Back to top

Jövőre is a szép konyhakertekért

Évértékelő és a jövő évi programot meghirdető ünnepségre hívták a résztvevőket „A legszebb konyhakertek” – Magyarország legszebb konyhakertjei országos program szervezői, e mellett az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat is elismerésben részesítették.

Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár
Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár
Fotó: Algeier Wendy
A Földművelésügyi Minisztérium minden lehetséges módon támogatta a konyhakert program megvalósulását, kezdte köszöntő beszédét Szakáli István Lóránd agrárfejlesztésért és hungarikumokért felelős helyettes államtitkár. Örvendetes, hogy a pályázó települések és a kertművelők száma egyaránt növekedett.

A verseny egyik legfontosabb üzenete a generációk közötti kapocs, a tudás átadása a fiatal nemzedékeknek.

Igényes, környezetükről felelősen gondolkodó, szorgalmas embereket gyűjt össze a program, akik az egyszerű és kézenfekvő „befüvezett” kertváltozat helyett a munkaigényes konyhakert művelését választották.

Sajnálatos, hogy az országban sokfelé felhagyottan állnak a porták, holott munkaerő szinte mindenütt lenne rá, a saját szükségleteik nagy részét megtermelhetnék a házuk körül az emberek.

A helyettes államtitkár javasolta, hogy jövőre még több településre el kellene juttatni a program üzenetét, és köszönetet mondott Kovács Szilvia programigazgatónak, hogy ilyen lelkesedéssel, fáradhatatlanul küzd a verseny fennmaradásáért.

Kovács Szilvia, Karcag város alpolgármestere, a program igazgatója rövid visszatekintést adott az elmúlt öt évről. Hét országból 534 településről neveztek eddig kertművelők, idén az USA-ból is jelentkeztek. A fő cél mégis az, hogy a hazai településeket és a környező országok településeit vonják a versenybe. Az öt év alatt összesen 266 országos díjat osztottak ki, és több mint kétezer önkéntes zsűritag segítette a munkájukat.

Az idén 366 településről, mind a 19 megyéből érkeztek nevezések. Összesen 2351 kertet neveztek, ahol hozzávetőleg 16 ezer ember több mint 1,7 millió négyzetméteren gazdálkodott. A hét  versenykategória közül évről évre a normál kertkategóriában vesznek részt a legtöbben, idén 992-en.

Örvendetes a közösségi kertek fejlődése, idén 90 óvoda, 15 általános iskola és 92 középiskola mérettetett meg, ezen kívül civil szervezetek, közösségi kertek neveztek.

Elismerésben részesítették az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat
Elismerésben részesítették az országos díjra jelölt kertek művelőit és a települési koordinátorokat
Fotó: Algeier Wendy

Az öt év alatt tudatosabbá váltak a kertművelők, igen sokan készítenek vetési tervet, saját maguk szaporítják a növényeket, sok esetben tájfajtákat termesztenek, természetes védekezési módokat használnak, illetve a növénytársításkor is figyelembe veszik a növényvédelmi szempontokat. Ezen kívül a kertek zöme madár- és rovarbaráttá vált az évek során a meghirdetett programoknak köszönhetően. Örvendetes, hogy a versenyzők jó példája nyomán 9432 kertet vontak művelés alá.

Kovács Szilvia meghirdette a 2018-as konyhakert versenyt, melynek kiemelt programja a termőföld és a talaj védelme lesz. A szervezők ezzel szorgalmazzák a talajjavító anyagok, talajvédelmi technikák, szerves tápanyagok (pl. komposzt) használatát és a művelési módok helyes megválasztását.
 

Forrás: 
Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Különleges, melegkedvelő zöldségek

A saját veteményeskertben az a legjobb, hogy olyan növényeket is megtermeszthetünk, amikhez egyébként nem jutnánk hozzá boltokban, sőt gyakran még piacokon sem. Ezzel lehetőség nyílik szélesíteni a repertoárunkat, a változatos táplálkozás pedig előnyös... Ezk a zöldségek annyira szeretik a meleget, hogy külön örülnek annak, ha nyáron vetjük őket, és persze öntözéssel segítjük a gyors kikelést.

Így neveljünk napraforgóházat a gyerekkel, a gyereknek...

Milyen jó lenne nyárra egy tetszetős pavilon a kertbe vagy egy barátságos kuckó a kicsiknek! Van egy csodálatos megoldás, amivel több legyet is elcsíphetünk egyszerre. A napraforgókunyhó természetes, hasznos és elképesztően csekély összegből kivitelezhető.

Véletlen kertész - A Fűszeres Lánynál járt az AgroTime

Az AgroTime legutóbbi adásában a fűszeres lány, azaz Nagy Zsófia kertjébe látogatott el Bányavölgyi Donáta. Itt különféle, a mindennapi magyar konyha népszerű fűszereitől kezdve egészen a tonic alapanyagként ismert kínafakéregig sok mindent megszagolhatott, mindezt bekötött szemmel, de szaglása nem hagyta cserben!

Öntözés a kiskertben: mikor, mennyit, mennyiszer?

A klímaváltozás jeleit mindenki tapasztalhatja, ez már sajnos nem csak tudományos előrejelzés a jövőre vonatkozóan. Ennek kapcsán vagy nagyobb költségekkel lehet fenntartani egy kertet (öntözés, árnyékolás, növénykondicionálás a stressz hatások csökkentésére), vagy szinte teljesen át kell alakítani a fajösszetételt olyanokra, melyek bírják a megváltozott körülményeket.

Közelít az 5 milliárdhoz a kiskerti vetőmagok forgalma

Elindult a házi kerti vetőmag értékesítési szezon. A tasakos vetőmagfajtákból a becslések szerint az idei szezonban mintegy 20 milliót értékesítenek a forgalmazók, megközelítőleg 5 milliárd forint értékben - közölte a Vetőmag Szövetség Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kedden az MTI-vel.

Növények, melyek „újra vetik” magukat

Érdekes, hogy vannak növények, melyek évelők, de egynyáriként tartjuk őket és vannak egynyáriak, amelyek évelőnek tűnhetnek azért, mert a magjukat elszórva újra vetik magukat, és következő évben ismét megjelennek.

Korai káposztafélék

Tavasszal a legkorábbi friss zöldségeket az ősszel vetett, ültetett növények átteleltetésével vagy rövid tenyészidejű, hidegtűrő növények korai termesztéséből szedhetjük a kertből. Utóbbi esetben jó választás a levélzöldségek, zöldborsó, egyes gyökérzöldségek mellett a korai káposztafélék termesztése.

Edzési terv növényeknek: a bent telelőket így szoktassuk ki a kertbe

A fagyérzékeny növényeket csak fokozatosan célszerű újra a kertbe szoktatni, mert ellenkező esetben ahelyett, hogy gyorsan fejlődésnek indulnának, rosszabb állapotba is kerülhetnek.

Jó szomszédok a veteményesben

Egyik tavalyi számunkban már foglalkoztunk a vegyeskultúra előnyeivel, szerepeivel. Ebben a cikkben egy konkrét módszert mutatok be azoknak, akik szeretnének a növények társításával kertészkedni, de nem tudják, hogy fogjanak hozzá. A Gertrud Franck-féle öngyógyító vegyeskert hosszú távon könnyen fenntartható, ha sikerült alaposan megtervezni.

Így metsszen, aki nem tud metszeni!

A gyümölcsfák metszését mindig is övezte némi misztikum, ami nem csoda hiszen fajonként, fajtánként, koronaformánként más módszereket kell követni - ha nagyon ragaszkodunk ezekhez. Akinek nincs ebben nagy gyakorlata, ha a metszés alapvető lényegét megéri és néhány alapelvét betartja már azzal is jót tesz a fáival.