0,00 HUF

Nincsenek termékek a kosárban.

2024. április 19.

Újdonságok szőlős- és gyümölcsös gazdáknak

Az AGROmashEXPO társkiállítása, a Szőlészet és Pincészet évek óta családias hangulatban folyik, hiszen javarészt ugyanazok a kiállítók jelennek meg. Az idén huszonhárman várták a látogatókat, akik érkeztek is szép számmal, annak ellenére, hogy megint a nehezen megközelíthető 18-as pavilonban kapott helyet a kiállítás. Reméljük, jövőre végre méltóbb körülmények közt jelenhetnek meg a kiállítók.

Az újdonságok közt egyaránt találunk olyan apróságokat, mint az MG-Stahl Bt. karórögzítő fémhorga, ami már tényleg kibírja a szőlőkombájn okozta rázást is anélkül, hogy elmozdulna vagy meglazulna. Rozsdamentes rugóacélból készül, és függőlegesen rögzíti a karót, fölhelyezéséhez célszerszámra is szükség van.

A fém támrendszerek csillogásukkal sok védett borvidéken tájidegen elemnek számítanak, ezért már dizájnrozsdával fedett fémoszlopokat is be lehet szerezni, a hagyományosnál körülbelül 15 százalékkal drágábban. A mindenkinek szemet szúró, de nálunk Tokaj-Hegyalján már terjedő támrendszert az Agroázis Kft. standján láttuk.

A francia Fenox pedig olyan hajtásemelő eszközt fejlesztett ki, amit egyszerűen a fémoszlop tetején becsúsztatva a megfelelő magasságban lehet rögzíteni, majd amikor a hajtásokat meg kell emelni, könnyen beakasztható a fémoszlop következő fülébe.

 

Új kiállítóval is találkoztunk: a Maurer Gép Kft. magyar családi vállalkozás, gyümölcsfeldolgozó gépeket gyárt, és eddig zömmel exportálta a termékeit. Berendezéseivel kistermelők és nagyüzemek egyaránt dolgozhatnak, lé, lekvár, aszalvány vagy velő gyártására rendezkedhetnek be. Maurer Csaba méltán büszke arra, hogy a négy legjobb európai gyártó közt tartják számon a 2010-ben alapított vállalkozást.

Csak ők készítenek például teljesen zárt szalagos gyümölcsprést, amiben nitrogénnel lehet védeni az oxidációtól a gyümölcsöt. Nemcsak a gépeket tervezik meg, hanem a teljes üzemet is, élelmiszer-technológusokkal együttműködve, hogy minden előírásnak megfeleljen a végeredmény.

 

Forrás: Kertészet és Szőlészet/magyarmezogazdasag.hu