0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. július 18.

A számok magukért beszélnek

Az agrár-külkereskedelemben tapasztalható kedvező folyamatok tavaly is folytatódtak, a kivitel tovább nőtt és 18 millió euróval meghaladva a 2012-es csúcsértéket 8,089 milliárd eurót tett ki. Eközben az agrárbehozatal gyakorlatilag nem változott, 4,5...

A mennyiségi növekedés mellett az agrárexport szerkezete is kedvezően alakult. Az AKI összesítése szerint az elsődlegesen feldolgozott (félkész) termékek forgalma 1,4, a másodlagosan feldolgozottaké (késztermék) pedig 15,6 százalékkal meghaladta az előző évit. Ennek eredményeként tavaly az alapanyagok és a félkész termékek egyaránt 32 százalékkal részesedtek az exportból, a késztermékek aránya pedig 36 százalék volt. A magyar agrárexport legnagyobb felvevőpiaca továbbra is az Európai Unió, ahová a kivitel 86 százaléka irányul. Azon belül pedig Németország, Románia, Ausztria, Olaszország és Szlovákia vásárol a legtöbb magyar agrárterméket, 52 százalék az együttes arányuk a magyar agrárexportból. Emellett számottevően nőtt a kivitel például Horvátországba és Oroszországba.
Az előző év is igazolta, hogy a mezőgazdaság vitathatatlanul az egyik hajtómotorja a gazdasági növekedésnek. A teljes évet nézve 22 százalékkal bővült a mezőgazdaság, halászat és erdőgazdálkodás együttes teljesítménye, és ezáltal 0,9 százalékponttal hozzájárult az ország GDP-jének 1,1 százalékos növekedéséhez. A mezőgazdaság részesedése a bruttó hozzáadott értékből pedig 4,8 százalékra nőtt. Az államtitkár szerint ezek az eredmények semmiképpen sem írhatók egyedül az előző évinél jobb időjárás javára, nem szabad lebecsülni a gondos termelői munkát, szaktudást és a támogatásokat sem. A mezőgazdasági beruházások 2010 és 2013 között értékben 50 milliárd forinttal, 259 milliárd forintra nőttek, a mezőgazdasági foglalkoztatottak száma pedig 193 ezer volt tavaly, 21 ezerrel több, mint három évvel korábban. (Fotó: VM Sajtóiroda)

 

Forrás: