Back to top

Vályogvetés, kévekötés, nádazás

Kizárólag hagyományos építőanyagokat és építéstechnikát használnak azok, akik a Nagyapám Háza idei képzésein vesznek részt. A zsúpolás, tapasztás, padlódöngölés távolról sem valami múltba merengés, a jövő házának az alapja nem a beton, hanem a fenntarthatóság.

A Nagyapám Háza programot a Falufejlesztési Társaság hozta létre még 2012-ben, Krizsán András DLA elnöksége alatt. Tavaly óta a „Sárkollektíva” fiatal építészei és a Magyar Építőművészek Szövetsége lett a program gondozója. Ennek célja, hogy a résztvevők a nyári gyakorlatok során megismerhessék a népi építészet értékeit, a hagyományos házépítés technikáit és mesterfogásait. A jelentkező „inasok” egy-egy mester mellé kerülnek, és részt vesznek egy műemléki épület, tájház, malom vagy parasztház felújításán.

Olyan ma is hasznos népi építészeti fogásokat igyekeznek átadni nekik, melyek univerzális tudást képviselnek és tágítják a személetmódjukat. Közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a házépítés népi módszereiről, a hagyományos kőműves munkákról. A gyakorlatok során, hagyományos környezetben, élőben tanulhatják meg a régi ácsmesterség alapjait, a tetőfedés fortélyait, elsajátíthatják a vályogvetést, paticsfalak tapasztását, a zsúpfedést és a nádazást – mondja Bihari Ádám építész, a "Nagyapám Háza" képzés programfelelőse és egyik mestere.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is három Nagyapám Háza képzés lesz, melyek formája építőtábor, kaláka. Az idei helyszínek, időpontok, illetve tevékenységek a következők lesznek:

  • Magyaregregy, Pók-birtok június 19-25. Vályogtapasztás, téglapadló készítés
  • Oszkói Szőlőhegy pincesora július 1-14. Zsúptetőkészítés
  • Vácrátót, Velez-birtok július 17-23. Alapozás – falazat- és boltozatmegerősítés, padolás és lépcsőkészítés.

A táborokba minden tanulni, dolgozni vágyó érdeklődőt szívesen látnak. A jelentkezőkkel szemben semmilyen követelmény nincs. A képzés diákok számára ingyenes, a "nem diákok" pedig a munkájukkal fizetnek.

 

A kétkezi, olykor kemény munka mellett a résztvevők átélhetik a közösségben végzett munka örömét, és a szervező csapat odafigyelésének köszönhetően kemencés ételekkel, jó borokkal és egyéb élményekkel, szabadidős tevékenységekkel színesítik a táborban töltött napokat.

 

Jelentkezni, bővebb információt kérni a sarkollektiva@gmail.com címen lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Több mint 171 milliárd forint értékben támogat új beruházásokat az Agrárminisztérium

A 80%-os nemzeti kiegészítő finanszírozásnak köszönhetőn 2021-től 1300 milliárd forint értékben támogatott a kormány mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházásokat, ezen felül a napokban újabb 400 projekt részesül 171,5 milliárd forintban a Vidékfejlesztési Program keretében – jelentette be Nagy István agrárminiszter.

Átfogó kiadványt készített a NAK a hazai agrárium kihívásairól, fejlődési lehetőségeiről

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) az elmúlt hónapokban – a globális tényezőket is figyelembe véve – széles kitekintésben és részletesen is értékelte az ágazat helyzetét, fejlődési lehetőségeit, és a hatékonyságot, versenyképességet javító konkrét javaslatokat fogalmazott meg.

A város és a vidék közötti konfliktus szimbólumává vált a farkaskérdés - Lehetséges az együttélés?

A néhány évtizede kihalás szélére sodort farkasok lenyűgöző visszatérését nem mindenki fogadja egyforma örömmel Európában. Pedig részben az EU politikája által támogatott természetvédelmi kampány eredménye, mégis megosztó témává vált.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is támogatja a vidék értékeinek megőrzéséért indított európai polgári kezdeményezést

Napjainkban az Európai Unió vidéki régiói folyamatosan elveszítik lakosságuk, örökségük, értékeik, mezőgazdasághoz kötődő hagyományaik egy részét, köszönhetően például a radikális zöld szervezetek és a társadalom egy része által gerjesztett agrárium-ellenességnek. Ez veszélyeztetheti az EU mezőgazdaságát, lakosságának biztonságos élelmiszer-ellátását.

Komplex vidékfejlesztési csomag készül a kistelepülések számára

Az Agrárminisztérium a vidéki kistelepülések fejlesztése érdekében többféle támogatási lehetőséggel készül a Közös Agrárpolitika 2027-ig tartó időszakában – jelentette ki Feldman Zsolt Mosonmagyaróváron, a negyedik alkalommal megrendezett Területfejlesztők Napja szakmai konferencián.

A vidék életminőségét javítja, a gazdasági fejlődést segíti a külterületi útfejlesztés

Magyarországon az elmúlt években csaknem 2500 kilométer hosszú külterületi út újult meg a Vidékfejlesztési Program segítségével, amely hozzájárult a vidéki térségek fejlődéséhez, az ott élő emberek életminőségének javításához – fogalmazott Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára Üllés település külterületi útátadóján, csütörtökön.

Nagyon sok mindent újra kell tanulnunk

Ezt hangsúlyozta Farkas Sándor, az Agrárminisztérium miniszterhelyettese a Portfolio Agrárium 2023 című konferenciáján, Kecskeméten.

Gazdasági kiáltások az állattenyésztésben

Komoly változások várhatóak az ágazatban a klímaváltozás, az állategészségügyi kihívások, az EU új környezetvédelmi szabályai és az állattartást és az állatifehérje-fogyasztást támadó kampányok hatására. Az ágazat szereplői minden tőlük telhetőt megtesznek, hogy az állattartás nyereséges és jövedelmező maradjon, és hogy ne kényszerüljenek a termelés feladására.

Teremts jövőt vidéken!

A kultúra megőrzése, a táji örökség, a szőlőhegyek épületeinek megmentése mellett a turizmus fellendítése, a helyi termelők segítése, termékeik népszerűsítése érdekében dolgozik a Vasi Hegyhát-Rábamente Egyesület. Az egyesület mottója: „Építs házat, művelj kertet, teremts jövőt vidéken” – mondta el tudósítónknak Debreczeniné Késmárky Flóra Kata turisztikai menedzser.

Már csak néhány nap maradt a gazdálkodási napló adatainak benyújtására

Január 31-ig több mint 27 ezer termelőnek kell beadnia a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.