Back to top

Vályogvetés, kévekötés, nádazás

Kizárólag hagyományos építőanyagokat és építéstechnikát használnak azok, akik a Nagyapám Háza idei képzésein vesznek részt. A zsúpolás, tapasztás, padlódöngölés távolról sem valami múltba merengés, a jövő házának az alapja nem a beton, hanem a fenntarthatóság.

A Nagyapám Háza programot a Falufejlesztési Társaság hozta létre még 2012-ben, Krizsán András DLA elnöksége alatt. Tavaly óta a „Sárkollektíva” fiatal építészei és a Magyar Építőművészek Szövetsége lett a program gondozója. Ennek célja, hogy a résztvevők a nyári gyakorlatok során megismerhessék a népi építészet értékeit, a hagyományos házépítés technikáit és mesterfogásait. A jelentkező „inasok” egy-egy mester mellé kerülnek, és részt vesznek egy műemléki épület, tájház, malom vagy parasztház felújításán.

Olyan ma is hasznos népi építészeti fogásokat igyekeznek átadni nekik, melyek univerzális tudást képviselnek és tágítják a személetmódjukat. Közvetlen tapasztalatot gyűjthetnek a házépítés népi módszereiről, a hagyományos kőműves munkákról. A gyakorlatok során, hagyományos környezetben, élőben tanulhatják meg a régi ácsmesterség alapjait, a tetőfedés fortélyait, elsajátíthatják a vályogvetést, paticsfalak tapasztását, a zsúpfedést és a nádazást – mondja Bihari Ádám építész, a "Nagyapám Háza" képzés programfelelőse és egyik mestere.

A korábbi évekhez hasonlóan idén is három Nagyapám Háza képzés lesz, melyek formája építőtábor, kaláka. Az idei helyszínek, időpontok, illetve tevékenységek a következők lesznek:

  • Magyaregregy, Pók-birtok június 19-25. Vályogtapasztás, téglapadló készítés
  • Oszkói Szőlőhegy pincesora július 1-14. Zsúptetőkészítés
  • Vácrátót, Velez-birtok július 17-23. Alapozás – falazat- és boltozatmegerősítés, padolás és lépcsőkészítés.

A táborokba minden tanulni, dolgozni vágyó érdeklődőt szívesen látnak. A jelentkezőkkel szemben semmilyen követelmény nincs. A képzés diákok számára ingyenes, a "nem diákok" pedig a munkájukkal fizetnek.

 

A kétkezi, olykor kemény munka mellett a résztvevők átélhetik a közösségben végzett munka örömét, és a szervező csapat odafigyelésének köszönhetően kemencés ételekkel, jó borokkal és egyéb élményekkel, szabadidős tevékenységekkel színesítik a táborban töltött napokat.

 

Jelentkezni, bővebb információt kérni a sarkollektiva@gmail.com címen lehet.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Már csak néhány nap maradt a gazdálkodási napló adatainak benyújtására

Január 31-ig több mint 27 ezer termelőnek kell beadnia a gazdálkodási napló egyes adatait (web-GN) a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (NÉBIH) felé. A határidő jogvesztő, az adatszolgáltatási kötelezettség elmulasztása akár a támogatás 30 százalékának levonásával is járhat. A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara falugazdászai segítséget nyújtanak a web-GN benyújtásában.

Most mindenkinek nagyon be kell osztani a forintjait

A kiskereskedelmet sújtó nehézségek, az energiaáremelkedés és az infláció miatt összesen 4,5 milliárd forintos rendkívüli segítséget nyújt a kormány a mikrovállalkozásban működő hentesüzleteknek. A tárca tervei szerint több, mint ezer hentesüzlet részesülhet a boltonként akár 3 millió forint támogatásban.

Csütörtöktől indul a vidéki kisboltoknak kiírt pályázat

Csütörtöktől pályázhatnak a falusi kisboltok működési költségeik támogatására - közölte a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos szerdán az MTI-vel.

Mezőgazdasági pályázatfigyelő - 2. hét

Összesen 4,5 milliárd forinttal támogatja a mikró vállalkozásban működő hentesüzleteket a kormány. A pályázati kiírás megjelenése január elején várható.

A magyar agrártámogatások a jövőben is kiszámíthatóak lesznek

A magyar agrártámogatások a jövőben is kiszámíthatóak lesznek, és támaszt nyújtanak a gazdáknak a nehezebb gazdasági körülmények között is – mondta közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.

Sok tekintetben tanulóév lesz a következő esztendő

Becslések szerint az idei aszályos nyár miatt a mezőgazdasági kibocsátás körülbelül 30 százaléka veszett oda, a gazdasági kár 500, pesszimistább vélemények szerint 800-1000 milliárd forint is lehet. „Az biztos, hogy emberemlékezet óta nem látott komoly problémákkal szembesültünk az idén, például az aszályos nyár miatt az előzetes adatok szerint a mezőgazdasági kibocsátás körülbelül egyötöde veszett oda.” – nyilatkozta lapunknak Feldman Zsolt.

Folyamatosan érkeznek a támogatások a gazdákhoz

A Vidékfejlesztési Program keretében ebben az évben csaknem 400 milliárd forint támogatást fizettek ki a gazdáknak – közölte Nagy István agrárminiszter.

Online elérhető Magyarország elfogadott Közös Agrárpolitika Stratégia Terve

A 2022-es év nagy sikere, hogy november 7-én az Európai Bizottság elfogadta Magyarország KAP stratégiai tervét, mely történelmi lehetőséget jelent a magyar vidék és agrárium számára. Az elfogadott stratégiai dokumentum elérhető letölthető formátumban a kormányzati honlapon.

Hárman részesültek Károlyi Sándor-díjban

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) országos küldöttgyűlését december 13-án tartották, Gödöllőn. A rendezvényen ismertették: Előházi Irén, Patkós Lajos és Szabó Mária Eszter Károlyi Sándor-díjban részesült.

Januárban indul a Településfásítási Program harmadik üteme

A Program folytatásában ismét a 10 ezer fő lélekszámúnál kisebb, magyarországi települések igényelhetnek fákat. 10 000 db sorfa áll majd rendelkezésére, amiből 2000 darabot a 2023 tavaszi, 8000 darabot pedig az őszi ültetési időszakban szállítanak ki - közölte közösségi oldalán Nagy István agrárminiszter.