0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

A múlt kötelez

A Vértesi Erdő Zrt. emlékművet állított azoknak a magyar honvédeknek, akik a Vértesben a hazájukért harcolva vesztették életüket 1945 januárjában az oroszokkal vívott harcokban.

A vértesi erdészek a rájuk bízott erdők gondozása mellett még két dologra vállalkoztak: a működési területükön lévő épített környezet megóvására, valamint új emlékhelyek, kultúrtörténeti érdekességek létrehozására, hangsúlyozta Kocsis Mihály, a Vértesi Erdő Zrt. vezérigazgatója a Vérteskozmán felállított emlékmű ünnepélyes átadásán. A január végi rendezvény az első állomása volt az utókor tiszteletét megérdemlő múltbeli, történelmi események megörökítésére tett vállalásuknak.

„A múlt erőt ad, de egyben kötelez” – idézte az igazgató Roszner István báró I. világháborús jász-kun huszár, aranysarkantyús vitéz háborús naplójának befejező sorait.

Semjén Zsolt nemzetpolitikáért felelős miniszterelnök-helyettes arra emlékeztetett az emlékmű átadásakor, hogy a magyar nemzet többször kivívta a világ elismerését. A második világháború után azonban más volt a megítélésünk, mert a vesztesek oldalán harcoltunk, miközben „a történelmet mindig a győztesek írják”. A megszállók és a hatalomba ültetett csatlósaik szemében bűnös volt a súlyos csatákat vívó magyar hadsereg minden tagja, tábornoktól a honvédig. Így csend honolt, pedig nemigen akadt család, amelyben ne gyászoltak volna apát, fiút, testvért az itt maradottak.

Az ünnepség idején a helyszínen állomásozott a 13. Doni Emlékmenet, korhű katonai ruhában és felszereltséggel. A menet vezetője, Jásdi Balázs hagyományőrző főhadnagy elmondta, hogy útjuk során minden hazánkban elhunyt katona sírját megkoszorúzzák, politikai hovatartozástól függetlenül, így adva meg a végtisztességet az áldozatoknak.

A Vértesi Erdő Zrt. által emelt emlékművet Ugrits Tamás, a Székesfehérvár Egyházmegyei Püspöki Iroda igazgatója szentelte fel, majd állami és önkormányzati vezetők, hagyományőrző egyesületek, valamint képviselő-testületi tagok tették le az emlékezés koszorúit. Az ünnepség zárásaként eldördült a honvédég hagyományőrző tagozatának díszágyúja, majd a Szózat után a Magyar takarodó szólt Kunstár Béla előadásában.

Mudrák Attila felvételei

Forrás: