Back to top

Az EU-ban eddig nem látott juhok Hódmezővásárhelyen

Virágzó juhtenyésztésünk egyik ékes bizonyítéka, hogy a XXV. jubileumi Állattenyésztési Napokon oly fajtát is láthattunk Hódmezővásárhelyen a juh fajtabemutatón, melyet most először importáltak az Európai Unió területére. Természetesen a különleges állatok mellett felvonultatták a tenyésztők a hús-, a tejelő- és egyes őshonos fajták legszebb példányait is.

A német húsmerinói ma Magyarországon az egyik legkeresettebb és legnépszerűbb fajta, melyet mi sem bizonyít jobban, hogy törzskönyvezett anyajuh-egyedszám tekintetében ma hazánkban a második helyen áll. Igen jó keresztezési partner is, hiszen kiváló hústípusát még alacsony vérhányad esetén is jól örökíti. A fajta aszezonalitásának köszönhetően az év bármely szakában bárányokkal tudja meghálálni a gondos gazda munkáját a nyáj. Így nem véletlen, hogy e fajta az elsők között szerepelt a bemutatón.

Különösen a külföldiek körében aratott sikert a Hortobágyi Nemzeti Park három fekete hortobágyi rackája.

Ennél a színváltozatnál az enyhe kivilágosodás, más néven darusodás sajnos gyakorta előfordul, de a kiállított csoportban ennek még a legkisebb jelét sem lehetett tapasztalni. Ez a fajta nem szapora: ellésenként átlagban 1,2 bárány jön világra, de mivel igen jók az anyai tulajdonságai, így az utódokat komplikáció nélkül szinte egytől egyig felneveli. Sajnos azonban gyapját igen nehéz értékesíteni, kilójáért nemigen adnak 50 forintnál többet, s ez még a nyírás költségeit sem fedezi. Pedig megfelelő marketinggel meg lehetne találni azt a piacot, ahol nagyra értékelik. Külföldön például repülőgépek szigetelésénél használják az őshonos juhfajták különleges gyapját.

Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fehér suffolk juhok, először az EU-ban is.
Fotó: Tóth Zsigmond

A kiállítás igazi gyöngyszemei azonban azok a fehér suffolk juhok voltak, melyeket nemcsak Magyarországon, hanem az egész Európai Unió területén először mutattak be állatkiállításon. Ezeket még embrióként importálták Ausztráliából, s itthon fejlődtek ki más fajtájú anyákba beültetve.

Igen nagy az érdeklődés hazánkban a fajta iránt, hiszen nemcsak kiváló anyai tulajdonságokkal bír, de jól tűri a szárazságot, így a homokos területek is kiválóan hasznosíthatóak általa.

Leginkább a hagyományos (feketefejű) suffolk tenyésztői részéről mutatkozik kiemelkedő igény a fehér suffolk kosokra, mivel ezek felhasználásával világos bárányok születnek, melyet a piac jobban értékel. Húskihozatala is némileg jobb a hagyományos suffolkénál.

A kistermetű, de igen szapora shropshire is sokak számára újdonságnak számít, hiszen nálunk még mutatóban is ritkán tűnik föl. Elsősorban azok tartják, akik minél kevesebb vegyszerrel szeretnék környezetüket terhelni, s örökzöldtermesztéssel foglalkozni. E juhfajta különleges tulajdonsága, hogy nemcsak a különféle fenyőknek, tujáknak nem rágja meg törzsét, leveleit, hanem egyes gyümölcsfákét sem. Így akár biogyümölcsösökben is komoly jövője lehet a fajtának.

Forrás: 
magyarmezogazdasag.hu

Népszerű agrárszaklapok

Ezeket olvasta már?

Ezek a kerti növények jelentenek halálos veszélyt házi kedvenceire

Javában zajlik a nyári szezon, nyílnak a szebbnél szebb virágok a kertekben. Bár szépek, néhány nyári virág veszélyes a háziállatokra. Következésképpen a tulajdonosoknak óvatosnak kell lenniük, hogy milyen növényeket ültetnek a kertbe.

A kutyák felismerik, ha hazudnak nekik

Hamarabb utolérik a hazug embert, mint a sánta kutyát - tartja a mondás. Ráadásul úgy tűnik, a kutyák is tisztában vannak ezzel: képesek felismerni, ha direkt hazudnak nekik az emberek.

Vácduka lesz a Nemzeti Vágta előfutamainak következő állomása

Július 31-én, szombaton Vácdukán mérkőznek meg egymással a legjobb helyi lovasok a budapesti Nemzeti Vágtán való indulás jogáért. A település már másodszorra rendez Elővágtát.

Marhajó párbaj – Aberdeen Angus vs. Murrey Grey

A hazánkban kevésbé ismert Murrey Grey alternatívája lehet a világ legnépszerűbb húsmarhafajtának, az Aberdeen Angusnak - ez derül ki egy friss kutatásból, amelyben a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem kutatói is részt vettek. Az eredmények alapján a két fajta között csak színben mutatkozott markáns eltérés. A Murray Grey ezüstös külseje miatt nagyobb hőtűrő képességgel rendelkezik, ez a fajta tehát válasz lehet a klímaváltozásra a korszerű húsmarhatenyésztésben.

Elvesznek a marhák alkalmazkodásához szükséges genetikai információk

A szarvasmarhákat vizsgálva amerikai kutatók bizonyítékokat találtak rá, hogy a különböző környezeti tényezőkhöz való alkalmazkodóképességüket vesztik el a jószágok. Ennek oka, hogy az állattartók számára nem áll rendelkezésre a tenyésztésnél hasznos genetikai információ, melyből kiderülhet, képes-e például a nagy tengerszint feletti magassághoz alkalmazkodni egy adott jószág.

Napenergiával működő takarmányozó robot

Közösen fejlesztett napenergiát hasznosító elektromos takarmányozó robotot a Lemmer Fullwood az osztrák Hetwin céggel.

Többletforrásban részesülnek az állattartók

A magas takarmányárak okozta rendkívüli gazdasági helyzetre tekintettel az Agrárminisztérium kezdeményezésére a kormány 4,4 milliárd forint többletforrást biztosít az állattartók számára – közölte Nagy István tárcavezető.

„Berúgott” bivalyok hívták fel a figyelmet az illegális itallerakatra

Egy csapat becsípett bivaly leplezett le egy illegális itallerakatot Indiában, miután az állatok ittak a vályújukban lévő vízből. A rend­őrség összesen 101 üveg szeszes italt foglalt le a bivalykarámban, és letartóztatott három farmert illegális alkoholárusításáért Gujarat államban, számolt be a The Times of India.

Óriási a beruházási kedv

Hatalmas a pályázati hajrá a magyar mezőgazdaságban, még a költségvetési ciklus elejét, a 2014-15-ös éveket is meghaladja a gazdálkodók beruházási kedve – mondta el Szigeti Tamás, aki néhány hete támogató okiratot vett át Nagy István agrárminisztertől, de profi pályázatíróként is jelentősek a tapasztalatai.

Cinket és vitaminokat is tartalmaz az innovatív takarmánykiegészítő

Speciális takarmánykiegészítőt fejlesztett ki és tesztelt egy hároméves nemzetközi projekt keretében az Adexgo Kft., a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem Élelmiszertudományi és Technológiai Intézete (MATE ÉTTI), valamint négy román partner közös konzorciuma. Az ásványi anyagokban, vitaminokban és polifenolokban gazdag ZYNCOPPYEAST kiegészítő valamennyi gazdasági haszonállat takarmányozásában felhasználható.