmiszer mennyiségét

Az élelmiszerhulladék 50 százalékos csökkentését célzó stratégiát fogadott el szerdai ülésén a német kormány, az évente 11 millió tonnás mennyiséget 2030-ig kellene megfelezni.

Termelői piac nyílt Pusztaszeren

A helyben és a környékbeli tanyákon élők régóta felmerülő igényeit kiszolgáló új közösségi térrel gazdagodott Pusztaszer, ahol a kor követelményeinek megfelelő elárusítóhelyen találhat egymásra termelő és fogyasztó – mondta Farkas Sándor országgyűlési képviselő, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a 31 és fél millió forintból kialakított pusztaszeri piactér átadásán.

Ha kistermelőktől vásárolna, ezt az oldalt önnek találták ki

Nem szükséges többé zord téli időben a termelői kispiacon dideregni. Egy vállalkozó kedvű szegedi könyvelő egyszerű megoldása segítségével jóval könnyebben találkozhatnak a kistermelők és vevőik. A Microker új térképes kereső alkalmazása segít a termelőknek és a vevőknek egymásra találni.

Európába jön a zöld csoki

A Nestlé idén tavasszal Európában is bevezeti a Japánban igen népszerű KitKat Matcha zöld teás változatot.

Megvan a klímaváltozás első emlős áldozata

Hivatalosan is kihaltnak nyilvánították a korallszirti mozaikfarkú patkányt: ez az első emlős, amely az ember okozta klímaváltozás áldozata lett. Az ausztrál környezetvédelmi minisztérium a héten jelentette be, hogy a korábban a Nagy-korallzátony egy távoli szigetén élő korallszirti mozaikfarkú patkányt (Melomys rubicola) hivatalosan is kihaltnak tekintik.