0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. június 24.

Visszaszorították a szermaradékot Almeriában

Nemzetközi újságírócsapatnak mutatta be az Európai Növényvédelmi Szövetség a legnagyobb spanyolországi zöldségtermesztő régióban, Almeriában elért eredményeket a növényvédőszer-maradék csökkentésében.

Az Európai Unióban rendkívül szigorú szabályok vonatkoznak a friss élelmiszerekben megengedett legtöbb hatóanyag-maradékra, és rendszeresen hírt adnak az ellenőrzések eredményéről. Ezek a hírek gyakran fölösleges riadalmat keltenek az emberekben, és kevesebb friss zöldséget és gyümölcsöt vásárolnak, pedig azok rendszeres és változatos fogyasztása számos betegség kockázatát csökkenti.

Ezért a növényvédőszer-gyártókat tömörítő Európai Növényvédő Szövetség minél több ismeretet kíván megosztani a fogyasztókkal a mezőgazdasági termelésől, a növényvédelemről és a megengedett növényvédőszer-maradékokról. Nemcsak a laikusokat, hanem a termelőket is segítik az ismereteik bővítésében, ezt szolgálja a 2011-ben indított Maradékmenedzsment program, melynek során az Almeriában szerzett tapasztalatokat, a legjobb termesztési gyakorlatot és kutatási eredményeket osztanak meg spanyol és török szaktanácsadókkal, akik aztán továbbviszik az ismereteket a termesztőkhöz.

Almeriában található az összes spanyol növényházfelület több mint fele, 29 600 hektár, ahol 12 500 termesztő és 50 ezer alkalmazott dolgozik. Fő terményük a paradicsom, a paprika és az uborka, összesen 3 millió tonna zöldség kerül ki a körzetből, aminek a háromnegyedét exportálják. Nem mindegy tehát, hogyan sikerül megfelelni a követelményeknek. Az új módszerek bevezetését és elterjesztését a 37 éve működő Las Palmerillas kutatóállomás segíti, valamint 1500 szaktanácsadó tevékenykedik a körzetben. Rendkívül sok magán laboratórium létesült az utóbbi években, ahol számtalan mintát vizsgálnak, és egyre kevesebbet találnak, amelyik túllépné a megengedett növényvédőszer-maradék szintjét. A tíz évvel ezelőtti 10-20 százalékos aránnyal szemben ma már paprikában 2 százalék, paradicsomban még kevesebb a határértéket meghaladó szermaradékot tartalmazó tétel.

Az eredmények a rendszeres károsítómegfigyelésnek, a biológiai módszerek terjedésének, a pontos klímaszabályozásnak és a legszükségesebbre szorítkozó kémiai növényvédelemnek köszönhetők.

Részletes beszámoló a Magyar Mezőgazdaság és a Kertészet és Szőlészet hetilapokban olvasható.

Forrás: