0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 5.

A mezőgazdasági árak emelkedése világtendencia a K&H szerint

A mezőgazdasági árak Magyarországon is tapasztalt jelentős növekedése mögött a kedvezőtlen időjárás hatása mellett egy világtrend áll - ismerteti a K and H Bank agrárüzletága legfrissebb összegzésében, amelyet csütörtökön juttatott el az MTI-hez....

Az elemzés rámutat: az élelmiszerárak emelkedésének mértéke országonként eltérő lehet, ugyanakkor a mezőgazdaságnak egyre kisebb területen egyre több embert kell ellátnia, ami hosszú távon mindenképpen a mezőgazdasági termékek drágulását okozza.
    A belföldi mezőgazdasági árak augusztusi rekord magas, 18,1 százalékos emelkedésében nagy szerepe van a nyári hónapok kedvezőtlen időjárásának. Az élelmiszerárak emelkedése mögött ugyanakkor az elemzők szerint világszintű tendencia húzódik, amely a hazai termelői árakat is jelentősen befolyásolja.
    Egyrészt az energiaárak emelkedése a szállítási és termelési költségeken keresztül jelentősen megnöveli az agrárágazat költségeit, másrészt a városok és az úthálózat bővülésével a használatban lévő termőterületek nagysága fokozatosan csökken.
    Ugyanakkor a népességnövekedés miatt egyre nagyobb mennyiségű élelmiszerre van igény. Ez közvetlenül Magyarországon még kevéssé jelentkezik – jegyzi meg a közlemény -, de világszinten mindenképpen meghatározó tényező. Az egyre kisebb területen előállított, egyre nagyobb elvárt termékmennyiség óriási innovációs készséget igényel a mezőgazdaság részéről, amely szintén a költségek növekedését, ezzel együtt drágulást eredményez.
    Bár az idei csapadékszegény és meleg nyár igen kedvezőtlen volt több mezőgazdasági ágazat szempontjából is, de a jelenleginél jobb terméshozam esetében is számolni kell a mezőgazdasági termékek jövőbeni drágulásával – olvasható a pénzintézet közleményében.

Forrás: MTI Eco

Forrás: