Back to top

Úttörők a zöldség kertészetben

A nagy múltú szentesi Árpád Agrár Zrt. nem csak hazánkban, hanem Európa más tájain is ismertté vált az elmúlt több, mint fél évszázad alatt. Még ha a vállalat neve nem is mindenki számára ismert, termékeit egészen biztosan fogyasztotta már legyen szó paprikáról, paradicsomról vagy uborkáról. Hódmezővásárhelyen a palántanevelő üzletáguk mutatkozott be a múlt heti kiállításon.

A 24. alkalommal megrendezett Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazdasági Napokon nemcsak a tenyészállatok tartottak számot a látogatók érdeklődésére, várták az érdeklődőket az Árpád-Agrár Zrt. standjánál is. A látogatók megismerkedhettek a vállalat innovatív mezőgazdasági technológiáival, egyebek között a palánta előállítás terén is. A standon be is mutatták a portékát: paprika és paradicsom palánták sorakoztak, illetve a friss paprika, paradicsom és kígyóuborka is.

A termálvíz kertészeti célú hasznosításának technológiáját az Árpád-Agrár Zrt. honosította meg és terjesztette a szentesi térség kertészeteiben. Jelenleg 20 fúrt kúttal rendelkeznek, de a közeljövőben tervezik a huszonegyedik kút fúrását is. Magyarországon alulértékelt a technológia és nem teljes körűen kihasználtak a termálvíz kertészeti hasznosítási lehetőségei, pedig az ágazat számára jelentős fejlődést jelentene - mondta a Kertészet és Szőlészetnek az Év Agráremberének választott Csikai Miklós, az Árpád-Agrár Zrt. elnök-vezérigazgatója.

 Az integrált termesztés technológia elkötelezett hívei, a zárt termesztő berendezésekben kizárólag biológiai növényvédelmet alkalmaznak. Az Árpád-Agrár Zrt. az elmúlt 25 esztendőben folyamatosan segítette a hazai biológiai növényvédelem fejlődését. 

A gazdaság 20 hektáron fehér étkezési paprikát termel, 3 hektáron csípős étkezési paprikát, mintegy 4,5 hektáros területen pedig paradicsomot. A kiállításra a jó minőségű palánta kínálatukkal érkeztek, ezt az ágazatot a térségben fellépő igény hívta életre.  A palántákat elsősorban belföldi értékesítésre szánják, a tavalyi évben 960-970 partnernek értékesítettek közel 25 millió darabot. 

 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Termeljük meg a pizzafeltétet!

Az articsókát mi leginkább pizzafeltétként ismerjük, de az olasz és a spanyol konyhában többféle változatban is készítik. Húspótló zöldségként is tálalják, és számos gyógyhatása is ismert. Érdemes közelebbi kapcsolatot kialakítani vele.

Elszálltak az árak a cseheknél is

Csehországban tovább drágultak a zöldségek és a gyümölcsök, és a mezőgazdasági termelők nem sok jót ígérnek a jövőre vonatkozóan. Egyes déligyümölcsök olcsóbbak a hagyományos termékeknél.

A sok eső növeli a növényvédelmi kiadásokat

A gyümölcsösökben néhány ezer hektáron okozott károkat a hétvégi vihar, a jelentősebb zöldségtermesztő körzetekben azonban szerencsére kisebb mértékben pusztított.

Szabadföldi zöldségkultúrák károsítói

Sajnos, az idei nyarunk időjárása is rendkívül szeszélyesnek ígérkezik, ami megviseli és legyengíti a növényeket, lehetővé téve a kórokozók járványszerű terjedését. Ezért fokozottan figyeljünk a növényvédelemre. A teljesség igénye nélkül, a főbb szabadföldi kultúrákra legnagyobb veszélyt jelentő károsítókra hívjuk fel a figyelmet.

Eper reggelire

A klímaváltozás, a kézimunkaerő hiánya, a fogyasztók elvárása alaposan átalakította a hazai szamóca termesztést. Az elmúlt évben nem volt kedvező piaci helyzet, éppen ezért idén jó szezont vártak. Aztán jött a tavasz és nem érkezett meg vele a csapadék, amikor pedig elkezdett esni, hirtelen és nagyon sok lett a víz.

Így lehet bevetni a szamuráj darazsat a poloskák ellen

Az Oregoni Állami Egyetem tudósai azt vizsgálták, miképpen használható a parazita darázs szabadföldi körülmények között. Az apró rovar azonban igen érzékenynek bizonyult az általánosan elterjedt rovarölő-szerekre.

Meggypiaci latolgatás

Az idén az első termésbecslés szerint 30-40 százalékkal kevesebb meggy terem nálunk, mint tavaly. A tavaszi fagyok még virágzás előtt érték a kerteket, de a hideg károsította a termőt, sok virág nem tudott megtermékenyülni emiatt. A virágzás alatt nagy volt a szárazság és kevés méh járt a gyümölcsösökben, ami tovább rontotta a megporzást.

Növényvédelmi előrejelzés – Támadnak a poloskák

Nagy kárt tesz a cseresznyében és a meggyben a monília, a késői érésű fajták még menthetők, de nagy a kihívás. Az almamoly egyelőre gyérebben rajzik, viszont van vértetű, varasodás és lisztharmat, sőt tűzelhalás is. A meleg időben általános támadásba lendültek a poloskák, most főleg a bogyósgyümölcsökön látni belőlük sokat. A virágzó szőlőt is számos betegség ellen kell védeni.

Levéltetvek a kajszibarackfákon

Az időjárás melegedésével a levéltetvek is megjelentek a gyümölcsfákon. A kajsziban a levéltetvek közül a valódi levéltetvek családjába tartozó zöld őszibarack-levéltetű és a hamvas őszibarack-levéltetű esetenkénti előfordulására számíthatunk, de ellenük általában nincs szükség külön védekezésre.

Európára is kihat a marokkói szamóca helyzet

Marokkóban a szamócaföldeken a kedvezőtlen időjárási körülmények akadályozták a virágok és a gyümölcsök fejlődését, ami kihatott a mennyiségre és a minőségre is.