0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Együttműködési megállapodást írt alá a K&H és a Tej Terméktanács

Együttműködési megállapodást írt alá a K&H Bank Zrt. és a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács; az újabb három évre szóló szerződés értelmében a bank tanácskozási joggal vehet részt a szervezet eseményein.

Tresó István, a K&H Bank agrárüzletág fejlesztési főosztályvezetője elmondta: a pénzintézetnek azért fontos a megállapodás, mert hozzásegíti az ágazatból származó közvetlen információkhoz, így döntései megalapozottabbak lehetnek, ami lehetővé teszi, hogy az ágazat szereplőinek megbízható üzleti partnere legyen.

A szerződést Mélykuti Tibor, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács elnöke és Peter Roebben, a K&H Bank Zrt. vállalati üzletágának vezetője írta alá.

Tresó István emlékeztetett: a K&H Bank 2012-ben kötött először együttműködési megállapodást a Tej Terméktanáccsal és a kedvező tapasztalatok alapján döntött annak meghosszabbításáról. Megjegyezte: a bank elkötelezettségét mutatja az agrárszektor iránt, hogy a Tej Terméktanáccsal között megállapodás két és fél éve alatt a bank piaci részesedése az agráriumban 4,5 százalékkal nőtt.

A főosztályvezető az MTI kérdésére közölte: a K&H Bank Zrt. piaci részesedése – ami a Magyar Nemzeti Bank (MNB) által negyedévenként nyilvánosságra hozott agrárhitel-állományhoz viszonyított – az agrárium alaptevékenységét (az alapanyagtermelést) tekintve (ebben nincs benne az élelmiszeripar) 24,9 százalék volt 2014. december 31-én. Az agrobiznisz összességét tekintve a pénzintézet hitelpiaci részesedése 19 százalékot tett ki.

Mélykuti Tibor ehhez hozzátette: nemzetközi szinten, az uniós országokban is a tejágazat fellendülésére számítanak. Ezért fokozott beruházási aktivitás szükséges a következő években. Mindehhez pedig pénzügyi eszközök – források, köztük hitel is kell – hangsúlyozta.

Hozzáfűzte: az unióban a tejkvóta ez év árpilis elsejével szűnik meg, de lényegében az EU-ban már másfél-két év óta nincs kvótaszabályozás. Így a tavalyi második negyedévtől már tejtöbblet van az unió piacán, sőt a világban is, ami nem teremt könnyű helyzetet a magyar tejágazat számára. De az elmúlt években a magyar tejágazati szereplők is sok fejlesztést elvégeztek, amit még tovább támogathat a magyar élelmiszeripar fejlesztését segítő 300 milliárd forintos erre a célra szánt forrás – mondta.

Forrás: MTI Eco

Forrás: