Back to top

Rekord mennyiségű haszonállat Bács-Kiskunban

A KSH a legutóbbi állatszámlálás alkalmával az évtized eddigi legnagyobb szarvasmarha- és tyúkállományát regisztrálta Bács-Kiskun megyében. Országos összehasonlításban csaknem minden tizedik tehenet hazánk legnagyobb agrármegyéjében fejik nap mint nap.

A megyében 2017. december 1-jén a sertések kivételével valamennyi főbb haszonállatfajból többet tartottak, mint egy évvel korábban. A KSH a legutóbbi állatszámlálás alkalmával az évtized eddigi legnagyobb szarvasmarha- és tyúkállományát regisztrálta a megyében - adta hírül a baon.hu.

A szarvasmarhák száma egy év alatt 3,7 százalékkal gyarapodott: a megye gazdaságaiban 77 ezer állatot istállóztak.

A tehenek egyedszáma 2 százalékkal, egészen 37 ezerre emelkedett, amely az országos állomány 9,3 százalékát adta. Azaz csaknem minden tizedik tehenet Bács-Kiskunban fejik nap mint nap. Egy másik viszonyszám szerint száz hektár mezőgazdasági területre az országos átlaghoz hasonlóan 16 szarvasmarha jutott Bács-Kiskunban is.

Egyre kevesebb a sertés

Sertéshizlalás területén viszont nem ilyen kedvezőek a számadatok. A gazdák mintegy 3,6 százalékkal kevesebbet tartottak 2017-ben. A megyében nevelt 337 ezer állat az országos állomány 12 százalékát tette ki. Ennél is nagyobb probléma lehet, hogy az anyakocák egyedszáma 13 százalékkal csökkent a korábbi évhez képest. A Központi Statisztikai Hivatal szerint ennél nagyobb mértékű visszaesés csak Somogy megyében mutatkozott. Az viszont érdekes, hogy százhektárnyi mezőgazdasági területre 68 sertés jutott, 15-tel több, mint országosan.

A felmérés szerint a juhok száma 8,4 százalékkal, 198 ezerre növekedett, de állományuk még így sem érte el a két évvel korábbit. Az anyajuhok száma mérsékeltebben, 4,5 százalékkal emelkedett. Száznegyvenezres egyedszámuk a juhok összes számához hasonlóan az országos állomány 17 százalékát képviselte.

A Bács-Kiskunban tartott tyúkok egyedszáma 15 százalékkal nőtt. Tojóból ugyanakkor az egy évvel korábbihoz képest 8,1 százalékkal kevesebbet tartottak a gazdák, de a megyék közül a legtöbb továbbra is Bács-Kiskunban volt.

Forrás: 
baon.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

Istálló gyarapodó és változó állományhoz – fejőrobot Szuhafőn

A Borsod-Abaúj-Zemplén megyei Szuhafőn mindössze nyolcvanan laknak. A szlovák határtól két és fél kilométerre lévő településen él a Kocsis család. Vendégházat, sajtüzemet üzemeltetnek és van egy 700 hektáron gazdálkodó családi gazdaságuk. A korábban húsmarha-állományból egy kisebb ridegtartású csorda maradt és áttértek a tejtermelésre, illetve a sajtgyártásra.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.