Amennyiben úgy döntünk, hogy burgonyát is szeretnénk termeszteni akár egész éves fogyasztásra, téli tárolásra, vagy akár eladásra, akkor érdemes áttekintenünk azt a néhány tényezőt, amelyek alapvetően befolyásolják a megtermelt burgonya mennyiségét és minőségét. A burgonya termesztése nagy figyelmet és gondosságot igényel, ugyanakkor meg is hálálja a befektetett energiát. A legfontosabb tényező a hazai ökológiai viszonyok között gazdaságosan termeszthető fajta kiválasztása. Ezt követi a jól elvégzett talajelőkészítés, a növény igényének megfelelő mértékű és arányú tápanyag-utánpótlás, a kellő időben és módon elvégzett ültetés, majd a szakszerű növényápolási és növényvédelemi munkák, végül pedig a betakarítás és a tárolás.
Meghálálja az öntözést
Mindenekelőtt nézzük az elmúlt két év tapasztalatait! Akik a burgonyát nemcsak fogyasztani, hanem termeszteni is szeretik, tudják, hogy a burgonya meghálálja az öntözést, sőt üzemi körülmények között gazdaságosan csak öntözve termeszthető. Az elmúlt évben ez újfent be is bizonyosodott. 2010-ben annyi csapadék hullott, hogy öntözni egyáltalán nem kellett, sőt egyes területeken be sem lehetett takarítani a termést a sok eső miatt. 2011- ben viszont voltak olyan országrészek, ahol mérhető mennyiségű csapadék nem is hullott a tenyészidőben. A néhol nyár derekára megérkező eső pedig már túl későn jött a növények számára, csak a minőséget rontotta. Sokan megtapasztalták, hogy a mi sajátos klímánkhoz alkalmazkodni nem tudó külföldi fajták öntözés nélküli termesztése mennyire bizonytalan és kockázatos. Az elmaradt tavaszi esők hatására a gyomirtó szerek sem tudtak kellőképp bemosódni. Hatásuk elmaradt, felülkezelésre volt szükség. Az állományok sorai későn záródtak, és a kikelő gyomok, libatopfélék, parlagfű, selyemmályva veszteségeket okoztak. A tavalyi év szélsőségesen száraz időjárása azonban azt is megmutatta, hogy helyesen megválasztott fajtával, megfelelően alkalmazott agrotechnikával és növényvédelemmel, a növények kondícionálásával ilyen években is lehet biztonságosan és eredményesen burgonyát termeszteni.
Termesszük a burgonyát sikeresen
Ne bízzuk a véletlenre, a kockázatokat minimálisra csökkentsük. A siker a megfelelő területválasztással kezdődik. A burgonya a könnyen felmelegedő, morzsás szerkezetű, laza talajokon érzi jól magát. Az őszi és tavaszi talajmunkákat a talaj legkedvezőbb nedvességi állapotában végezzük el. Őrizzük meg a téli csapadékot, tavasszal a talajfelszínt minél előbb zár juk le. A talajnedvesség megtartása kulcsfontosságú az egyre szárazabbra forduló klíma miatt. A burgonya tápanyagigényes növény. Az istállótrágyát meghálálja. Ajánlott adagja 4-5 kg/m2, ősszel, vagy az előző növény alá kijuttatva. A műtrágyázás fokozott figyelmet igényel. A burgonya alapvetően foszfor- és még inkább káliumigényes. Komplex (NPK) műtrágyából az őszi talajmunkával kijuttatandó javasolt adag tiszta N:P:K hatóanyagra számolva 0,3:1,5:3 dkg/m2.
Tavaszi talajelőkészítéskor további nitrogén kijuttatására van szükség, pl. ammónium- nitrát formájában (0,5-0,6 dkg/m2). Vigyázzunk, mert a túl sok nitrogén csak a lombozatot növeli, és utat nyit a különböző betegségeknek. Ahol mód és pénz van rá, a tenyészidőszakban egy-két alkalommal különböző összetételű, rendszerint burgonyára kifejlesztett lombtrágyákat is célszerű kijuttatni (virágzás előtt és után 1-1 héttel). Ezek alkalmazása viszonylag alacsony áruk, és egyszerű, a gombabetegségek elleni permetezéssel együtt való kijuttathatóságuk miatt a kistermelésben is egyre jobban terjed.
Fontos a fajta
A sikeres termesztés legfontosabb záloga azonban mindenekelőtt a jól megválasztott fajta és a fajta jó minőségű vetőgumójának használata. A fajta kiválasztásakor több tényezőre érdemes odafigyelni. Burgonyában a legnagyobb veszteséget a vírusos (leginkább az Y és a levélsodró vírus) és a gombás betegségek okozzák (fitoftóra, alternária, fuzáriumos rothadás), de védekezés hiányában jelentős lehet a burgonyabogár kártétele is. Lehetőleg tehát olyan fajtát válasszunk, amelyik ezek többségével szemben ellenálló, rezisztens. Hazánkban Keszthelyen, a Pannon Egyetemen az 1950-es éve óta folyik modern nemesítő munka. Ennek eredményeképp olyan, betegségeknek ellenálló, nagy termőképességű és kiváló minőségű burgonyafajták születtek, mint a Balatoni rózsa, a Katica, a Démon, a Rioja, a Góliát, a White Lady és a Hópehely. Termesztésükkel jelentős növényvédelmi költség takarítható meg, gumójuk pedig 3-4 évig biztonsággal, leromlás nélkül visszaültethető. Ennek köszönhetően a nagyüzemek mellett, kiskertben, háztáji kisgazdaságban is egyre kedveltebbek. Szuperelit minőségű vetőgumójuk 25-kg-os zsákos és 50 darabos minigumós kiszerelésben is beszerezhető a kiskereskedelemben, vagy közvetlenül Keszthelyen, és a területi képviselőkön keresztül.
Az ültetést lehetőleg előcsíráztatott gumóval, 7-8 °C-os talajhőmérsékletnél végezzük. Az ajánlott sor- és tőtávolság 75 × 32 cm. Bokronként minigumóból is csak egy gumót ültessünk! Nagyobb területnél célszerű kelés előtti gyomirtást végezni. A jó hatékonysághoz rendszerint 15-20 mm bemosó csapadék is szükséges. A szabad felhasználású (III. kategóriás) hatóanyagok jó hatásúak a legtöbb egyszikű gyomnövényre (fenyércirok, kakaslábfű, muharfajok) és néhány kétszikűre is (libatop, disznóparéj, stb.). Ilyen kiskertben is javasolható készítmény pl. a Stomp super, a Stomp 330 EC, a Paladin. Állományban a burgonyabogár ellen a tömeges lárvakelés után védekezzünk, kettő vagy három alkalommal, májustól-augusztusig pl. Actara 25 WG, vagy Mospilan 20 SP-vel. Gombabetegségek ellen az időjárástól, fertőzési nyomástól, öntözéstől függően több alkalommal is szükséges lehet az állományt kezelni. A sorok záródása után, ha szükséges 7-14 napos fordulóval permetezzünk. Burgonyavész (fitoftóra) ellen viszonylag olcsó és jó hatékonyságú, kistermelők által is könnyen hozzáférhetők a réz, a kén, és a mancoceb hatóanyagú készítmények (Astra Rézoxiklorid, Bordóilé+Kén, Dithane M-45, Réz max, Rézoxiklorid). Alternáriás betegség ellen hatékony a Bordói lé+Kén, a Champion 50 WP, az Indofil M-45.
Igényli az öntözést!
A burgonya köztudottan vízigényes növény, ezért biztonsággal csak öntözve termeszthető. A rendszeres öntözést bő terméssel hálálja meg. Az öntözést célszerű már a gumókötés kezdetétől elindítani és a virágzáson át az intenzív gumónövekedés végéig fenntartani. Az egyszerre kijuttatott víz mennyisége ne legyen több 20- 30 mm-nél. Inkább többször öntözzünk kisebb adagokkal, mint ritkábban de egyszerre sok vizet kiadva! Öntözéses termesztésnél nő a gombás fertőzések veszélye, ezért a hatékony növényvédelemre fokozottan ügyelni kell.
Betakarítás és tárolás
A burgonya betakarítása és tárolása is komoly hozzáértést igényel. A gumók eltarthatóságát az érettségi állapot jelentősen befolyásolja, ezért nagyon fontos a helyes betakarítási idő megválasztása. A burgonya természetes érettségi állapotban akkor van, ha levélzete és szára teljesen leszáradt, a szár könnyen kihúzható a talajból, a gumók könnyen leválnak a sztólókról és héjuk erős nyomásra sem hámlik le. Az éretlen gumók sokkal sérülékenyebbek, rothadékonyabbak, a tárolás alatt pedig több vizet veszítenek, fonnyadnak.
A betakarítás után a gumókat végleges tárolás előtt 1-2 hétig tartsuk száraz, sötét, szellős, szobahőmérsékletű helyen, hogy a gumók héja jobban beparásodjon, az esetleges sérülések begyógyulhassanak. Ezt követően, ha tehetjük, válogassuk át, s csak eztán rakjuk végleges helyére, téli tárolásra! Az étkezési burgonya számára ideális tárolóban a hőmérséklet állandó 7-8 °C, a páratartalom 90% körüli, míg a vetőburgonyát ennél hűvösebben, 3-4 °C-on célszerű tárolni. További információ: www.burgonyakutatas.hu
Éljenek a lehetőséggel, és használják ki a komplex rezisztenciákkal rendelkező hazai nemesítésű, a hazai éghajlati viszonyokhoz jól alkalmazkodó burgonyafajtákban rejlő lehetőségeket, és a keszthelyi kutatóintézet szaktanácsadási szolgáltatásait!