0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

Szardínia: előtérben a helyi szőlőfajták

Olaszország öt különleges státusszal rendelkező régióinak egyike Szardínia (terület: 24.100 km², népesség: 1,66 millió fő). Kivételes természeti adottságokkal és gazdag történelmi örökséggel rendelkezik, amelyek önmagukban is komoly turisztikai vonzerőt jelentenek, az utóbbi időben azonban egyre inkább növekszik azoknak a látogatóknak a száma is, akiket kifejezetten a helyi konyha különlegességei és az egyre jobb minőségű borok csalogatnak a szigetre, ahol nagy becsben tartják a sajátos kulturális hagyományokat. (Köztük is főleg a szárd nyelvet, amelyen gyermekeiket beszélni tanítják és egymás között is többnyire azt használják.)

A földrajzi tényezők és a klimatikus viszonyok meglehetősen kedvező feltételeket – a hegységekben jó legelőket, a tengerpart közelében jó minőségű földeket – biztosítanak a szardíniai mezőgazdasági termelés számára, amelyhez mintegy 60 ezer gazdálkodó, döntő többségként családi vállalkozásban, összesen 1,15 millió hektár területet vesz igénybe. Olaszország teljes domb- és hegyvidéki gyepeiből Szardínia részesedik a legnagyobb (20%) arányban, így nem meglepő, hogy meghatározó az állattenyésztés, azon belül is a juhoké, amelyekből mintegy 3 milliót tartanak. A termesztett növények közül a legfontosabb az olajbogyó, amelynek évente leszüretelt átlagos mennyisége 4 ezer tonna körüli. (…)
 

Forrás: