0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 17.

Ünnepeljük a kémiát

Nem csak a BASF 150 éves születésnapját ünnepeljük, hanem a kémiát is, ami körülvesz bennünket a mindennapokban, és aminek a segítségével a társadalom igényei kielégíthetők, mondta előadásában Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazga...


(Thomas Narbeshuber, a BASF Hungária Kft. ügyvezető igazgatója; Fotó: Czifra Lajos)

A fejlesztés során napjaink megatrendjeit kell figyelembe venni, hangsúlyozta Thomas Narbeshuber, amiben az emberiség létszámának további növekedése a meghatározó. Előrejelzések szerint 2050-re 9,6 milliárd ember él majd a földön, több mint kétharmaduk városokban. Nagy kérdés, hogy fognak kinézni ezek a városok, honnan származik majd az energia, a víz és a táplálék. Az évente 80 millió fővel gyarapodó emberiség élelmezéséhez nem lehet hasonló ütemben bővíteni a mezőgazdasági területet, mindenképpen az egy hektárra eső hozamok növelésére kell törekednünk, ami megfelelő tápanyag-utánpótlással, öntözéssel és növényvédelemmel megvalósítható. A vízellátás terén a rengeteg szennyvíz kezelését és a tengervíz sótalanítását kell megoldani, hogy elegendő egészséges ivóvízhez jussanak ez emberek. Erre alkalmas a BASF által kifejlesztett Multibore membrán. Óriási gond a levegőszennyezés, elsősorban Ázsiában rontja az életminőséget. A BASF olyan katalizátorokat készít, amelyek számos káros összetevőt szűrnek ki a füstgázból.

Az energiaellátásban az egyik lehetséges út a hatékonyság növelése, ami a gépkocsik esetében az elektromos autók térnyerése lehet, mert az elektromotor három-négyszer hatékonyabb, mint a robbanómotor, csak az elektromosság tárolását kell megoldani, ezen a téren is ígéretes fejlesztésről számolt be Thomas Narbeshuber.

A jövő alakításához alapvetően fontos a jó oktatás és szabályozás. Ma az emberek félnek a kémiától, mert nem értik, pedig nap mint nap élnek az eredményeivel. Ennek megváltoztatására tesz kísérletet a BASF a 30 országban működtetett gyereklaborokon keresztül, ahol általános- és középiskolások végezhetnek izgalmas kémiai kísérleteket.

Horváth Csilla

Forrás: