0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. február 21.

Bővül az unió sertéshúsexportja

Az Európai Bizottság márciusban megjelent rövid távú előrevetítése szerint az unió sertéshús-termelése 23,3 millió tonna lehet 2016-ban, nem változik jelentősen az előző évi mennyiséghez képest. A projekció alapján a sertéshús kibocsátása 2017-ben cs...

Az Európai Unió 2,14 millió tonna sertéshúst exportálhat az idén és 2,24 millió tonnát 2017-ben. A sertéshús importja a 2015. évihez hasonlóan 10 ezer tonna körül várható 2016-ban és 2017-ben egyaránt. A közösség egy főre jutó sertéshúsfogyasztása 32,2 kilogramm lehet az idén, és hasonlóan alakulhat
2017-ben is.
Az Európai Bizottság adatai szerint az Európai Unió 23,5 százalékkal több sertéshúst (278 ezer tonna) értékesített a nemzetközi piacon idén januárban, mint egy évvel korábban. Az export több mint fele Kínába, Japánba és Hongkongba irányult. A közösség sertéshúsimportja (2,6 ezer tonna) 19 százalékkal csökkent a vizsgált időszakban, a behozatal 62 százaléka Svájcból származott.
Az Európai Unióban az „E” kereskedelmi osztályba tartozó sertés vágóhídi belépési ára 1,31euró/kilogramm hasított hideg súly volt februárban, 4 százalékkal csökkent egy év alatt. A lipcsei árutőzsdén a sertés áprilisi határidőre szóló jegyzése csökkent, míg a májusi és a júniusi stagnált 2016 14. hetének végén az egy héttel korábbihoz viszonyítva.
Az uniós sertéspiac szempontjából meghatározó vállalatok és vágóhidak többsége 1–2 százalékkal csökkentette a sertések átvételi árát 2016 14. hetében, míg egy részük nem változtatott árain az előző hetihez viszonyítva. Ugyanakkor a sertésárak átlagosan 7 százalékkal voltak alacsonyabbak az előző év azonos hetének átlagárához képest. A németországi szerződéses ár és a Tönnies felvásárlási ára 1,28 euró/kilogramm hasított súly volt a megfigyelt időszakban. A West Fleisch 1,26, a Vion 1,28, a Danish Crown és a Tican 1,17 euró/kilogramm hasított súly áron vásárolta a sertéseket a 14. héten. A németországi vágóhidak 15. heti árai nem változtak az előző hetihez viszonyítva.
A KSH adatai szerint Magyarország élősertés-kivitele 34 százalékkal esett 2015-ben az egy évvel korábban külpiacon eladott mennyiséghez viszonyítva. Legfőbb partnereink Románia, Szerbia és Ausztria voltak. Az élősertés-behozatal 13 százalékkal emelkedett a megfigyelt időszakban. A legnagyobb beszállítók
Szlovákia, Németország, Hollandia és Csehország voltak. A nemzetközi piacon értékesített sertéshús mennyisége több mint 4 százalékkal nőtt, míg értéke 2 százalékkal csökkent 2015-ben a 2014. évihez képest. A legtöbb sertéshúst Romániába, Olaszországba és Japánba szállítottuk. A sertéshúsimport volumene 4 százalékkal, értéke 11 százalékkal csökkent. A sertéshús csaknem fele Németországból és Lengyelországból származott. Magyarország élő sertésből nettó importőr, míg sertéshúsból nettó exportőr volt a vizsgált periódusban.
A hazai termelésű vágósertés termelői ára kilogrammonként 384 forint hasított súly volt idén márciusban, 10 százalékkal csökkent az egy évvel korábbi átlagárhoz képest. A termékpálya további fázisaiban is csökkentek az árak. Az AKI PÁIR adatai szerint a darabolt sertéshús (karaj, tarja, comb) feldolgozói értékesítési ára 12 százalékkal volt alacsonyabb márciusban, mint 2015 azonos hónapjában. A KSH adatai szerint a sertéscomb fogyasztói ára 20 százalékkal csökkent a megfigyelt idő-szakban.

Forrás: