0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 26.

Régi tokaji fajták

A Tokaji Borvidék Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet időutazásra hívta a szőlőfajták iránt érdeklődőket. Az intézet három éve létrehozott fajtagyűjteményének első termésével ismerkedhettek meg a résztvevők.

A tarcali székhelyű kutatóintézet fajtagyűjteményét 2014 áprilisában avatták föl, létrehozásának célja a régi tokaji szőlőfajták megmentése, fenntartása és bemutatása. Jelenleg 78 található a gyűjteményben, illetve a fő fajták (Furmint, Hárslevelű) számos klónja is. A telepítést követően mostanra állt be az ültetvény annyira, hogy a termést már feltétlenül szerettük volna a nyilvánosságnak is bemutatni. A bemutató valóban felért egy időutazással is, hiszen olyan szőlőfajtákkal ismerkedhettek a helyi szőlőtermelők, amelyeknek a nevét esetleg ismerték, de így együtt, egymás mellett látni, kóstolni őket, kivételes alkalom volt.
Bihari Zoltán igazgató a jelenleg engedélyezett hat tokaji szőlőfajta eredetéről beszélt. Nagyon tanulságos, hogy ezek közül négy a Furmintkörbe tartozik. Maga a Furmint Tokaj-Hegyalján született, 600-800 éve. Csak az egyik szülőjét, a Gouis blanc nevű fajtát, német nevén Heunisch-t ismerjük, amelynek valószínűsíthetően magyar gyökerei vannak. A Furmintból körülbelül 400 éve alakult ki spontán kereszteződéssel a Hárslevelű, amit aztán a Bouvier-val keresztezve 1967-ben Tarcalon hozták létre a Kabart. A Furmintot ugyancsak a Bouvier-val keresztezve Pécsen született meg 1951-ben a Zéta.
Balling Péter a kiállított több mint 50 régi szőlő közül a legjellemzőbb, vagy régen a legfontosabb szerepet betöltő fajtákról beszélt. Kiemelte a Balafánt, Bakator (kék, piros), Chasselas, Demjén, Fehér tökszőlő, gohérok (Budai, Fehér, Piros, Török, Változó), Gyöngyszőlő, Lányszőlő, Purcsin, Rakszőlő, Rózsaszőlő fajtákat. 19. századi forrásokban ezek szőlészeti és borászati értékét több alkalommal a Furmint, Hárslevelű, Sárga muskotály és Kövérszőlő fajtákét meghaladónak említik. Ezekből megismerhető a reformkori Tokaji borvidék fajgazdagsága és a szőlőelnevezések változatossága, a szinonimák sokasága. A bemutatott tételek kedvező korabeli megítélése indokot adhat ezek borvidéki újraértékelésére.
Kneip Antal az úgynevezett Tarcal sorozatot mutatta be. A keresztezéssel létrehozott 21 fajtajelöltet is megkóstolhatták a résztvevők. Mint elmondta, a Furmint és Hárslevelű fajtákat az 1960-as években keresztezték elsősorban a koraiságot adó Bouvier-val, illetve muskotályos fajtákkal és a Gohérral. Az elmúlt évtizedekben elterjedő művelésmódokon (például Royatkordon) való megfigyelésük új, értékes tapasztalatokkal szolgálhat, akár száraz bor, késői szüret vagy aszú termelése a cél.
A jól sikerült program a jövő évben újabb szőlőfajtákkal bővül, és a Furmint számos klónját is lehetőség lesz együtt kóstolni.

Forrás: