0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 19.

Egészséges függőség a kertészkedés

Ha egész életedben boldog akarsz lenni, kertészkedj, ajánlja a kínai mondás, mely szerint egy nap boldogsághoz elég berúgni, egy hónapnyihoz pedig megnősülni. A legújabb élettani kutatások alátámasztják ezt a régi nézetet. A kertészkedés az egyik legbiztosabb módja az egészség és a lelki nyugalom megőrzésének, amit már számos tudományos eredmény igazol.

A kertészek fittebbek

Minden testmozgás jót tesz az egészségünknek, ez alól a kertészkedés sem kivétel. Ásás, gereblyézés, hajlongás a gyomláláskor, nyújtózkodás a gyümölcsszedéskor, emelgetés – csak néhány példa azokra a mozgásformákra, amelyekkel mind energiát égetünk el és eddzük az izmainkat.

Fél óra gyomlálással 100 kalóriát lehet elégetni, ásással pedig 250-et.

Ez a mozgás emeli a pulzusszámot is, ami segít a szív- és érrendszeri betegségek megelőzésében.

Ráadásul a kertészkedés titkos edző, hiszen a kerti tevékenységekkel az adott munkára figyelünk, elröppen a délután, mint egy pillanat. Ez koncentrációs gyakorlatnak is felfogható.

A kertészek boldogok

Mentális és szociális jóllétünk szempontjából különösen jótékony a természetben tartózkodni. Sajnos napjainkban igen sokan, főként a gyermekek annyira távol kerültek a természettől, ami már viselkedési zavarokhoz, az önértékelés és az elégedettség változásához vezet. A jelenségnek nevet is adtak, ez (tükörfordításban) a természethiány rendellenesség.

Mai kutatások alátámasztják, hogy a természet gyógyír olyan viselkedési rendellenességekre, mint az ADHD (figyelemhiányos hiperaktivitási zavar).

Brit elemzésekből az is kiderült, hogy a gyerekek jobban koncentrálnak a tanórán, ha a természetben tartják azt. Ugyancsak jótékony a „zöld gimnasztika”, vagyis ha a gyerekek fát ültetnek vagy az ösvényeket gereblyézik. Léteznek olyan alapítványok, amelyek már tudatosan alkalmazzák gyógymódként a kertészkedést például krónikus betegségben szenvedőknek vagy magányosan élőknek.

A kertünk tehát nemcsak egy olyan hely, ahol növényeket termesztünk, hanem ahol kötődhetünk a természethez és javíthatjuk a kedélyállapotunkat és az önrétékelésünket.

A legújabb kutatások rámutattak, hogy maga a föld is boldoggá teszi az embert, mégpedig egy talajbaktérium, a Mycobacterium vaccae segítségével. Amikor puszta kézzel nyúlunk a földhöz vagy belélegezzük az illatát, kapcsolatba kerülünk a baktériummal, és az beindítja a szerotonintermelésünket. A szerotonin pedig nemcsak hangulatjavító, hanem az immunrendszer működését is támogatja. A kertben közvetlen kapcsolatba kerülünk egy sor mikrobával, amelyek, mint kiderült, a mindennapi életünk fontos részei.

Ez a baktériumokból, mikrogombákból és protozoákból álló mikrokozmosz segít egy sor betegség megelőzésében, például távol tartja a depressziót és az autoimmun betegségeket.

A szerotonin mellett a dopamin szabályozza az ember hangulatát. Saját gyümölcsünk vagy zöldségfélénk betakarítása bizonyítottan emeli a dopaminszintet, enyhe eufóriához hasonló érzést keltve. Ez valószínűleg vadászó-gyűjtögető őseinkből maradt agyi mechanizmus, és hasonló eredetű a túlzott vásárlás vagy a szociális médiától való függőség. Ezeknél jóval egészségesebb függőség a kertészkedés.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu/growveg.com