Back to top

Kampány az ázsiai lódarázs ellen

Az ázsiai lódarázs főként méhekkel, illetve zengőlegyekkel, poszméhekkel táplálkozik, ezért elterjedése különösen káros következményekkel járna. A brit hatóságok most úgy döntöttek, hogy a lakosság tájékoztatásával és segítségével fellépnek az ázsiai lódarázs (Vespa velutina nigrothorax) ellen. Az ázsiai lódarázs felbukkanása Magyarországon is várható.

Mióta az ázsiai lódarázs 2004-ben egy kínai kerámiaszállítmánnyal Franciországba került, sikeresen eljutott Olaszországba, Spanyolországba, Portugáliába, Svájcba, Németországba, Belgiumba és legújabban Nagy Britanniába.

Franciaországban már 8 éve fellépnek ellene, hogy terjedését megállítsák, illetve lelassítsák.

Tavaly Gloucestershire-ben, Nagy Britanniában  találtak egy fészket, melyet sikeresen megsemmisítettek . A kutatással foglalkozó csapat azonban úgy véli, további invázió várható, melyet a lakosság és a méhészek tájékoztatásával és segítségével lelassíthatnak. Ebből a célból egy applikációt fejlesztettek ki, hogy az ázsiai lódarázs felismerését könnyebbé tegyék.

 

ázsiai lódarázs
Fotó: Wikimedia commons

Mivel számos darázsfaj az Európai Unióban illetve Nagy Britanniában védettnek számít, fontos, hogy a lakosság és a méhészek felismerjék a szóban forgó lódarazsat és annak megjelenését az illetékes hatóságoknak jelentsék.

A dolgozók nagyjából 3 centiméteresek. A Vespa velutina nigrithorax sárga mintás, szárnyai sötétek, tora fekete, potroha feketés-sötétes árnyalatú. A potrohon egy narancssárga színű gyűrű található. a lábai sárgásak. Bár Magyarországon még nem találtak fészket, de megjelenése bármikor előfordulhat.

A darázsapplikáció androidra, innen tölthető le.

Forrás: 
gov.uk alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (3. rész)

Egy tavaszi atkakezelési protokoll: a használt és ismert szerek ismeretében mindenkinek magának kell létrehoznia atkakezelési protokollját. Ezúttal saját tavaszi protokollomat és ellenőrzési táblázatomat mutatom be a teljesség igénye nélkül, jelezve, hogy kizárólag olyan szert alkalmazzunk, melyet jól ismerünk.

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (2. rész)

Az atka kezelési eljárásrend/protokoll alapelvei, fő kérdései, összeállítása;

Gyenge diótermés, emelkedő árak

Nagyon gyenge lett Szlovákiában a tavalyi diótermés. Az ország nagy részében gombásodás és baktériumos megbetegedés is sújtotta a termést, emiatt mindenképpen drágább lesz idén a dió. Óriási károkat okozott a dióburokfúró légy, ami már tavalyelőtt is alaposan megtizedelte a termést, és továbbra sincs hatékony védekezés ellene. A dió permetezéséről 6–7 évvel ezelőtt szinte még nem is hallottunk.

Érzékelő gombák

Az UC Riverside egyetem kutatói kimutatták, hogy az emberi érzékelést, például szaglást lehetővé tevő fehérjék bizonyos gombafajoknak is lehetővé teszik, hogy érzékeljenek olyan dolgokat, amelyeket elfogyaszthatnak.

Megállíthatatlan halfaló

A kárókatona, vagy más néven kormorán jelentős károkat okoz a halgazdaságoknak, halastavaknak. Nem véletlenül hírhedt falánkságáról, hiszen egy példány naponta akár egy kilogrammnál is több halat képest elfogyasztani. Állományuk stabil, sőt növekvő, természetvédelmi oltalom alá tartoznak, de a természetvédelmi hatóság által kiállított vadászati, riasztási engedéllyel gyéríthető, zavarható.

Így lesz hatékony az atkakezelés: kontroll, protokoll, b-terv (1. rész)

Nagy segítség lehet az atkakezelésben egy évszakokra lebontott atkakezelési protokoll/eljárásrend, melybe leírjuk a tervezett kezeléseket, kontroll vizsgálatok időpontját, módszerét és atka túlfertőzöttség esetén a b-terveinket.

Mérgező a méhlegelő?

A Méhészet októberi számában olvashattunk egy cikket a napraforgóval kapcsolatos mérgezésekről. Ezzel, a legnagyobb területen tenyésző méhlegelőnkön tapasztalható méhveszteséggel kapcsolatban szeretnék megosztani egy másik, érdekes történetet.

Kalászosok őszi gyomirtása?

Munícióval látta el azokat a gazdákat az FMC-Agro Hungary Kft., akik bekapcsolódtak az elsősorban növényvédelmi kérdéseket boncolgató online konferenciába. Így kerültek terítékre az őszi kalászosok, a kukorica, a napraforgó vagy éppen a repce.

A méhészeknek is megterhelő volt az elmúlt időszak

A tavalyi év mindenki számára rendkívüli megpróbáltatásokat hozott, a koronavírus-járvány az egész társadalomra és a gazdaság minden szektorára hatással volt és következményei még sokáig velünk lesznek. A méhészeknek is megterhelő volt ez az időszak, de nem állhattak le a mindennapi teendők.

Méhegészségügy: csekély összegű helyett átmeneti támogatás

Az egyes agrártámogatások keretösszegét és támogatási formáját érintő módosításokról szóló 65/2020. (XII. 17.) AM rendelet alapján, 2021-ben a méhegészségügyi csekély összegű támogatás igénybevétele helyett, méhegészségügyi átmeneti támogatás igénybevételére nyílik lehetőség 2021. február 1. és 2021 március 1. között.