0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 19.

Emlékeztető – április

„És meg elégítettem volna őket gabonának kövérivel, és kősziklából folyó mézzel töltöttem volna be őket." Zsoltárok 81,16. Az Úr betöltene mézzel! - ha az ember hagyná, ha az ember komolyan venné, hogy dolga van a világon, mert Isten rá bízta: műveld...

Áprilisban minden méhésznek egyre többet kell vállalnia méhcsaládjai megőrzéséből és a velük való gyakorlati együttmunkálkodásából. Talán ez a legszebb és egyben a legfontosabb hónap ahhoz, hogy felkészítsük családjainkat az akácra. A gyümölcsfák, a som és sok színes és csodás aljnövényzet csodálatosan színes virágpompában virítanak, ezzel bőséges virágport és nektárt biztosítanak.
A méhcsaládok rohamosan fejlődnek, nekünk csak az a dolgunk, hogy biztosítsuk a feltételeket a fokozott fejlődéshez, megfelelő jól petéző méhanyára, megfelelő minőségű és mennyiségű élelemre, valamint atkától és egyéb méhbetegségektől mentes egészségi állapotra van szükség.
Mindig annyi kereten legyen a család, amennyit takar. Nálam annyi keretpáron van, ahány fias kerete van. Tehát ha 1/2 NB-nél 6 fias keret van, akkor 6 keretpáron (6 NB kereten) vannak ideálisan. Középen van 3 pár fias keret, mellette 1 pár üres, a két szélén pedig 1-1 pár mézes záró lép. Dr. Vicze Ernő azt mondja: amikor már mindenki bővít, mi még akkor is szűkítsünk, és csak akkor bővítünk, amikor már „folyik a bogár”. A kis méhészek kövessék ezt, így lesz minden fias keret táblás. Nagyüzemben a 10 keretes fészket nem szűkítjük, az USA-ban például nem is tudják, hogy mi az a szűkítés. Csak a gyenge családokat szűkítem úgy, mintha NB lenne, mivel 2 fiókon vannak, pl. 6 keretpáron, oldalról szűkítve.
A gyenge családot 1 fiókba tenni szerintem hiba, bár sokan csinálják. Emellett használok takarást, dunsztba tevést és kijárószűkítést, amíg a 12 fiast el nem érik. Aki korábban virágporpótlóval, sörélesztővel etette a méheket, annak a tömeges külső virágporhordás megindulásáig ezt folytatnia kell, különben éhen marad a sok fiasítás. Én a márciusi első átvizsgálás után 1 hónapig nem méhészkedek. Ahhoz, hogy ezt megtehessem, a következők kellenek: fölül sok méz, alul sötét lépek. Ezt még a beteleléskor kellett így elrendeznem.
Április közepén érdemes kaptárt bontani, ekkor már van 8-10 fias keret, telelő méhek is lecserélődtek és a folyamatosan kelő méhek gyorsan növelik a családok népességét. Igénylik a fészek bővítését, ekkor úgy rendezem, hogy 2 fias keret legyen felül, a többi alul. A felső fiókban lévő két fias mellé felkarcolt mézes lépek kerülnek, ez a serkentés mellet azért is fontos, hogy akácra eltűnjön a kristályos méz a lépekből.
Nagyüzemben a fiókcserével megfelelő bővítést érhetünk el és a még meglévő mézes keretek, amik eddig fent voltak, most lekerülnek és ezt a méhek kieszik, vagy átdolgozzák és a felső fiókba hordják. A fiókcserének nem csak bővítő, hanem serkentő szerepe is van. Itt fontosak az egységes kaptár-, illetve keretméretek, mivel azok gyorsítják a munkát, csökkentik a munkaidőt. Április közepe-vége felé aktuális a kiegyenlítés. Én általában 10 fiasra egyenlítek ki. Nem csapolok meg olyan családot, aminek 10-nél kevesebb fias kerete van, de még az erőseket is csak nagyon óvatosan, mert 2 fias elvétele nagyon visszaveti őket. Felhívom a figyelmet az óvatosságra, maximum 1 fiast vegyünk el, jobb a kevés erős család, mint a sok közepes. Ha van 2 gyenge család, akkor inkább csináljunk belőle 1 erőset, mintsem a többi csapolása árán pumpáljuk fel őket. Ezeket újságpapiros módszerrel is egyesíthetjük. Ebben az időszakban van még értelme fiassal erősíteni.
10 fias keret és kellően sok bogár esetén adhatunk 1 műlépet, főleg ha nincs lépkészletünk, illetve rajzásgátlás céljából. Nagy méhészetben ez már újabb nagy munka lenne, ezért én az első műlépeket az anyazárással együtt adom a teljes állománynak, korábban csak a nagyon túlfejlett családok kapnak.
Figyeljük, hogy mikor jelennek meg az első bölcsőalapok. Ilyenkor választhatjuk ki a tenyészcsaládokat. Amelyik még 12, vagy több fiasnál sem épít bölcsőalapot, emellett még gyorsabban fejlődik a többinél, és 2 éves anyja van, attól szaporíthatunk. Ilyenkor minden anya igyekszik a petézéssel, amelyik viszont lemarad, azt az első adandó alkalommal le kell cserélni. Ha a család gyenge, az anyát mindenképpen le kell cserélni.
Április végén, repcevirágzás alatt történik az anyakeresés és anyaráccsal való zárás az alsó fiókra. Itt hangsúlyoznám, hogy nem korlátozásról van szó, hanem a petézés helyének meghatározásáról. Hiszen az anya teljesen üres fészket kap, 7 üres léppel, a következőképpen: az alsó fiók közepére 3 nyitott fiast rakok, két oldalára 5 világos lépet és 2 műlépet, de azokat a fiasoktól távol, nehogy megakadjon a petézés. Majd ha az 1. akác elejére ezt telepetézte, akkor minden átvizsgáláskor 2 fedettet rakok fel a rács fölé, tehát állandóan 12 fias keret van minden családban, ami ugyanannyi, mint a Hunor fészek esetén.
Anyakeresésnél fontos, hogy az anyák jelölve legyenek annak érdekében, hogy könnyebben megtaláljuk. Túl sok időt nem szabad eltölteni az anyakereséssel, mert ez a többi családtól veszi el az időt. Ilyenkor az anyarácsos megoldást választom, és két anyarácsot helyezek be a fiókok közé. Ezeket a családokat megjelölöm és pár nap múlva ellenőrzöm, ahol napos petét találok, abban a fiókban lesz az anya. Amikor időm engedi, akkor megkeresem és a fentebb említett módon berendezem az alsó fiókot, de ha nincs időm, akkor az a fiók lesz az alsó fiók, ahol az anya van.
Azért jó még ez a berendezés, mert így folyamatosan megújul a fészek lépkészlete, egészségügyi szempontból ez nagyon fontos. Az alsó fiókban van az anya, rajta huzalpálcás anyarács, a második fiókban a fiasítás helyezkedik el, erre kerül a harmadik fiók. Ahol szükséges, még nejlonnal betakarom a második fiókot úgy, hogy a terjeszkedésben ne gátolja a családot. Ez gyakorlatilag a fészekmézkamrás mézeltetés, és rajzásgátló hatása is van, de pillanatmunka, nem szabad se túl korán, se túl későn végezni. Hűvös időben én még fenn hagyom a kijárószűkítőket, hiszen a kaptár térfogata hirtelen nő meg.
Tisztelt méhésztársak! Legyünk figyelmesek és tartsuk be a vándorlás írott és íratlan jogi és etikai szabályait. Egyeztessünk a terület tulajdonosával, illetve tegyünk eleget az önkormányzathoz való bejelentkezésnek.
Ha tehetem, nem pakolok a repcéhez 200 méternél közelebb, és mindenképpen úgy, hogy az uralkodó/várható szélirány a méhek felől fújjon a repce felé. Ez azért kell, hogy hidegben a repce illata ne csalja ki a méheket, óriási méhveszteséget tud okozni. Az itató felállítása létfontosságú. Az anyanevelést ideális esetben áprilisban el kell kezdeni, hogy az akác elejére akár a szükséges mennyiségű bölcső, pláne párzott anya legyen. A teremtő minden feltételt megteremt az embernek ahhoz, hogy boldogulni tudjon, tegyünk meg mi is mindent méheink zavartalan tavaszi fejlődésének érdekében, hogy gazdag és eredményteljes szezont zárjunk.

Forrás: