0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 2.

A húsos som érése és szürete

A húsos som (Cornus mas) évezredek óta ismert gyümölcsfajunk. Az 1960-as évekig az egyik legkedveltebb gyümölcs volt a hazai étkezési kultúrában és a népi gyógyászatban. Jelenleg az újrafelfedezés szakaszában van, nemcsak itthon, külföldön is. Napjainkban a kutatás elsősorban a termesztésbe vonható fajtákra és azok agrotechnikájára összpontosít. A húsos somnál is az egyik legkritikusabb pont a szüret, a tárolás és a feldolgozás, mert ettől függ majd a belőle készített termékek minősége, legyen szó lekvárról, dzsemről, ivóléről, borról vagy éppen pálinkáról.

A húsos som érése – az egyes fajtáktól, típusoktól és természetesen az évjárattól függően – augusztus közepétől október elejéig tart, hozzávetőleg 6-8 héten keresztül. De a környező országokban van példa július közepétől kezdődő érésre is. Az elhúzódó érés hátránya, hogy kicsi az egyszerre begyűjthető mennyiség. A kutatások egy része éppen ezért az érési időszak rövidítésére, illetve a gazdaságos termesztési feltételek megteremtéséhez javasolt nagyobb termő-felületre irányul. Gyakoriak a több fajta együttes telepítésére vonatkozó kísérletek is, ami kedvezően hat a virágzáskori megtermékenyülésre, a gyümölcsök méretére. (…)

Forrás: