Back to top

Az összevont tenyésztési nagydíj tulajdonosa: Abaúji Papp Charolais Kft

A Magyar Állattenyésztők Szövetsége a XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok összevont tenyésztési nagydíját az Abaúji Papp Charolais Kft-nek ítélte. Ez a gazdaság szerepelt a legeredményesebben a kiállításon. Tenyészállataik négy első, két második és három harmadik helyezést értek el kategóriájukban, és a charolais fajta összetett győztese is a család törzstenyészetéből került ki.

.A fajtagyőztes tehenet a gazdaságot vezető tulajdonos felesége, Papp Sándorné vezette fel, aki igen büszkén mesélt a Homrogd-Diczházán lévő törzstenyészetükről. Állományuk jelenleg a szaporulattal együtt megközelíti a 850 egyedet. Volt tehát miből válogatni a kiállítás előtt.

- A charolais nyugodt vérmérsékletű állat, de ahhoz, hogy egy showbírálaton úgy mutassák meg magukat, ahogy az a legelőnyösebb, sokat kell dolgozni – mondja Papp Sándorné. Nálunk már februárban elkezdődik a kiállításra szánt marhák válogatása, majd hat héttel a bemutató előtt szűkítjük a keretet. Ettől kezdve két dolgozónk csak a kiválasztott jószágokkal foglalkozik.

 

A XXIV. Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napok legeredményesebb tenyésztőjét, az Abaúji Papp Charolais Kft.-t Papp Sándorné képviselte a kiállításon.
Fotó: Kerepesi Katalin

Idő, türelem és szaktudás kell ahhoz, hogy az emberekhez nem nagyon szokott állatokat megtanítsák úgy viselkedni, ahogy azt a felvezetés során látjuk.

Az indulás előtt aztán még egyszer tüzetesen megvizsgáljuk, milyen formát mutatnak az állatok, hogy alakult az ízmoltságuk, változott-e a lábuk, stb. Amíg a jelentkezést le nem adjuk arról, hogy a különböző kategóriákba, melyik tenyészállatot nevezzük, addig még van lehetőségünk a változtatásra. Mi mindegyik kategóriába két állatot indítottunk, hogy ha esetleg valami baj történik, legyen tartalékban egy másik. Ez persze nem csak biztonságot jelentett a számukra, hanem dupla annyi munkát is. Hódmezővásárhelyre ezúttal 14 állatot hoztunk, 12 felnőtt marhát és két kisborjút – tette hozzá.

Papp Sándorné azt mondja, a jelenlegi állományuk már nem növelhető, a rendelkezésükre álló terület nagyjából ennyi állat ellátására elegendő. Legelőik a Cserehát domboldalain fekszenek, a meredek, kemény, agyagos talaj edzetté teszi az állataikat. A gazdaságukban a férje feladata a növénytermesztés megszervezése és irányítása, ő pedig az állatokért felel. Állományuk kizárólag tiszta vérű egyedekből áll. Francia genetikát alkalmaznak, rendszeresen vásárolnak tenyészbikákat, illetve szaporítóanyagot Franciaországból. Főként tenyészbika-előállítással foglalkoznak, ezeket értékesítik. Most is száz tenyészbikát állítottak be, ebből a kiállítás előtt már negyvenet lebíráltak, a következő hatvan ezt követően kerül sorra.

 

A Papp házaspár a fajtagyőztes tehénnel, Sportszeletessel

 

Munkájuk eredményességét már sok díj bizonyítja, ezúttal is büszkén térhettek haza Hódmezővásárhelyről. Az övék lett az összevont tenyésztési nagydíj, és a fajta győztesének járó stólát is a Papp Sándorné által felvezetett charolais tehénre terítették a francia bírák. A család kedvenc jószága nem csak harmonikus külsejével, nagyon jó anyai tulajdonságaival és testfelépítésével tűnt ki a mezőnyből, de a neve sem mondható éppen átlagosnak.

- Sportszeletesnek neveztük el – meséli mosolyogva. Az egyik délután, amikor kimentem a tanyára, és ahogy odaültem a karámhoz nézni az állatokat, kibontottam egy Sport szeletet. Ez a tehén, aki akkor még persze kisborjú volt, odajött hozzám, és gyakorlatilag „kinézte” a kezemből a csokoládét. Végül odanyújtottam neki a felét, ő pedig az utolsó morzsáig elnyalogatta a tenyeremből. Kiderült, ő is szereti a csokit, nemcsak én. Vicces nevét ezért kapta - teszi hozzá a büszke gazda.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

A többször újra felfedezett madár

Az arák jelenleg legritkább faja a többször eltűnt, majd újra felfedezett madár, a spix ara (Cyanopsitta spixii). Leírása nem sokkal az európaiak megérkezése után egy portugál természettudományos műben már megjelent. Úgy a vadonélő példányok, mint a fogságban tenyésztettek története nagyon érdekes.

Kiállítás a kisállattenyésztés jövőjéért

A Magyar Galamb- és Kisállattenyésztők Országos Szövetsége, illetve az Agrármarketing Centrum által a Hungexpón megrendezett Nemzeti galamb-, baromfi-, nyúl- és díszmadár kiállítás november 29-től december 1-jéig várja a szakmabelieket, tenyésztőket és az érdeklődő közönséget.

Aberdeen Angus-tenyészállomást avattak

Október végén a Erdélyben, Maros megyei Gyulakuta községhez tartozó Csöbön felavatták az ország első Aberdeen Angus húshasznú szarvasmarhát nemesítő központját, amit az Aberdeen Angus Románia egyesület hozott létre és működtet. Az egyesület felvásárolt egy használaton kívüli fejőstehénfarmot, amit 150 ezer eurós saját beruházás keretében új rendeltetésének megfelelően átalakított.

Számos tévhit övezi a húsmarhatenyésztést és a marhahúsfogyasztást

Tévhit, hogy 15 ezer liter vízre van szükség egy kilogramm marhahús előállításához, és az sem bizonyítható minden kétséget kizáróan, hogy a vöröshúsfogyasztás növeli a rákos betegségek kialakulásának kockázatát. Mi több, a hús az emberi szervezet számára nélkülözhetetlen vitaminokat és ásványi anyagokat tartalmaz, ezért fogyasztása egyértelműen indokolt.

A baromfi- és húsmarha-támogatások javítják az agrárium teljesítményét

A baromfi ágazat és a húsmarha támogatási keretösszegének emelése amellett, hogy a gazdálkodók számára plusz forintokat jelent, jó befektetés is, hiszen javítja az agrárium teljesítményét és exportteljesítményét - mondta Feldman Zsolt, az agrártárca mezőgazdaságért felelős államtitkára hétfőn az M1 aktuális csatornának.

Valósággá vált a cowboyok világa hazánkban

Ha az gondoljuk, hogy a western világának alkonyával eltűntek a Vadnyugat lovai a napi használatból, tévedünk. Nem is kell messzire utaznunk, ha látni akarjuk, hogy miként lehet lasszóval befogni, terelni a pusztában szabadon élő marhát.

Húsmarha szeminárium Gödöllőn - ezúttal is a gyakorlatra koncentrálva

Október végén ismét megrendezte az Állattenyésztési Teljesítményvizsgáló Kft. Gödöllőn a húsmarha szemináriumot. S noha az összes húsmarhával foglalkozó szervezet és egyesület is ezekben a hetekben tartotta meg saját konferenciáit, ráadásul ilyenkorra esik a gazdák egyik legfontosabb feladata, a borjúválasztás is, az érdeklődés hiányára ezúttal sem panaszkodhattak a szervezők.

A népszerű horvát bika hihetetlen szökése

Jerry, a horvát bika nem akar vágóhídon meghalni. Kétszer is elszökött a dalmáciai hegyekbe. Az ország a szívébe zárta, és szurkolnak, hogy megmeneküljön.

Költséghatékony, de nem egyszerű: legeltetés Szent Mihály-napján túl

A takarmányozási költségek csökkentése nagymértékben hozzájárul gazdaságunk eredményességéhez. Húsmarhatartás esetében erre az egyik ilyen lehetőség a legeltetési időszak növelése, ami egyébként az egyéb tartási költségek csökkenéséhez is vezethet.

Vágóhíd vezet a nyugati piacra? - Exportunk csak élőállatból áll

Közép európai marhavágóhíd megépítése, hazai húsmarha tartó szervezetek összefogása, öntözött területek növelése, valamint a gazdák végrendelet írása is a versenyképesség növelés eszköze lehet. Mindezeket Nagy István agárminiszter vetette fel a Magyar Charolais Tenyésztők Egyesületének regionális szakmai napján Bekecsen.