0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 10.

A must készítése és tartósítása

Régóta foglalkoztatott, hogy nagyobb mennyiségben (50 – 100 liter) tegyek el télre mustot. A kertemben termő szőlőt – amely egy kisebb, jelenleg 23 fajtából álló gyűjtemény – nem tudjuk elfogyasztani. Bort nem készítek, így a teljesebb hasznosítás érdekében 2014-ben kísérleti jelleggel, 2015-ben pedig már a korábbi tapasztalatokkal felvértezve belevágtam a must tartósításába.

Mint ismert, a tartósítás során az erjedést okozó mikroorganizmusok, jelen esetben az élesztőgombák távoltartása, elpusztítása vegyi úton, tartósítószer alkalmazásával, vagy hőkezeléssel, pasztörizálással lehetséges. Én ez utóbbi módszert választottam. Először alaposan áttanulmányoztam Dr. Mercz Árpád : A must és a bor egyszerű kezelése c. szakkönyv 131-134. oldalain leírtakat, és ezeket a szempontokat figyelembe véve, lehetőségeimet és a felszerelésemet kihasználva láttam hozzá a feladathoz. Azt eldöntöttem, hogy a vegyszeres tartósítást mellőzni fogom, inkább a hőkezelést (pasztörizálást) alkalmazom. (…)
 

Forrás: