0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. március 28.

Száztizenegy éves szelídgesztenyés

Erdélyben, Hargita megye déli részén, a Kis-Homoród völgyében található Homoródkarácsonyfalva. A csodálatos fekvésű település egyik különlegessége a 111 éves szelídgesztenye-liget. A környéken egyedülálló érték a néphagyomány szerint 1905-ben jött létre, Kelemen Lajos helyi tanító kezdeményezésére. A magyar kormány támogatásával, a helyi iskolások és a lakosság összefogásával 150 dió- és 50 gesztenyefát ültettek el.

A területen jelenleg 99 dió- és 48 gesztenyefa található. A liget nemcsak kultúrtörténeti érték: elhelyezkedése, térségbeli egyedisége miatt természeti szempontból is figyelemreméltó, jelentős különlegesség. Természetvédelmi fontosságát jelzi, hogy lakója például a nálunk fokozottan védett uráli bagoly, megpillantható a kis fehérsávos lepke, és más védett értékek is találhatók a liget gazdag élővilágában. A mai határainkon belüli gesztenyésektől eltérően medve nyomaira is bukkanhatunk benne. A homoródkarácsonyfalvai gesztenyeliget a pihenésre, kikapcsolódásra vágyókat is csábítja: filagória, asztal és padok szolgálják a látogatók kényelmét, ismeretterjesztő táblákon keresztül gyarapíthatják tudásukat a gesztenyésdiósban, amit faragott szobrok tesznek egyedi hangulatúvá. A helyiek minden évben szelídgesztenye-fesztivál keretében is várják a látogatókat október első hétvégéjén.
A védetté nyilvánított terület fenntartása, szükséges helyreállítása szakmai segítséggel történik annak érdekében, hogy a jövő nemzedékek is hasznosíthassák a gesztenyés örökség nyújtotta javakat, értékeket. Az összefogás a régi szép időket idézi, hiszen a rehabilitációs munkákban, felmérésekben a helyiek mellett Székelyföld távolabbi pontjairól, Erdélyből és Magyarországról is érkeznek szakemberek, kutatók, segítve e kultúrtörténeti érték hosszú távú fennmaradását. Kutatási eredményeik pedig az egész Kárpát-medencére vonatkozólag fontosak, érdekesek lehetnek.

Forrás: