A köszméte alanyhajtásai április végén, május elején már oltásra alkalmas méretűek és állapotúak. Ekkor kezdhetünk el oltani. Minél később oltunk, annál rosszabb eredésre és hajtásnövekedésre számíthatunk.
Zöldoltáshoz olyan alany és nemes hajtások szükségesek, amelyek bél és farésze szemmel láthatóan még nem különült el. Nem jók a túlságosan zsenge nemes hajtások sem, mert gyors vízveszteségük miatt gyakran az oltás összeforradása előtt elfonnyadnak.
Legjobb az 5-10 cm hosszú hajtáscsúcsokat a nemes fácska koronájának a felső, napsütötte részéről szedni. Az oltóhajtás alsó leveleit és tüskéit távolítsuk el, a megmaradó hajtáscsúcsi leveleket pedig kurtítsuk meg a vízveszteség csökkentése céljából. Az így előkészített oltóhajtásokat azok felhasználásáig fóliazsákokban, lehetőleg hűtőben tároljuk, legfeljebb 1-2 napig!
Oltáskor az alanyhajtás csúcsát egy levél felett vízszintes vágással – és a visszavágott hajtás felső két levelét – eltávolítjuk. Az oltás rögzítésére az előkészített alanyhajtásra egy éppen ráhúzható átmérőjű, 2 cm hosszú PVC-csövet húzzunk úgy, hogy az alanyhajtás csúcsa szabadon maradjon. A hajtást függőlegesen, éles oltókéssel 1-1,5 cm mélyen, középen behasítjuk. Az előkészített nemes hajtáscsúcs alsó részét két 1-1,5 cm hosszú vágással ék alakúra vágjuk és az éket a hasítékba toljuk. A PVC-csövet óvatosan felhúzva, az oltást rögzítjük. Fontos, hogy az oltáshelyen az alany és a nemes azonos vastagságú legyen.
Az oltás 3-4 napig nappal meglankad, de éjjel pótolja a vízveszteségét és reggelre egyenesen áll. 8-10 nap múlva a levelek kemények és fényesek lesznek ami az eredés biztos jele. A nemes hajtás levélhónaljában lévő szemek két hét múlva megduzzadnak és növekedésnek indulnak.
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.