0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 16.

Szamócaatka

A szamócaatka még jó nagyítóval is alig látható, csak valami mozgás érzékelhető a levél fonákán. Apró mérete ellenére nagy kárt okoz. Különösen azért veszélyes, mert a tő belsejében az apró leveleket és virágbimbókat szívogatja.

A károsított részből már csak barna, rozsdásodó, torz levél vagy virág fejlődik. A kár mértéke 70 százalék is lehet. Az utóbbi három évben mind jobban szaporodik, nehéz védekezni ellene. Az Európai Unióban megtiltották a metilbromidos gázosítást, ami az anyatövek megbízható védelmére volt alkalmas, és környezetvédelmi okokból több más atkaölő szert is kivontak a forgalomból.
A szamócaatka gyorsan szaporodik, életciklusa a hőmérséklettől függően 7-21 nap. A tojás körülbelül 0,1 mm, a kifejlett atka 0,25 mm-es. Egy nőstény 20 tojást rak, annak a 80 százalékából ismét nőstények kelnek ki, emiatt a gyors szaporodása, és ennek következménye, hogy meleg időben láthatóan visszafogja a szamóca fejlődését. A védekezést megnehezíti az állat rejtett életmódja, nehéz elérni vegyszerekkel. Mindig a belső, még ki nem bomlott levelekre húzódnak, ahol megfelelő a páratartalom is, a szamócaatka ugyanis nem bírja a szárazságot. Kémiai, termesztéstechnikai, illetve biológiai módszerekkel védekezhetünk ellene. A vegyszeres védekezést nehezíti a szamóca levelén (még a kis leveleken is) lévő viaszréteg, ami miatt rosszul tapad meg rajta a növényvédő szer. (…)

 

Forrás: