Back to top

Másodszor is Hungrana gazdakonferencia

Idén másodszor rendezték meg a Hungrana gazdakonferenciáját Székesfehérváron, ahol a kukoricafeldolgozó partnerei szakmai előadásokat hallgathattak meg.

A Hungrana több mint egy cég, hiszen a vállalat Európa legnagyobb kukoricafeldolgozója, valamint a hazai élelmiszergazdaság egyik legnagyobb szereplője is egyben – jelentette ki a második Hungrana gazdakonferencián Reng Zoltán. A cég vezérigazgatója a vállalat által második alkalommal megrendezett nagyszabású eseményen beszélt erről szerdán Székesfehérváron.

 

Hungrana gazdakonferencia
Hungrana gazdakonferencia
Fotó: Zsoldos Alexandra

 

Hozzátette: a cég azzal, hogy évi 1,15 millió tonna kukoricát dolgoz fel, nagyon komoly mezőgazdasági szereplő, ám a Hungranának az élelmiszeripar, az energia, sőt a vidékfejlesztés területén is fontos szerepe van. Mint elmondta: olyan vállalatról van szó, amely mintegy 340 embernek közvetlenül, és hozzávetőleg tízszer ennyinek közvetetten ad munkát. A Hungrana ráadásul hosszú távra tervez, évtizedek múlva is itt lesz, és emiatt partnerei hosszútávon számíthatnak tevékenységére – fejtette ki a vezérigazgató. Az esemény hátralévő részében a kukoricafeldolgozó partnerei szakmai előadásokat hallgathattak meg. 

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

KSH: júniusban tovább gyorsult a mezőgazdasági termelői árak emelkedése

Júniusban a mezőgazdasági termelői árak átlagosan 10,5 százalékkal haladták meg az egy évvel korábbiakat. A növénytermesztési és kertészeti termékek éves áremelkedése a májusi 3,5 százalékról 10,6 százalékra ugrott, az élőállatok és állati termékeké 10,8 százalékról alig észrevehetően 10,1 százalékra változott - derül ki a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) honlapján kedden megjelent adatokból.

A finnek is jó gabonatermést várnak

A száraz időnek köszönhetően a finn gazdák is megkezdhették az aratást. A korábbi csapadékosabb időjárás miatt várhatóan a kora tavaszi vetésű gabonák, illetve a zöldség, gyümölcs és olajos magvak hozama kisebb lesz.

Két hétig készült az összetartozást szimbolizáló aratókoszorú

A magyar gazdatársadalom összefogását, egyszersmind a magyarság összetartozását is szimbolizálja az az aratókoszorú, amelyet a "Magyarok Kenyere – 15 millió búzaszem" program keretében adtak át a Szent István Bazilikában.

Német minőség a mezőgazdaságban

Nem a szokásos kukorica fajtabemutatóval várta Muronyban a gazdákat a KWS Magyarország Kft. A cég szakemberei a klímaváltozás tükrében vizsgálták meg a kukoricahibridek alkalmazkodó képességét.

Hagyományaink őrzése fontos az agráriumban is

A mezőgazdasági élet feltételeit, ritmusát a gabonatermesztéshez kapcsolódó munkák adják, mindehhez párosul a vidéki ember szorgalma, amely a hagyományaihoz, szokásaihoz történő ragaszkodását tükrözi – hangsúlyozta Farkas Sándor miniszterhelyettes a IX. Székkutasi Hagyományőrző Szántóversenyen.

FAO: júliusban is csökkentek a világpiaci élelmiszerárak

Júliusban is csökkentek a világpiaci élelmiszerárak, főleg egyes gabonafélék és tejtermékek árának mérséklődésére.

Helyzetkép a nyári mezőgazdasági munkákról

A kalászosok teljes termőterületének 55,7 százalékáról 4 millió tonna gabonát takarítottak be 2019. július 16-ig. Az őszibarack csaknem 9 tonna hektáronkénti termésátlaga háromszorosa volt a tavalyinak, míg a meggyé 15 százalékkal maradt el a 2018-as termésátlagtól - derül ki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK)-Agrárgazdasági Kutató Intézet (AKI) honlapján közzétett adatokból.

Őszi káposztarepcére is készül ajánlati fajtalista

Bekerült a posztregisztrációs kísérleti programba a második legfontosabb olajnövény, az őszi káposztarepce is, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara pedig a jogszabályi felhatalmazás szerint a vizsgálati eredmények alapján 2020-ra ajánlati fajtalistát szeretne összeállítani. Ennek legfőbb célja, hogy a termelők támpontot kapjanak a fajtaválasztáshoz.

Időjárás: a kukorica "örül" legjobban az esőnek

A júliusban mindinkább fokozódó csapadékhiány a kalászosok aratására kedvezett, de a kapásnövények számára egyre kritikusabbá vált. A pénteken, szinte az utolsó pillanatban érkezett csapadékosabb idő országszerte hozott esőt. A kukorica és a napraforgó ezt az esőt nagyon meg fogja hálálni, hiszen a szemképződés fenológiai fázisa előtt sokfelé feltöltődött a talajban a vízkészlet.

Tönkremennek a francia gazdák, ha nem kapják meg előbb az EU-s támogatást

Franciaország arra kéri az Európai Bizottságot, hogy hozza előre a több mint 1 milliárd eurós KAP támogatások kifizetését, mivel a francia gazdákat idén is a csőd szélére sodorja az aszály.