Back to top

Medvefogó - nem csak vadászoknak

Egy klasszikus mézes likőrrecept az ünnepekre. A recept Poroszországból származik, és szakmától illetve nemtől függetlenül egy kis változtatással idehaza is elkészíthető. Kell hozzá zamatos méz és vodka vagy pálinka.

Ez a hagyományos likőr egyszerűen elkészíthető. Méhészek azonban előnyben vannak, és azok az ínyenc és gondos vásárlók is, akik tőlük szerzik be a mézet, esetleg a propoliszt vagy a viaszt. Később láthatjuk, hogy miért.

A Medvefogó tényleg egyszerű. Vodkát vagy pálinkát kell összekeverni mézzel, egy hétig állni hagyni és utána leszűrni.

Az eredeti recept szerint a Porosz Medvefogó az Észak Németországban és Nagy-Britanniában oly népszerű hangamézből készül. Annak is a fedelezőben maradt, viaszt és propoliszt tartalmazó kikristályosodott verziójából. A méz-vodka keverékbe semmi más fűszert nem tesznek, hiszen a fedelezett viasz és nyomokban a propolisz illóanyagai, no meg a hangaméz zamata elég ahhoz, hogy az egyik legízletesebb likőrt varázsolja ízlelőbimbóinkra.

De azért ne menjünk a szomszédba, főleg ne Északra némi ízletes mézért, idehaza is termett épp elég. Szóba jöhet akác, napraforgó, selyemfű, nyári vegyesvirág, tavaszi vegyesvirág, gesztenye, stb. Zamat tekintetében kérjük méhész tanácsát a piacon. Vagy, ha van rá lehetőség kóstoljuk végig a piacozó méhészek mézeit, és válasszuk ki a legízletesebbet.

Az íz fokozására tehetünk bele propoliszt és fedelezésből visszamaradt viaszdarabkákat. Talán ebben is tud segíteni a méhész, ha megkérjük rá!

medvefogo.png

Mézfogó készítése
Mézfogó készítése
Fotó: Deutsches Bienenjournal 2017/11
És akkor a lényeg: a gyenge, kb. 20 %-os alkoholtartalmú likőr elkészítéséhez egy liter vodkához tegyünk 350 gramm, ha van, fedelezésből visszamaradt mézet, ha nincs, a már fent említett módon beszerzett mézet, plusz egy kis fedelezésból visszamaradt viaszt, továbbá kevés propoliszt. Oldjuk fel a mézet, és egy hét állás után szűrjük le a salakot.  

Az erősebb változat természetesen pálinkából készül. Mérlegeljük azonban azt is, hogy a szesz töménysége elnyomja a zamatot.  

Amennyiben a receptünkhöz nem kapunk eléggé zamatos ízű mézet, megvadíthatjuk a medvefogót igazi vaniliával (nem vaniliporral!),  szegfűszeggel, citrommal. A fogyasztáshoz mértéktartást és jó egészséget kívánok.

 

 

Forrás: 
A Deutsches Bienenjournal 2017/11 alapján

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

400 éves élesztőgomba maradványból feltámasztott ecuadori sör

Egy régi tölgyfahordóban Javier Carvajal ecuadori biomérnök megtalálta szerencsehozó gombáját: egy 400 éves élesztőgombát, amelyet azóta sikerült feltámasztania és felhasználnia a vélhetően Latin-Amerika legrégebbi sörének reprodukálására.

Mikrobaközösségek rombolása a mezőgazdaságban - A peszticidek nem-szándékolt hatása a méhészetben

Az úgynevezett nem-antimikrobás, azaz nem a mikroorganizmusok ellen alkalmazott növényvédő szerek eddig rejtett baktérium- és/vagy gombaölő hatásával egyre többet foglalkozik a tudomány.

A különleges kárpátaljai méz

Nyár derekára gyakorlatilag minden fontos dolog eldől a kárpátaljai méhészetekben. Ekkorra rég túljutottunk az ágazat éves jövedelmét alapjában meghatározó akácvirágzáson és az akácmézpergetésen, már csak a napraforgóval és a hajdinával bevetett táblák minél gyakoribb látogatása van hátra – no meg a begyűjtött termék értékesítése.

65 éves a maciméz

Kevés olyan elem forrott össze annyira a magyar háztartások képével, mint a konyha valamely sarkából a belépőre néző maciméz, amely a hatvanas évek óta nemzedékek gyerek-, majd felnőttkorát kísérte végig.

Végre környezetkímélően sörözhetünk

A Diageo italgyártó óriásvállalat bejelentette, hogy 200 millió eurót kíván befektetni Írország első cél szén-dioxid-semleges sörfőzdéjébe, amely egy zöldmezős területen, Kildare megyében épülne.

Borból üdítőital – akár házilag is

A sangria kedvelt bor alapú üdítőital, ám nevének fordítása nem túl bíztató: érvágást, vérontást jelent a spanyol vér szóból eredeztetve.

Hamarosan zárul a Méh állatjóléti támogatás

Eddig közel 2900 méhész élt azzal az Agrárminisztérium által kiírt pályázati lehetőséggel, amely segíteni kívánja a méhészeti ágazat hatékonyságának növelését, az állatjóléti feltételek javítását, és ezen keresztül a méhegészségügyi problémák megelőzését. A támogatási kérelmeket a méhészek még 2022. július 19-ig nyújthatják be.

Marketing nélkül hiába jó a pálinka

A Kárpát-medencében kiváló gyümölcs alapanyag van - mondta az országgyűlés alelnöke a 2022. évi Országos Pálinka- és Törkölypálinka Verseny díjátadóján a héten Budapesten.

A hardver jövője a méz

A számítástechnika jövője az idegrendszer működését utánzó neuromorf rendszereké. A Washington State Egyetem szakemberei meglepő anyagból készítettek neuromorf chipet: mézből.

A minőségnek van piaca

Nagy Gáborné azt tapasztalja, a méhészet nem jövedelmez rosszul, csak fontos hozzá, hogy a lehető legjobb minőségű méz kerüljön a vásárlókhoz, és a bizalmuk megtartásának is ez az egyik záloga.