Back to top

Eredményesen zárult a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok

A házigazda Kaposvári Egyetem és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. immár 11. alkalommal rendezte meg a Kaposvári Állattenyésztési Napokat. Idén Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter nyitotta meg a kiállítást, és felavatták Kozma Ferenc szobrát is. A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok legfontosabb számai: 200 kiállító, 20 ezer látogató, ezer tenyészállat és négy szakmai konferencia.

Minden év szeptemberében a magyar állattenyésztés színe-java Kaposvárra érkezik. Az elmúlt években folyamatosan fejlődő kiállítás már bebizonyította, hogy nemcsak a Dunántúlon, hanem országosan is meghatározó állattenyésztési rendezvény. A számos szakmai és közönségprogram idén több mint 20 ezer látogatót vonzott a Pannon Lovasakadémia területére, ahol több infrastrukturális fejlesztés történt: megújult a tejelőpavilon, új, fedett bokszokban helyezhették el a lovakat, és új helyszínre került a vadas bemutató is.

A Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében tartották a Húsmarha-tenyésztési Fórumot, a XXIV. Szent Mihály-napi Juhtenyésztési Fórumot és az Állattartás Gépesítése című konferenciát. Idén is várták Kaposváron a takarmányozási szakembereket, hiszen ismét megrendezték a 25 éves jubileumát ünneplő Nemzetközi Takarmányozási Szimpóziumot, amelynek témája ezúttal „Az alternatív fehérjeforrások felhasználási lehetősége és azok kockázatai az intenzív takarmányozásban” volt.

E szakmai rendezvényeken több, mint 500 szakember regisztrált.

A kiállítás nyitónapján került sor a Felsőoktatási Intézmények gazdászversenyének döntőjére. Az abszolút győztes a Debreceni Egyetem csapata lett, amelynek tagjai Balogh Tamás, Czoller Rebeka és Mészáros Barna Péter voltak. Így ők vihették el a Földművelésügyi Minisztérium fődíját, egy külföldi kiállításon való részvétel lehetőségét.

Már nyolcadszor volt a kiállítás társrendezvénye a Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Napok, amely minden évben egyedi színfoltja az eseménynek. Neszményi Zsolt kormánymegbízott Somogy megye vadászati értékeit hangsúlyozta megnyitójában, a résztvevők pedig a lőtt vad tiszteletére tartott Hubertus-misén is részt vehettek. Kemény Dénes, a főzőverseny zsűrijének elnöke értékelésében a verseny dinamikus fejlődéséről és a gasztronómiai kultúrában betöltött szerepéről beszélt. A 13 főzőcsapat közül idén a Somogy Megyei Vadász Szövetség Tökös Ötös csapata győzött, a különdíjat pedig a Somogy Megyei Vadászhölgyek Klubja kapta.

Idén először illesztették a II. Magyar Lótenyésztési Napokat is a Kaposvári Állattenyésztési Napok keretei közé. A történelmi lófajtáink népszerűsítésére szolgáló rendezvényen több mint 200 ló és közel 500 lovas vett részt.

Az MLOSZ-kupa kettes fogathajtó versenyének 32 fogata közül Szabó Rolandé lett a győztes. A 130 centiméteres magyar ló kupa kétfordulós versenyszám volt, és a két pálya eredménye alapján, gyors és dupla nullás, hibabiztos lovaglással Kotroczó Róbert győzött. Ő bizonyult a legjobbnak a természetes akadályokkal tarkított 120 centiméteres derby versenyszámban is. A fiatal lovas kategóriában a díjugratást Szőlősi Gréta nyerte, a fiatal ló kategóriában pedig Gulyás Benedek remekelt Furioso-27 Mendel lovával.

A fedeles lovardában tartott közönségprogramok között volt ménparádé, magyar hidegvérű lovak fogatbemutatója, huculpóló, rönkhúzási bemutató és lovastorna is. Ugyanitt Kappel Edit szabadon idomító és az állami ménesek fogatkarusszel-bemutatóját is élvezhették a nézők.

A kiállítás közönségprogramjában idén is látható volt a több mint százéves tradícióval rendelkező, rendkívül látványos Stihl® Timbersports® Series fakitermelő bemutató.

A gyerekek nagy örömére idén is volt Gazdaudvar, ahol krumplit ültethettek, veteményezhettek, állatokat etethettek, és kis időre belemerülhettek a vidéki életbe. A nyuszisimogató, a pónis lovagoltatás, a játszóház és a családi nap is élvezetes időtöltést nyújtott a kicsiknek.

A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napokon a kulturális programok részeként fellépett a Somogy Néptáncegyüttes, a Juhos együttes, a Zselic Táncegyüttes és a Somogyi Aprók. A Kaposvári Egyetem diákjai saját művészeti előadással szórakoztatták a közönséget, a pedagógiai kar pedig tehetség-tanácsadást is adott a színes családi nap keretében.

Egy állattenyésztési kiállításon nem maradhattak el a tenyészállat-show-bírálatok, a fajtabemutatók, a fejési és nyírási bemutatók vagy a felvezetők ügyességi versenye sem. Ez utóbbin 16-an álltak rajthoz, és az első helyezett Kollár Károly lett, a Borjádi Mezőgazdasági Zrt. műszakvezetője.

A gyerekek tejfogyasztásának ösztönzésére a Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács különleges tejkamiont hozott a kiállításra, amelyben az érdeklődő gyerekek megtudhatták, hogyan termelik és kezelik és dolgozzák fel a tejet, valamint megtudhatták, hogy mi fán teremnek a tej beltartalmi és egészségügyi értékei. Az akció célja az volt, hogy a fiatalok megismerjék a kiváló magyar tejtermékeket, és felnőttként is azokat keressék.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Kétszer indult, kétszer nyert

Az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon tenyésztési nagydíjat nyerni, rangos elismerésnek számít. Mozsgai József húsmarhatenyésztő tavaly szánta rá magát először, hogy megméretteti legszebb bikáját, Pullót, és nyert vele. Az idén ismét őt nevezte a bírálatra, és megint elhozta a legjobbnak járó trófeát. De vajon díjazza-e a piac a kiváló tenyésztői munkát – kérdeztük tőle.

Kaposváron is népszerűek voltak a magyar óriásnyulak

Idén hagyományteremtő szándékkal magyar óriásnyúl showbírálatot láthattunk a Kaposvári Állattenyésztési Napokon (KÁN), ahová 16 nyúllal neveztek hazánk több kiemelkedő tenyészetéből is.

Elismert tenyésztők

A XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok második napján, szombaton adták át a bemutatott húsmarhákért és lovakért járó tenyésztési díjakat, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal és a szervező Magyar Mezőgazdaság Kft. különdíját.

Országos tanévnyitó – a KÁN „égisze” alatt

Nem kell félteni az ágazat jövőjét, amíg ilyen iskolái, elkötelezett tanárai és tenni akaró diákjai vannak – hangoztatta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter az Agrárszakképző Iskolák Országos Tanévnyitó ünnepségén, melynek a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakgimnázium, Szakközépiskola adott otthont.

Tehetség-tanácsadással bővült a családi nap

Immár hagyomány, hogy családi nap keretében játszóház működik a Kaposvári Állattenyésztési Napokon. Ezt idén is a Kaposvári Egyetem Pedagógiai Karának dolgozói és hallgatói működtették vasárnap, ahová nemcsak a gyerekeket, hanem a szülőket is nagy szeretettel várták. Sőt, idén tehetség-tanácsadással bővült a program.

„Divatfrizurás” tehenek a KÁN-on

Nem múlnak el úgy Kaposvári Állattenyésztési Napok, hogy ne lehetnének az érdeklődők részesei holstein fríz nyírási és fejési bemutatóknak. Így idén is láthattuk, s még a kulisszatitkokba is bepillantást nyerhettünk, hogyan is készítik föl a showbírálatokra a derék tejelő marhákat.

A Kaposvári Egyetem hosszú távon számol a KÁN-nal

Nagy jelentőséget tulajdonít a Kaposvári Állattenyésztési Napoknak Borbás Zoltán, a Kaposvári Egyetem kancellárja. Mint kiemelte, az intézményről olyan pozitív képet mutat, amire másként nem lenne módjuk. Az egyetem révén rendelkezésre áll a páratlan infrastruktúra, fedett csarnokrendszer, nagy fedeles lovarda, ami bármilyen időjárási viszonyok között is lehetővé teszi a zavartalan lebonyolítást.

Eredményesebb az oktatás szövetségben a gyakorlattal

„Napjainkban a szakközépiskolákból kikerülő diákok szakmai alapképzettsége magasabb, míg általános alapképzettségükkel a gimnáziumokból érkezők rendelkeznek előnnyel a felsőoktatásban”- fogalmazta meg véleményét Torma Sándor, a kaposvári Móricz Zsigmond Mezőgazdasági Szakképző Iskola igazgatója.

A favágás gigászai Kaposváron (videóval)

Kiváló hangulat, szurkolók ezrei, a fejszék csattogása és motorfűrészek zúgása. Ez a STIHL Timbersports bemutató, amelyet – akárcsak Kaposváron – a világ minden szegletében nagy figyelem kísér. Nem más, mint a nemzetközi fakitermelő versenysorozat elnevezése, a sportág elitosztálya, nem indokolatlanul: a versenyeken a legjobbak mérik össze tudásukat.

Idén is páratlan finomságok születtek a vadfőzőversenyen

Nagy sikerrel, rengeteg látogató érdeklődése mellett zajlott le a 8. Vadgazdálkodási és Vadgasztronómiai Nap, amelyet a XI. Kaposvári Állattenyésztési Napok keretében rendeztek meg.