0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. augusztus 23.

Tűzbab, rőfösbab, sisakbab

A hazai gasztronómiai kultúra felvirágzásának és a zöldségkertészkedés, a konyhakertek újraéledésének korát éljük. Ma már többen eljutnak mediterrán és trópusi országokba, egzotikus piacokra, és a világ minden tájára elkísérő ismeretterjesztő filmek is sok furcsa élelmiszernövényt mutatnak be. Sokan divatból, mások a kertészkedés szeretetéből vagy pusztán étrendjük változatossá tétele miatt érdeklődnek a különleges zöldségek és gyümölcsök iránt. A nagyobb zöldségüzletekben, bevásárlóközpontokban és ázsiai boltokban sok egzotikus termény megvásárolható, a szaporodó ökopiacokon, internetes honlapokon pedig sokféle mag és palánta beszerezhető. Sorozatunkban különleges zöldségeket mutatunk be.

A ma legjobban ismert és legszélesebb körben termesztett bab a világon a veteménybab vagy közönséges bab (Phaseolus vulgaris), népi nevein fuszulyka, vagy paszuly. Egynyári növény, számos futó és bokrosodó fajtával. Hüvelytermései laposak, vagy majdnem hengeresek, egyes fajtáknál az 50 cm-t is elérhetik. Magvai oválisak, vagy gömbölydedek, a színük változatos, piros, barna, fekete, fehér, vagy tarka. Friss hüvelyét, és szárított magját is fogyasztják. Közép-Amerika trópusi hegyvidékein őshonos, az Andokban már 5000 évvel ezelőtt termesztették. Amikor az európaiak megérkeztek Amerikába, már számos, Dél- és Észak-Amerikában nemesített fajtát találtak. A 16. században került Európába, a 16. század végétől vált nálunk néptáplálékká. (…)
 

Forrás: