A legízesebb, legzamatosabb mustot az érett csemege- vagy borszőlőből nyerhetjük. Tíz kilogramm szőlőből körülbelül 7-7,5 liternyi mustot préselhetünk.
A minél jobb lékinyerés érdekében a sajtolás előtt hasznos a bogyókat összezúzni. Kis mennyiségű must készítéséhez a bogyók zúzására az alaposan kitisztított, kiforrázott húsdaráló is elegendő. Ha viszont több a szőlőnk, s bort is készítünk, már célszerű kézzel hajtható kis zúzó-bogyózót használnunk, vásárolnunk. Ez azért is jobb, mert kevésbé zúzza, töri össze a magvakat, s finomabb lesz a must. Kis mennyiségű szőlő esetében is érdemes bogyózni, vagyis kézzel levenni a fürtről a szemeket. A kocsány ugyanis sok csersavat, borkő- és almasavat tartalmaz, amelyek, ha bekerülnek a mustba, azt kellemetlenül fanyarrá, kesernyéssé teszik.
Kisebb mennyiségű szőlő kipréselésére igen alkalmas a tiszta, kiforrázott krumplinyomó. Ha viszont már több mint tíz milligramm szőlőt akarunk feldolgozni, hasznosabb paradicsompasszírozót használni, mert könnyebb, gyorsabb a munkánk. Még könnyebben dolgozhatunk, ha kis prést vásárolunk. Ezt gyümölcslé nyerésére is felhasználhatjuk.
Akinek hűvös helye van, érdemes a mustot tartósítania, hogy télen is fogyaszthasson a család az étvágygerjesztő, emésztést segítő finom italból.
Tartósításra azonban csak teljesen egészséges szőlőt használjunk, és nagyon vigyázzunk munkánk során a tisztaságra. A sajtolás után a mustot hagyjuk ülepedni, s majd ha a sok zavarosító részecske már leszállt az edény aljára, akkor öntsük le óvatosan vagy fejtsük le gumicsővel a tiszta mustot. Ügyeljünk, hogy az üledéket ne keverjük fel!
Több tartósítási mód közül választhatunk. Ha jó hűvös pincével, nagyméretű hűtőszekrénnyel rendelkezünk a frissen készített mustot úgy tárolhatjuk, ha literenként fél gramm nátriumbenzoátot keverünk bele. A must a kezelés után egy-két hét múlva leülepszik és az üledékről lefejtve kellemes üdítőitalt ad.
Kénezéssel is jól eltartható a must hideg, hűvös helyen. Ekkor literenként fél grammnyi borként adagoljunk. A legbiztosabb eljárás a hőkezelés. Ekkor a mustot vízfürdőben 80 C-fokon 20 percig tartjuk.
Mindegyik módszerrel jól lezárt palackban, üvegballonban, hűvös, hideg helyen a must akár egy-két évig is eltartható. Jól eltartható a must úgy is, ha hűtőládával, rendelkezünk, hogy üdítős műanyag flakonba öntjük, kupakkal erősen lezárjuk és elhelyezzük a mélyhűtőben.
Adatvédelmi áttekintés
Ez a weboldal sütiket használ, hogy a lehető legjobb felhasználói élményt nyújthassuk. A cookie-k információit tárolja a böngészőjében, és olyan funkciókat lát el, mint a felismerés, amikor visszatér a weboldalunkra, és segítjük a csapatunkat abban, hogy megértsék, hogy a weboldal mely részei érdekesek és hasznosak.