0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 1.

Az olasz szaporítóanyag

Korunk egyik nagy kihívása a klímaváltozás, amelynek lehetséges káros hatásai az agrárium egész területén, így a bor- és csemegeszőlő-termesztés során is megnyilvánulnak. Érdemes tanulmányozni a nálunk melegebb éghajlatú országok gyakorlatát, hogy fölkészüljünk a várható problémákra. Szerzőink az olasz csemegeszőlő-termesztést tanulmányozták a Bariban található Mediterrán Agronómiai Intézet programjához kapcsolódva. Először a szaporítóanyag témakörét járjuk körül.

Az egész világon megtermelt körülbelül 80 millió tonna szőlőnek negyed részét kitevő étkezési szőlő közel felét (8,1 millió tonna) Kínában termesztik, a második India (2,5 millió tonna), míg a harmadik helyen Törökország (2,2 millió tonna) szerepel. Olaszország ebben a sorban a 6., export tekintetében viszont Kína és az USA után a 3. helyet foglalja el. Az olasz mezőgazdaság fő motorja az olíva mellett a csemegeszőlő. A termőterületek főleg az ország déli régióiban találhatók, a közülük is kiemelkedő Pugliaban van az ország csemegeszőlő-termő területeinek közel kétharmada (30 ezer hektár), a fennmaradó 15 ezer hektár pedig Szicíliában.

Puglia a csizma Sarkában

Puglia Olaszország legdél­keletibb, szőlőskertekben és olajfaligetekben bővel­kedő régiója, az Appen­nin-­félsziget délkeleti ré­szét, az „olasz csizma sar­kát” foglalja el. Északi ré­sze a mezőgazdaság szá­mára kiválóan alkalmas síkvidék, míg központi és déli része karsztformák­ban gazdag, alacsony mész­kőfennsík. Jellegzetes me­diterrán éghajlatú, enyhe telekkel és forró nyarak­kal: a 30 °C­-nál melegebb napok száma Bariban és környékén harmincra, a Jón­-tenger partján, tehát a délebbi részeken nyolc­vanra tehető. Az évi csa­padékmennyiség eléri a 600 millimétert, a legcsa­padékosabb zónákban, a Gargano vidékén az 1100 millimétert. A száraz idő­szak áprilistól szeptembe­rig tart. Az esős napok szá­ma kevés, átlagosan 60–80, és egyenetlenül oszlik meg. Emiatt a levegő páratartal­ma alacsony. A jellemző szélirány észak­déli. Dél felől érkezik a párás, me­leg levegőt szállító sirok­kó és a libeccio, ami álta­lában a csapadék közeled­tét is jelzi. Ezeket az áram­ latokat észak felől, külö­nösen a déli Appenninek irányából a hideg és szá­raz levegőt hozó misztrál követi, ami befolyásolja a partoktól távolabb esőzó­nák klímáját, mivel meg­ hosszabbítja a téli évsza­kot és késlelteti a tavaszi fölmelegedést.

Certifikációs rendszer

Az olasz certifikációs rendszerről Michele Digiaro, a Mediterranean Agronomic Institute of Bari (MAIB) munkatársa tartott előadást. A szőlő azon néhány növény közé tartozik, amelyek szaporítóanyagának 1968 óta kötelező a certifikációja az Európai Unióban, a 68/193/ECC direktíva alapján. A közel 10 évet igénybe vevő olasz certifikációs folyamat menetrendje a következő. A szabadföldi szelekció során idősebb, termő ültetvényből ajánlott kiválasztani a jelölteket. Hangsúlyozták a vizuális növény-egészségügyi szelekció fontosságát. Ezután tesztelik a tőkék növény-egészségügyi státuszát, egyre inkább a laboratóriumi tesztek (ELISA, PCR) segítségével. Közben folyik az adatgyűjtés a kiemelt egyedekről. Életképesség és termékenység alapján 5-20 növényt választanak ki az ültetvényből a fajta variabilitásától függően.
Az elsődleges növényanyag (kiinduló állomány) létrehozása négy lépésből áll. Először mentesítik a fertőzöttnek talált egyedeket hőterápiával kombinált in vitro merisztémakultúrában. In vitro állapotban 4 átoltásnál többet nem javasolnak a mutáció veszélye miatt. A következő lépés a növény-egészségügyi állapot ellenőrzése biológiai, szerológiai és molekuláris módszerekkel. A létrehozott in vitro növényeket ezután edzik: a gyökérmentes növényeket gyökeresedést serkentő hormonba mártják és visszavágás nélkül Jiffy-cserépbe ültetik át, majd üvegházi akklimatizációs boxokba helyezik. Végül a mentes egyedek – lehetőség szerint 24 darab – összehasonlító táblába kerülnek randomizált elrendezésben, ahol legalább 3 különböző alanyra oltva értékelik azokat, legalább két különböző ökológiai területen, és legalább 3 termőévben.
Ezután kezdődik a hivatalos certifikációs eljárás, amely során a nemesítőnek ki kell töltenie bejelentőlapot a jelölt tulajdonságairól, az elvégzett tesztekről és a mentesítésről. Fontos megadni az adott klón kedvező tulajdonságait, összehasonlítva a fajta már meglévő klónjaival. A beadványokat a minisztérium által felkért szakemberekből álló bizottság bírálja el.Kedvező döntésük esetén a nemesítő feladata kiinduló állomány fenntartása izolált térben (izolátorház) az újra­ fertőzés megakadályozása ér­dekében. A következő, pre­bázis fokozat fenntartása már állami feladat. Ezt az állo­mányt láttuk az egyetem ket­tős izolátorhálóval fedett, alul közel 1 méter vastag kő­ zúzalékkal borított izolátor­ házaiban. A bázis fokozatú ül­tetvények legföljebb 15 évig tarthatók fenn, fonálféreg­ mentes talajba, 20 méteres izolációs távolsággal telepít­hetők. Alanyok esetében ezen a szinten megengedett az in vitro felszaporítás, nemes faj­táknál viszont nem. Prebázis esetében 5, bázisnál 8 in vitro szubkultúra engedélye­zett. Certifikált szaporítóanyag­ -ültetvények a tartomány déli részén, Otrantó környékén vannak. Ezek az anyatelepek is 15 évig tarthatók fenn. Ül­tetvényanyag-­előállítás fonal­féregmentes, megelőzően 6 évig szőlővel nem hasznosí­tott területen lehetséges. A szőlőiskola adott területen csak egy évig üzemeltethető.
Az EU direktíva szerint a következő vírusokra kötele­ző tesztelni: szőlő fertőző leromlás vírus (GFLV), arabisz mozaik vírus (ArMV), szőlő levélsodródás vírus (GLRaV­1 és GLRaV­3), valamint csak az alanyok esetében a szőlő látens foltosság vírus (GFkV). Olaszországban ezen felül még tesztelnek a GLRaV­2, a szőlő A és B vírus (GVA, GVB) azo­nosítására is. A fitoplazmát nem említi az előírás, ugyan­ is mint karantén károsítóra, mindenképpen kell tesztel­ ni. A növény-egészségügyi el­ lenőrző vizsgálatok az egyes szaporítási fokozatoknál a 2005/43/CE direktíva alap­ján történnek. Létezik stan­dard szaporítási fokozat (S) is, amely fajtaazonos, de nö­vény-egészségügyi szempont­ból csak tüneti alapon vizs­gált szaporítóanyag. Ez a fo­kozat az alanyok esetében azon­ban már nem engedélyezett.

A tartomány legdélibb szőlőiskolái

Olaszországban az ország két ellentétes pólusán, az északi és a déli régióban él szinte az összes ültetvényanyag. Eze­ken a területeken találhatók a szaporítóanyag­-termő bázi­sok, a törzsültetvények is. Délen a Lecce közelében fekvő Otranto környékére össz­ pontosul a szőlő­szaporító­ anyag termelése, amit döntő­en az határozott meg, hogy a talaj mentes a vírusvektor fo­ nalférgektől. Ebben a régió­ ban évenként mintegy 13 millió alanyt, illetve oltványt készítenek, ezer hektáron ta­ lálható alanyanyatelep. Az alany-­törzsállományokat tám­rendszer nélkül nevelik, a hajtásokat a talajon futtatva. A sor- ­és tőtávolság azonos, a tenyészterület közel 5 négy­zetméter. Egy alany anyatő­ről 100-­150 szabványos vesszőt szednek le, így közel 300 ezer szabványos vesszőt termelnek egy hektáron.

Otrantóban meglátogattuk a Vivai Tenore szőlőszaporí­tóanyag­-termelő vállalkozást, amely a korábbi gyakorlattól eltérően öt termelő együtt­ működésével jött létre. Oltvány­- és alany­dugványiskolát, valamint nemes és alany törzsállományokat üzemel­tetnek.
A világfajták mellett szá­mos helyi, főként vörösbor­ szőlőt és több mint 10, na­gyobbrészt magnélküli cse­megeszőlőt szaporítanak.
Vörösborszőlő -fajtáik: Ca­bernet sauvignon ISV.F­V5, Cabernet franc, Merlot R3, Syrah, Pinot noir, Lambrusco Maestri, Sangiovese UBA 79/C, Montepulciano UBA­RA MP 13, Primitivo cl., Malvasia nera UBA 70/A, Negroama­ro, Gaglioppo.
Fehérborszőlőt kevesebbet szaporítanak, ezek a Char­ donnay, Pinot bianco, Sau­vignon blanc, Greco bianco, Fiano, Verdeca UBA 21/A.
A csemegeszőlők: Italia, Victoria, Regina, Cardinal, Matilde mellett számos mag­ nélküli fajtát szaporítanak mint a Sultanina seedless, M. Palieri, Superior seedless, Su­graone seedless, Crimson seedless, Black pearl, Black magic, Red globe. Leggyakoribb alanyfajták: 140 Ruggieri, 1103 Paulsen, 779 Paulsen, 157.11 Coude­ rec, 34 Ecole Montpellier.


 

Forrás: