0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2025. szeptember 3.

Egyre gyakrabban grillezünk

A nyár beköszöntével egyre gyakoribbá válik, hogy a magyar fogyasztók grilleznek otthonaikban. Ez azzal is magyarázható, hogy a keresetek nőnek, a gyártók minőségi, egyre szélesebb grilltermék-kínálattal szolgálják ki a vásárlókat.

Napjainkban a grillezés során leggyakrabban még mindig a különböző húsféléké a főszerep, de emellett egyre gyakrabban sütünk különféle zöldségeket, és a sajtok aránya is egyre nő. Mindez az új táplálkozási irányzatokkal magyarázható, s azzal, hogy a gyártók is egyre több kreatív terméket dobnak piacra.

A grillkolbászok számítanak a legkeresettebbnek, mellettük az előre pácolt húsok kerülnek leggyakrabban a vásárlók kosaraiba, bár ezek mennyisége is elmarad a kívánatostól – van még hová fejlődni…

A húsok iránti keresletnövekedés egyik mozgatórugója az áfacsökkentés lehet. Az áfa mérséklésének célja leginkább a piac tisztítása volt, de a sertéshús esetében egy ideig a fogyasztói árak is mérséklődtek. Azonban a nemzetközi, főként a német húspiaci árak növekedése, az orosz embargó okozta olcsóbb raktárkészletek kiapadása, valamint a minimábér és a garantált bérminimum emelése után a vásárlói előny folyamatosan apadt. A baromfihús áfájának csökkentése kapcsán is tapasztalható volt, hogy kedvezőbbek lettek a fogyasztói árak.

Nem szabad azonban a nyers húsnál megállni: az intézkedést tovább kell vinni, és a feldolgozott termékekre is ki kell terjeszteni – mondta Csorbai Attila, a Baromfi Termék Tanács elnöke a grillszezonra időzített sajtótájékoztatón. A Nemzeti Agrárkamara által szervezett rendezvény a Baromfi Termék Tanács, a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, a Vágóállat és Hús Szakmaközi Szervezet és Terméktanács, valamint a Magyar Akvakultúra és Halászati Szakmaközi Szervezet részvételével zajlott.

A vásárló ugyanis jelenleg lényeges árkülönbözetet tapasztalhat, ami abból adódik, hogy egyes termékek áfakulcsa eltérő: a nyers húsokat 5 százalék, míg más húsokat, készítményeket 27 százalék áfa terhel, emelte ki beszédében Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

A sajtótájékoztatón megtudhattuk azt is, hogy a feldolgozott élelmiszerek minőségi változása a szigorodó élelmiszerkönyvi előírásokkal megkezdődött, amely az áfacsökkentés kiterjesztésével együttesen kedvező hatást gyakorolhat a hazai vásárlók élelmiszer-fogyasztási szokásaira, elégedettségére.

Forrás: magyarmezogazdasag.hu