0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 5.

Spárga, rebarbara és angyalgyökér

A növények szára adja a növényi test vázát, összekapcsolja a gyökeret és a leveleket, és közvetíti a tápláló anyagokat. A szállításon kívül a szár raktároz is, a bélszövetben különböző tartalék tápanyagok halmozódhatnak fel. Ne csodálkozzunk hát, hogy az egynyári és évelő növények nem fásodó, lágy szára kiváló élelem is. A módosult szárképletek, mint a gumó (burgonya, karalábé), a hagyma (vöröshagyma) és a gyöktörzs (táró, kasszava), valamint a cukornád szára az emberiség fontos táplálékforrásai közé tartoznak, de a lédús növényi szár mint zöldség sem elhanyagolható jelentőségű.

Legismertebb a kerti spárga, melynek fiatal, zsenge, vaskos hajtásait, az ún. spárgasípot fogyasztjuk. A vastag, húsos síp az évszázadok nemesítési folyamata során alakult ki. Fajtáinak színe a krém sárgától, a sötétebb vagy világosabb zöldtől a liláig terjed. Ahogy az a föld fölötti növényi részekre általában jellemző, a spárga fénynek kitett hajtásai is klorofillt állítanak elő, ez adja jellegzetes zöld színét. Ezért, ha halványabb hajtást akarunk, a növekedési szakaszában homokos földdel kell feltöltögetnünk a szárat, mely elzárja a hajtásoktól a napfényt. A fehér spárgának enyhébb az íze, mint a zöldnek. (…)

 

 

 

 

 

 

Forrás: