0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 29.

Az akvapónia lehet a városi gazdálkodás jövője

Hogyan termeljünk élelmiszert városi környezetben? Például neveljünk tilápiát medencében. Szűrjük meg a nitrogéngazdag vizet és hagyjuk, hogy a természetesen előforduló baktériumok az ammóniát nitráttá alakítsák, majd a keletkezett tápanyagdús vizet használjuk a kerti zöldséget öntözéséhez, melyek így speciális LED világítással kiegészítve növekedhetnek. Hamarosan már szüretelhetünk és halászhatunk.

Az akvapónia a legújabb New York-i “trend”: egy bonyolult de hatékony önfenntartó rendszer, melynek segítségével városi környezetben lehet egyszerre zöldséget, gyümölcsöt termelni és halakat tenyészteni.

“Az akvapónia legnyagobb előnye, hogy önfenntartó körforgást hoz létre,” mondja Jason Green, a technológiával kiemelten foglalkozó Edenworks ügyvezetője és társalapítója. A cég nemrég szerződött az organikus élelmiszerekre specializálódott Whole Foods Markettel. A szupermarketláncnak különféle csírákat és bébisalátákat fognak szállítani. “Az akvapónia nem újdonság, de mi vagyunk az elsők, akik skálázható, megbízható és költséghatékony módon tudjuk felhasználni mezőgazdasági célokra.”
Az olyan új technológiák, mint a saját fejlesztésű szoftver, az összetett csatornázási rendszer és a LED világítás tették lehetővé, hogy a növekvő keresletre válaszolva nagy mennyiségben, teljesen urbánus környezetben tudják alkalmazni az ókori görögökig visszanyúló módszert. Egy 2010-es jelentés szerint csak New York területén 600 millió dolláros kereslet van a helyi termékekre.

“A fogyasztók szeretnék tudni, honnan származik az élelmiszer, és a gyártók erre válaszul próbálkoznak a városi mezőgazdaságok létesítésével,” magyarázza Nevin Cohen, a New York-i CUNY egyetem professzora.

Brian Mansour már 20 éve használ akvapóniát Westchester megyében a melegházai üzemeltetésére. A farmer szerint az urbánus “földművelés” kereteit előbb-utóbb meg kell teremteni. “Csak idő kérdése volt, hogy jöjjön egy olyan vállalkozó, akinek elég pénze is van összehozni egy rentábilisan működő rendszert.”
A kereslet már megvan: “Több az étterem, mint amit el lehet képzelni, és mind friss árut akar,” mondja Mansour, aki alig képes lépést tartani a vásárlói igényekkel, különösen télen, amikor csak a melegházakban lehet termelni.

Az Edenworks a Whole Foods Markettel kötött megállapodásnak köszönhetően kezdhette meg a terjeszkedést: 18 hónap és 1.3 millió kockázati tőkebefektetés kellett a moduláris farm létrehozásához. Bár az innen származó növények, halak sosem érintkeznek kémiai szerekkel, mégsem áll rajtuk az organikus megjelölés. Green szerint ennek csupán az az oka, hogy a hitelesítési procedúra költségeit nem akarja a cég beépíteni az árba.

Forrás: