0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Fleuroselect aranyérmesek

A Fleuroselect kihirdette a 2013-as év aranyérmes fajtáit. Nagy öröm, hogy a három legjobb közé hazai nemesítésű is bekerült.

A Fleuroselect versenyre benevezett fajtákat Európa-szerte 15 helyszínen vizsgáztatják, majd többféle szempont szerint értékelik. A bírálók elsősorban nem a növény pillanatnyi kinézetét, hanem az egész vegetációs időben nyújtott teljesítményét nézik.
A Kováts Zoltán nemesítéséből származó narancs piros Celosia Arrabona virágágyban és edényes kiültetésben is megállja a helyét. Rendkívül jó szárazságtűrő, hosszan virágzó egynyári növény. A kiültetésben fenntartási munkát alig igényel. Egyöntetű, 35 cm magas állományt ad. Magja 8595 százalékos csírázási képességű. A fajta tulajdonosa az Állami Gyümölcs- és Dísznövénykutató Intézet.
A Dahlia Dalaya Yogi vágásra is kiváló, 40 cm magasra növő, egész nyáron folyamatosan virágzó dáliafajta. Sötét közepű, rózsaszín virágait egész nyáron tömegével hozza. Dugványaiból 810 hét alatt mutatós árunövény nevelhető. További figyelem reméltó tulajdonsága a lisztharmat-tolarenciája. A Dalaya sorozat további tagja a sárga közepű, rózsaszín és krém színű virágú Shari fajta. A Selecta Klemm cég fajtája gyökeres és sima dugványként is megvásárolható.
A Lewisia cotyledon Elise hideghatás nélkül már az első évben virágzik. A vetést követő 45. hónapban hozza virágait a színskála legkülönfélébb színeiben. A többi fajtához képest kimagaslóan jó a magvak csírázási aránya (80%) és a kifejlett növény hőtűrése.
Magjait januárban 1720 C-fokos nappali és 15 C-fokos éjszakai hőmérsékleten csíráztassuk. A vetés után nyolc héttel kerülhet sor a cserepezésre, vigyázva arra, hogy ne sértsük meg a fejlődő karógyökereket. Azt követően a virágzásig 10-15 C-fok elegendő a számára. A Lewisia fajtaújdonságot a holland Floragran forgalmazza.
 

Forrás: